Skip to main content

SINGLES

9 συνήθειες για την καθημερινότητά σας που μπορούν να αλλάξουν τη ζωή σας

Η κούραση, η άνεσή μας, η βαρεμάρα και ο «ωχαδελφισμός» μας κάνουν πολλές φορές να μην είμαστε δημιουργικοί και παραγωγικοί. Οι καλές συνήθειες μας φτιάχνουν τη διάθεση, ενώ οι κακές συνήθειες μας ρίχνουν.



Πόσες φορές έχετε πει «πρέπει να μπω σε ένα πρόγραμμα» ή «πρέπει να φτιάξω την καθημερινότητά μου»; Πολλοί από εμάς θέλουμε μια ρουτίνα, ένα καθημερινό πρόγραμμα που θα ξέρουμε πότε είναι η ώρα να κάνουμε κάτι συγκεκριμένο.

Οι συνήθειες αυτές μπορεί να είναι κάτι απλό, όπως το να φτιάχνουμε ένα ρόφημα το πρωί, μέχρι κάτι πιο πολύπλοκο, όπως το να αφιερώνουμε κάποιον χρόνο την ημέρα για διάβασμα, γιόγκα στο σπίτι ή να σηκωνόμαστε μια συγκεκριμένα ώρα το πρωί. Το δύσκολο είναι να πείσουμε τον εαυτό μας να κάνουμε την αρχή.

Είτε θέλετε να κάνετε ένα νέο βήμα στην καριέρα σας, είτε να αποκτήσετε μια νέα δεξιότητα, να μάθετε μια νέα γλώσσα ή να ξεκινήσετε το άθλημα που πάντα θέλατε, η αναβλητικότητα είναι ο χειρότερος εχθρός σας.

Αν, λοιπόν, θέλετε να αφήσετε πίσω σας τις κακές συνήθειες και να τις αντικαταστήσετε με νέες, πρέπει να πάρετε κάποιες αποφάσεις. Ας δούμε πώς μπορείτε να το κάνετε.

Πάρτε το απόφαση

Δεν είναι εύκολο να αλλάξουμε τα πράγματα που έχουμε συνηθίσει. Ωστόσο, έρχεται μια στιγμή που λέμε «αρκετά!» και αποφασίζουμε να βελτιώσουμε τη ζωή μας. Πώς, όμως, μπορούμε να προετοιμαστούμε γι’ αυτό;

Πρέπει να το πάρετε απόφαση και να προετοιμάσετε τον εαυτό σας για τις αλλαγές αυτές. Να εντοπίσετε με ακρίβεια τους στόχους σας, και να δείτε πώς και πότε μπορείτε να τους φτάσετε. Μην βάζετε ιδιαίτερα δύσκολους και ανέφικτους στόχους. Ειδικά στην αρχή τα πράγματα μπορεί να είναι δύσκολα και να τα παρατήσετε γρήγορα.

Όλοι έχουμε διαφορετικούς στόχους για τη βελτίωσή μας. Πρέπει να αναρωτηθούμε ποιες πτυχές της ζωής μας θέλουμε να βελτιώσουμε και να κατανοήσουμε το πρόβλημα σφαιρικά. Και θα πρέπει να έχουμε υπόψη ότι όποιο και να είναι το πρόβλημα δεν θα λυθεί σε λίγες μόνο ημέρες.

Για παράδειγμα, ένας άνθρωπος που πάσχει από εθισμό στον τζόγο μπορεί να ψάχνει όλη μέρα για να βρει τα καλύτερα μπόνους χωρίς κατάθεση. Ή ένας αλκοολικός μπορεί να ψάχνει να βρει την καλύτερη προσφορά για να ικανοποιήσει τον εθισμό του. Το άρθρο μας, βέβαια, δεν αναφέρεται σε τέτοιου είδους extreme καταστάσεις, αλλά σας δίνουμε τα υποθετικά αυτά σενάρια για να αναδείξουμε ότι πολλές φορές μπορεί να υπάρχουν πολύ δύσκολα εμπόδια που θα κληθούμε να υπερβούμε.

Συνεπώς, το βασικό είναι να θέσουμε τους στόχους μας, να τους κατανοήσουμε και να αποφασίσουμε τις ενέργειες που θα ακολουθήσουμε. Παρακάτω θα βρείτε μερικούς τρόπους που θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την καθημερινότητά σας και να αποκτήσετε θετικές συνήθειες που θα κάνουν τη ζωή σας καλύτερη.

