Skip to main content

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς να μην επιτρέπετε σε χειριστικά άτομα να σας εκμεταλλεύονται

Προστατεύστε τον εαυτό σας και μάθετε να λέτε όχιΉμασταν όλοι εκεί – κολλημένοι με αυτόν τον φίλο που «ξεχνά» πάντα το πορτοφόλι του, τον συνάδελφο του οποίου τα προβλήματά σας πέφτουν συνεχώς πάνω σας, και η λίστα συνεχίζεται και συνεχίζεται. Συμπεριφορές άλλων που στραγγίζουν το ψυχικό σθένος σας! Εάν έχετε βαρεθεί να σας χρησιμοποιούν, ήρθε η ώρα να ανακτήσετε τη δύναμή σας. Δείτε πώς να το κάνετε.

Pixel

Μάθετε να εντοπίζετε τις κόκκινες σημαίες από νωρίς.

Οι χειριστές είναι γοητευτικοί απατεώνες. Παρατηρήστε μοτίβα όπως η υπερβολική κολακεία από νωρίς, τα συνεχή αιτήματα για χάρες χωρίς ανταπόδοση ή η τάση να παίζουν το θύμα όταν τους θεωρείτε υπεύθυνους. Σκεφτείτε αυτές τις κόκκινες σημαίες ως το προσωπικό σας σύστημα προειδοποίησης – όταν εμφανίζονται, δώστε προσοχή! Μην διαγράφετε το ένστικτό σας ότι κάτι δεν πάει καλά.

Η λέξη «Όχι» είναι το μυστικό σας όπλο.

Το να θες να ευχαριστείς τους ανθρώπους σε κάνει πρωταρχικό στόχο χειραγώγησης, σημειώνει η Psychology Today. Εξασκηθείτε να λέτε ένα σταθερό «όχι» χωρίς ενοχές. Δεν χρειάζεται να δικαιολογείτε τον εαυτό σας σε κάποιον που ενδιαφέρεται μόνο για το τι μπορείτε να κάνετε για εκείνον. Το να πείτε «όχι» μπορεί να μοιάζει άβολο στην αρχή, αλλά γίνεται πιο εύκολο με τον καιρό και είναι απίστευτα λυτρωτικό.

Θέστε τα όριά σας και αφήστε τα να γίνουν γνωστά.

Αποφασίστε τι είστε και τι δεν είστε διατεθειμένοι να ανεχτείτε. Να είστε ξεκάθαροι σχετικά με τα όριά σας με τους χειριστικούς και μην αμφιταλαντεύεστε όταν σας δοκιμάζουν (κάτι που θα κάνουν). Σκεφτείτε τα όριά σας σαν έναν σταθερό φράχτη – είναι εκεί για να προστατεύει τον χρόνο, την ενέργεια και την ευημερία σας.

Σταματήστε να προσπαθείτε να τους διορθώσετε ή να τους αλλάξετε.

Οι χειριστές ευδοκιμούν στην ενσυναίσθησή σας. Θυμηθείτε, δεν είναι δουλειά σας να τους βελτιώσετε και πιθανότατα δεν μπορείτε. Επικεντρωθείτε στην προστασία της δικής σας ενέργειας. Το να προσπαθείτε να τους «σώσετε» συχνά απλώς σας αφήνει να νιώθετε εξαντλημένοι και απογοητευμένοι.

Μην πέφτετε στην παγίδα των ενοχών

Θα δοκιμάσουν τα πάντα: να απευθυνθούν στη συμπάθειά σας, προβάλλοντας δραματικές αξιώσεις… Είναι ένα θέατρο που έχει σχεδιαστεί για να σας κάνει να υποχωρήσετε. Μην ασχολείστε συναισθηματικά. Είναι δύσκολο, αλλά υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι οι υπερβολικές αντιδράσεις τους είναι μια τακτική χειραγώγησης, όχι γνήσια αγωνία.

