Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Όταν το παιδί εκδηλώνει την σεξουαλικότητα του...

Από τη στιγμή της γέννησής μας έχουμε μέσα μας το ερωτικό στοιχείο, υποστηρίζουν οι ειδικοί.


Γεωργία Κοντού

Είναι γεγονός ότι την άνοιξη και το καλοκαίρι η ερωτική διάθεση είναι πιο έντονη. Η άνοδος της θερμοκρασίας, τα ανάλαφρα ρούχα, η θάλασσα, οι μυρωδιές, η επαφή με τη φύση είναι κάποιοι από τους παράγοντες που μας επηρεάζουν.

Tης Έρης Μπασιούκα, Σωματικής ψυχοθεραπεύτριας, Συντονίστρια Σχολών Γονέων

Ο ερωτισμός όμως δεν είναι προνόμιο μόνο των μεγάλων.

Ο άνθρωπος από τη στιγμή της γέννησής του έχει μέσα του το ερωτικό στοιχείο. Όταν βέβαια τα παιδιά μας είναι μικρά η σεξουαλική ανάπτυξη μας φαίνεται μακριά.

Tο παιδί μεγαλώνοντας εκδηλώνει την σεξουαλικότητά του ανάλογα με την αναπτυξιακή φάση στην οποία βρίσκεται με πολλούς τρόπους...

• Στην αρχή παίζει με το σώμα του και το εξερευνεί.

• Γύρω στα 3 χρόνια ζωής αρχίζει να εκδηλώνει τον έρωτά του για το γονιό του άλλου φύλου (οιδιπόδειο σύμπλεγμα) και να αναγνωρίζει αν είναι αγόρι ή κορίτσι.

• Μετά αρχίζει να αναρωτιέται πώς ήρθε στον κόσμο.

• Στην σχολική και εφηβική ηλικία, εκδηλώνει αυτή τη σεξουαλικότητα προς τους συνομηλίκους του επιθυμώντας να βρεθεί μαζί τους και συνάπτει τις πρώτες του ερωτικές σχέσεις.

Πως μιλάμε στο παιδί;

Όταν το παιδί φτάσει στην σχολική ηλικία ο γονιός του ίδιου φύλου θα πρέπει να μιλήσει στο παιδί, πάντα ανάλογα με την ηλικία που βρίσκεται το παιδί μας, για την ανατομία του σώματος και τη σεξουαλική λειτουργία του ανθρώπου.

Να κάνει το διαχωρισμό ανάμεσα στον έρωτα και στο σεξ και να βοηθήσει το παιδί, να αναγνωρίσει τα χαρακτηριστικά που έχει το ίδιο ανάγκη να διαθέτει ο σύντροφος που θα επιλέξει.

Το πιο σημαντικό ίσως όλων είναι ο γονιός να συζητήσει με το παιδί του την ποιότητα των σχέσεων και τη μεγάλη σημασία που έχει να βρει και να διατηρήσει μια σχέση ικανοποιητική, τρυφερή και επικοινωνιακή.

Να μάθει το παιδί να λειτουργεί σε όλες τις σχέσεις του συμπεριλαμβανομένων των ερωτικών σχέσεων με σεβασμό και αγάπη για το σύντροφό του.

Η αμηχανία του γονιού!

Ο γονιός θα πρέπει ακόμα και αν αισθάνεται αμήχανα να είναι εκείνος που θα δώσει στο παιδί του όλες τι απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τη σεξουαλικότητα. Ο τόνος και η χροιά της φωνής, οι λέξεις που χρησιμοποιούμε και οι εκφράσεις του προσώπου μας είναι σημαντικό να μην δείχνουν ενόχληση, απογοήτευση και δυσαρέσκεια.

Αν υπάρξουν ερωτήματα για τις απαντήσεις των οποίων δεν είναι απόλυτα σίγουρος, θα πρέπει να απευθυνθεί στους ειδικούς. Αν ο γονιός δεν αναλάβει με υπευθυνότητα αυτό του το ρόλο, το παιδί θα πάρει τις πληροφορίες που χρειάζεται από συνομήλικους ή από το διαδίκτυο χωρίς να μπορεί να επιβεβαιώσει την ορθότητά τους.

Το καλοκαίρι ίσως είναι η πιο κατάλληλη εποχή για να μιλήσουμε με το παιδί μας για τα θέματα γύρω απ΄τη σεξουαλικότητα αφού έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο να περάσουμε μαζί με τα παιδιά.

Πηγή: Familylife.gr

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

5 προειδοποιητικά σημάδια ότι μεγαλώνετε κακομαθημένα παιδιά

Πώς να αποφύγετε να μεγαλώσετε παιδιά που νιώθουν ότι δικαιούνται τα πάντα

ΠΑΙΔΙ

Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να ξεπεράσει τον φόβο της θάλασσας αυτό το καλοκαίρι

Δείτε πώς να το εξοικειώσετε με τη θάλασσα ώστε να μην την φοβάται

ΠΑΙΔΙ

Συμβουλές για να κοιμούνται τα παιδιά καλά τους ζεστούς μήνες

Γιατί ο ύπνος εξακολουθεί να είναι σημαντικός το καλοκαίρι

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Πέμπτης 18 Ιουλίου

Μην επιτρέπετε σε μικρά πράγματα να επηρεάζουν τη διάθεσή σας

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πού θα πάνε οι βάσεις εισαγωγής στις 30 πιο υψηλόβαθμες σχολές

Φέτος, περισσότερο από τις προηγούμενες χρονιές, αναμένεται να τρυγήσουν την αφρόκρεμα των πρώτων προτιμήσεων των υποψηφίων, τα Παιδαγωγικά Τμήματα.  

FASHION TRENDS

8 μονόχρωμα ολόσωμα μαγιό που θα φορέσεις και ως κορμάκι

Εκμεταλλεύσου τη θερινή σου στολή παραλίας και για looks στο νησί ή και την πόλη