  1. Δημιουργήστε μια πρωινή ρουτίνα

Πολλοί από εμάς δεν είμαστε πρωινοί τύποι. Μισούμε με πάθος το ξυπνητήρι και δεν μας αρέσει να ξυπνάμε συγκεκριμένη ώρα, ειδικά όταν δεν χρειάζεται να πάμε στη δουλειά. Ωστόσο, το πρωινό πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για να αρχίσει καλά η μέρα μας. Αντί να ξυπνάμε τελευταία στιγμή και να τρέχουμε να προλάβουμε τις δουλειές μας, μπορούμε να πάμε για μια πρωινή βόλτα, λίγο τρέξιμο, να κάνουμε γυμναστική, να ετοιμάσουμε ένα γευστικό ελαφρύ πρωινό.

Αν έχετε ένα σωστό ξεκίνημα στην ημέρα σας, θα έχετε περισσότερη ενέργεια για το υπόλοιπο της μέρας.

  1. Τηρήστε την αρχή 80/20

Σύμφωνα με τον κανόνα 80/20, που είναι επίσης γνωστός και ως αρχή του Παρέτο, το 20% της δουλειάς μας παράγει το 80% των αποτελεσμάτων. Αυτό σημαίνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία της δουλειάς μας παράγεται σε πολύ μικρότερο ποσοστό του χρόνου που αφιερώνουμε. Κατά συνέπεια αυτό στο οποίο πρέπει να είμαστε επικεντρωμένοι είναι η παραγωγικότητα και όχι αυτός καθ’ εαυτός ο χρόνος που εργαζόμαστε σε κάτι.

Μπορείτε, λοιπόν να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο και ενέργεια στις δραστηριότητες που θα έχουν μεγαλύτερα και περισσότερα αποτελέσματα, ξεκινώντας με μια λίστα πραγμάτων που έχετε να κάνετε, δίνοντας προτεραιότητα στα πιο σημαντικά και αφήνοντας προς το τέλος της λίστας τα λιγότερο σημαντικά.

  1. Σταματήστε να κάνετε πολλά πράγματα ταυτόχρονα

Δεν είναι εύκολο να κάνουμε πολλά πράγματα μαζί. Ο σοφός λαός μας λέει ότι «δεν χωράνε δυο καρπούζια στην ίδια μασχάλη», και αυτό ισχύει και για τρία, τέσσερα και πέντε καρπούζια. Το multitasking μπορεί να φαίνεται ιδανικό για να γλιτώσει κανείς χρόνο, αλλά επί της ουσίας μόνο το 2% των ανθρώπων μπορεί να το κάνει με επιτυχία.

Όταν κάνουμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα είμαστε λιγότερο αποτελεσματικοί, πολλές φορές δεν το κάνουμε σωστά, ενώ ο εγκέφαλός μας δεν μπορεί να συγκεντρωθεί πλήρως σε ένα έργο. Γι’ αυτό θα πρέπει να επικεντρωνόμαστε μόνο σε μία δραστηριότητα και όταν αυτή τελειώσει, να περνάμε στην επόμενη.

  1. «Ταΐστε» το μυαλό σας

Το διάβασμα είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ανοίξετε τους ορίζοντές σας, να αφήσετε ελεύθερη τη φαντασία σας, να γνωρίσετε νέους κόσμους και άλλους πολιτισμούς. Το διάβασμα μας χαλαρώνει και μας ταξιδεύει. Είναι το καλύτερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε πριν πέσουμε για ύπνο.

Τα βιβλία προσφέρουν μια καταπληκτική διέξοδο από την καθημερινότητα και μας κάνουν να βλέπουμε τον κόσμο με άλλο μάτι. Μπορούν επίσης να μας δώσουν νέες ιδέες, καινοτόμες λύσεις, και διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης και επίλυσης μιας κατάστασης, που δεν είχατε καν φανταστεί.

  1. Ασκηθείτε

Η καθημερινή άσκηση βοηθά όχι μόνο το σώμα αλλά και το πνεύμα. Μας βοηθά να «καθαρίσουμε» το μυαλό μας, να έχουμε περισσότερη ενέργεια και να αποκτήσουμε καλύτερη αντοχή. Δεν λέμε να ζείτε στο γυμναστήριο, ούτε να κάνετε προπόνηση 3 ώρες κάθε μέρα. Όμως, τι καλύτερο από μια πρωινή βόλτα ή ένα πρωινό τρέξιμο για να αρχίσετε τη μέρα σας;

Η άσκηση μας κάνει επίσης να αισθανόμαστε καλύτερα, καθώς η διάθεσή μας βελτιώνεται με την απελευθέρωση ενδορφίνων, οι οποίες είναι φυσικές ουσίες που δρουν κατά της κατάθλιψης.

  6. Αποσυνδεθείτε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γίνει μεγάλο κομμάτι της ζωής μας. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία 6 στους 10 Έλληνες έχουν τουλάχιστον ένα λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ στις νεαρότερες ηλικίες το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 90%.