Επαναφέρετέ τους ήρεμα στην πραγματικότητα.

Όταν διαστρεβλώνουν τα πράγματα, δοκιμάστε, «Δεν το θυμάμαι έτσι» ή «Προσπαθείς να με κάνεις να νιώσω τύψεις;». Η ονομασία του παιχνιδιού τους αφαιρεί μέρος της δύναμής τους. Δεν χρειάζεται να θυμώσετε ή να συγκρουστείτε – μια απλή, άμεση δήλωση μπορεί να είναι απίστευτα αποτελεσματική.

Το «θα το σκεφτώ» είναι ο νέος καλύτερος φίλος σου.

Οι χειριστικοί σας πιέζουν για βιαστικές αποφάσεις. Αγοράστε χρόνο με αυτή τη φράση. Σας επιτρέπει να απομακρυνθείτε και να αξιολογήσετε τα πράγματα ορθολογικά. Μην αισθάνεστε υποχρεωμένοι να δώσετε ένα ναι ή όχι αμέσως – δώστε στον εαυτό σας χώρο να σκεφτεί.

Ευδοκιμούν στο χάος, οπότε μείνετε προσγειωμένοι.

Στόχος τους είναι να σας κρατήσουν εκτός ισορροπίας μέσω αντιδραστικότητας. Όταν αντιμετωπίζετε το δράμα τους, πάρτε βαθιές ανάσες και εστιάστε στα γεγονότα. Μην παρασυρθείτε στον συναισθηματικό τους τυφώνα. Όσο πιο ήρεμοι είστε, τόσο λιγότερη δύναμη έχουν πάνω σας.

Μην παρασύρεστε από τα επιχειρήματά τους.

Οι χειριστικοί λατρεύουν να συζητούν γιατί είναι μια ευκαιρία να σε εξαντλήσουν. Απεμπλακείτε όταν σας βάζουν στη μέση ενός κύκλου που δεν οδηγεί πουθενά. Το να συμφωνείτε να διαφωνείτε μπορεί να αισθάνεστε απογοητευτικό, αλλά μερικές φορές είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε τη λογική σας.

Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας – είναι συνήθως σωστό.

Αν νιώθετε άσχημα για μια κατάσταση, μάλλον πέφτετε μέσα. Μην ακυρώνετε τα ένστικτά σας απλώς για να είστε ευγενικοί. Η διαίσθησή σας είναι σαν ένα ενσωματωμένο σύστημα προειδοποίησης – δώστε προσοχή σε αυτά τα ενοχλητικά συναισθήματα ότι κάτι δεν πάει καλά.

Εστιάστε στην οικοδόμηση υγιών σχέσεων.

Επενδύστε την ενέργειά σας σε ανθρώπους που ανταποκρίνονται, σέβονται τα όριά σας και σας κάνουν να νιώθετε καλά. Οι αληθινοί φίλοι δεν παίρνουν, δίνουν. Αναζητήστε ανθρώπους που σας ωθούν να γίνετε καλύτεροι, σας κάνουν να γελάτε και σας υποστηρίζουν.

Αναζητήστε εξωτερική υποστήριξη εάν την χρειάζεστε.

Όπως εξηγεί το Healthline, οι χειριστικοί μπορούν να σας κάνουν να νιώσετε απομονωμένοι. Μιλήστε με έμπιστους φίλους, την οικογένεια ή ακόμα και έναν θεραπευτή για να αποκτήσετε προοπτική και υποστήριξη. Μερικές φορές, το να έχεις κάποιον να επικυρώσει την εμπειρία σου μπορεί να κάνει τη διαφορά. Μην φοβάστε να ζητήσετε βοήθεια όταν τη χρειάζεστε.

Είναι εντάξει να φύγετε – ακόμα και από την οικογένεια.

Μερικές φορές η πιο υγιεινή επιλογή είναι ο περιορισμός της επαφής ή η πλήρης διακοπή των δεσμών. Η ευημερία σας είναι πιο σημαντική από τις τοξικές σχέσεις. Αυτό μπορεί να είναι απίστευτα δύσκολο, ειδικά με την οικογένεια, αλλά να θυμάστε: αξίζετε ειρήνη και σεβασμό.

Ψάξτε για μοτίβα στη δική σας συμπεριφορά.

Εάν βρίσκεστε επανειλημμένα σε αυτές τις καταστάσεις, εξερευνήστε γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό. Η αυτογνωσία βοηθά να σπάσει ο κύκλος. Δυσκολεύεστε να θέσετε όρια; Βάζετετις ανάγκες των άλλων πάνω από τις δικές σας; Η καλύτερη κατανόηση του εαυτού σας σας δίνει τη δυνατότητα να κάνετε θετικές αλλαγές.

Συγχωρέστε τον εαυτό σας.

Οι χειριστικοί κυνηγούν την καλοσύνη. Το να σε εκμεταλλεύονται δεν σε κάνει αδύναμο. Μάθετε από αυτό και προχωρήστε μπροστά. Μην ταλαιπωρείτε τον εαυτό σας για λάθη του παρελθόντος – ήμασταν όλοι εκεί! Εστιάστε στη γνώση και τον αυτοσεβασμό που χτίζετε τώρα.

Ο αυτοσεβασμός είναι η μεγαλύτερη ασπίδα σας.

Γνωρίστε την αξία σας και μην ανέχεστε αυτούς που δεν την βλέπουν. Όσο ισχυρότερη είναι η αυτοεκτίμησή σας, τόσο λιγότερο ελκυστικός στόχος γίνεστε. Σαν να φοράτε μια αόρατη πανοπλία – οι άνθρωποι που προσπαθούν να επωφεληθούν θα αισθανθούν ότι δεν είστε εύκολος στόχος.

Να θυμάστε ότι δεν είστε υπεύθυνοι για την ευτυχία τους.

Οι χειριστικοί προσπαθούν να σας ενοχοποιήσουν ώστε να ικανοποιήσετε τις απαιτήσεις τους, ενεργώντας σαν να εξαρτάται η ευημερία τους αποκλειστικά από εσάς. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι δεν είστε υπεύθυνοι για τα συναισθήματα κάποιου άλλου. Η ευτυχία τους είναι η δουλειά τους, όχι η δική σας.

Διαβάστε επίσης

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς να καταφέρνεις να συγχωρείς προσφέροντας μικρές πράξεις αγάπης

Οι ειδικοί συμβουλεύουν: Κάντε πρώτα μικρές πράξεις αγάπης προς τους άλλους πριν τους συγχωρήσετε

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Όσοι πετυχαίνουν τους στόχους τους διαθέτουν αυτά τα 10 χαρακτηριστικά

Δες πού πρέπει να εστιάσεις και πώς να οργανωθείς για να πετύχεις ό,τι βάζεις στον στόχο σου

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

10 τρόποι για να ανακαλύψετε τα ταλέντα σας, ακόμα κι αν νομίζετε ότι δεν έχετε κάποιο

Πώς να βρείτε σε τι είστε καλοί – και δεν χρειάζεται να αφορά δημιουργικότητα ή τέχνη…

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Πέμπτης 23 Μαΐου

Η αίσθηση ότι είστε αγαπητοί θα σας προσφέρει σιγουριά

BLOGS

Η Peggy Gou παρουσιάζει το νέο της single με τίτλο “Lobster Telephone”

Μέσα από το επερχόμενο άλμπουμ της με τίτλο I Hear You

FOOD

Τι οφέλη προσφέρουν τα κεράσια στον οργανισμό σας

Ρίχνουμε μια ματιά στο εξαιρετικά ωφέλιμο διατροφικό προφίλ των κερασιών