Ο χρόνος που αφιερώνουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι τεράστιος. Σύμφωνα με άλλες έρευνες, όσο περισσότερο χρόνο ξοδεύει κανείς στα social media, τόσο περισσότερο αυξάνεται η πιθανότητα να υποφέρει από κατάθλιψη. Πολλές φορές παρασυρόμαστε και πιάνουμε τον εαυτό μας απλά να κάνει scroll down χωρίς να δίνουμε ιδιαίτερη σημασία σε αυτά που βλέπουμε στην οθόνη.

Γι’ αυτό καλό είναι να αφήσουμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην άκρη, να παρατήσουμε το κινητό και τον υπολογιστή μας και να κάνουμε κάτι που πραγματικά μας αρέσει, που μας γεμίζει, που μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα.

  7. Κάντε διάλειμμα

Η καθημερινότητα πολλές φορές μας παίρνει παραμάζωμα, ενώ οι ταχύτητες της σύγχρονης ζωής πολλές φορές δεν μας αφήνει να ηρεμήσουμε. Πρέπει, λοιπόν, να αφήνουμε στην άκρη λίγο χρόνο κάθε μέρα για να κάνουμε κάτι που μας κάνει χαρούμενους.

Είτε αυτό είναι η ασχολία με το αγαπημένο μας χόμπι, είτε να δοκιμάσουμε να μαγειρέψουμε μια νέα συνταγή, είτε κάτι απλό, όπως να ακούσουμε λίγη μουσική. Κάτι που μας κάνει να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα και την τρέλα της σύγχρονης εποχής, κάτι που απλά μας δίνει χαρά!

 8. Πιείτε μπόλικο νερό

Το νερό είναι πηγή ζωής. Δεν είναι τυχαίο ότι το σώμα μας αποτελείται κατά 60% από νερό. Σε καθημερινή βάση χάνουμε πολλά υγρά, κυρίως μέσω της εφίδρωσης, και πολύ περισσότερο το καλοκαίρι. Όταν νιώθουμε αφυδατωμένοι κινδυνεύει όχι μόνο η υγεία μας, αλλά και η διάθεσή μας.

Αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένη ποσότητα νερού που οφείλουμε να καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση, υπάρχει ο χρυσός κανόνας που λέει ότι κατά μέσο όρο χρειαζόμαστε 2 λίτρα νερό κάθε μέρα. Φυσικά, ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός, ενώ και οι εξωτερικές συνθήκες παίζουν κι αυτές τον ρόλο τους. Να θυμάστε, ωστόσο, ότι το νερό είναι το πιο βασικό αγαθό για να έχουμε καλή ποιότητα ζωής.

 9. Προγραμματίστε τη μέρα σας

Ίσως ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες είναι να φτιάχνουμε ένα πρόγραμμα για τη μέρα μας. Είτε το φτιάξουμε από την προηγούμενη μέρα είτε το πρωί, πρέπει να έχουμε υπόψη ότι ένα πρόγραμμα μας βοηθά να βάζουμε σε σειρά όλα όσα έχουμε να κάνουμε σε μια μέρα και να είμαστε πιο παραγωγικοί και αποτελεσματικοί.

Ο ημερήσιος προγραμματισμός μας βοηθά να αναγνωρίσουμε και τις προτεραιότητές μας, και να ολοκληρώσουμε πρώτα τις δραστηριότητες που είναι πιο σημαντικές και πιο ουσιαστικές, πριν προχωρήσουμε στις λιγότερο σημαντικές εκκρεμότητες που έχουμε για τη συγκεκριμένη μέρα.

 Συμπέρασμα

Χρειάζεται να πάρετε μια γενναία απόφαση και να πείσετε τον εαυτό σας ότι πρέπει να δημιουργήσετε νέες συνήθειες. Χρειάζεται υπομονή, προσπάθεια και χρόνος για να αλλάξετε τις συνήθειές σας. Να θέσετε εφικτούς στόχους και να προσπαθείτε να τους πετύχετε κάθε μέρα. Και σιγά-σιγά θα το συνηθίσετε, όπως θα συνηθίσετε επίσης και τη βελτιωμένη εικόνα του εαυτού σας.

Cover photo:  Photo by Hanny Naibaho on Unsplash

Διαβάστε επίσης

SINGLES

16 σημάδια ότι αναζητάτε την ευτυχία σε όλα τα λανθασμένα μέρη

Πώς να σταματήσετε να ψάχνετε την ευτυχία εκεί που δεν θα την βρείτε

SINGLES

Πώς να καταλάβεις αν σε θέλει από τα μηνύματά του

Αποκωδικοποιώντας τη γραπτή σας επικοινωνία

SINGLES

Ο έρωτας δεν είναι σινεμά, μωρό μου…

Τοξικές σχέσεις που ρομαντικοποιήθηκαν στην οθόνη

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός