Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Από ασχημόπαπο, κύκνος

Ο τοκετός πήγε περίφημα, αλλά το μωρό σου δεν θυμίζει σε τίποτε τα κουκλιά που βλέπεις στις ταινίες; Λύσε τις 3 συχνότερες απορίες σου! 


Μαρία Μυλωνά

«Τόσο άσχημο θα μείνει»;

Όχι βέβαια! Σε μερικές μέρες τα περισσότερα σημάδια από την ταλαιπωρία που υπέστη κατά τον τοκετό (μάτια πρησμένα και κόκκινα, μελανές κηλίδες, αιμαγγειώματα) θα εξαλειφθούν. Σε 1-2 μήνες δεν θα έχει καμία σχέση με το ζαρωμένο πλασματάκι που ο γιατρός εναπόθεσε στην αγκαλιά σου.

«Πώς είναι έτσι το κεφαλάκι του»;

Είναι όντως ελαφρά παραμορφωμένο, είναι όμως και αυτό που κατάφερε να «ανοίξει» το δρόμο για να δει το φως. Μερικές βδομάδες αρκούν για να επανέλθει στο φυσιολογικό του σχήμα και ν’ αρχίσει να βρίσκεται σε αναλογία με το υπόλοιπο σώμα του μωρού σας. Όσο για τις «προεξοχές» που πιάνεις στην επιφάνειά του, πρόκειται για τα οστά του κρανίου που δεν έχουν ακόμα ενωθεί. Κι αυτό θα γίνει προοδευτικά, όσο περνάει ο καιρός. 

«Το δέρμα του είναι κίτρινο. Γιατί δεν είναι ροδαλό»;

Δύο έως τέσσερα στα δέκα νεογέννητα παρουσιάζουν τις πρώτες μέρες της ζωής τους αυξημένο ίκτερο. Στην πραγματικότητα, εξαιτίας της ανωριμότητας του ηπατικού συστήματος, απαντάται -έστω και σε μικρή ποσότητα- σχεδόν σε κάθε μωρό. Για την αντιμετώπιση του φυσιολογικού ίκτερου αρκεί η ανά 12άωρο παρακολούθηση της τιμής της χολυερυθρίνης (ουσίας που παράγεται από την καταστροφή της αιμοσφαιρίνης) και ο συχνός (8-12 φορές/ημέρα) θηλασμός.

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Οδηγός για γονείς παιδιών που ξεχωρίζουν για τις υψηλές επιδόσεις τους

Είναι σημαντικό να τους υπενθυμίζουμε συνεχώς ότι η αξία τους δεν συνδέεται αποκλειστικά με τα επιτεύγματα ή τις διακρίσεις τους.

ΠΑΙΔΙ

4 πράγματα που πρέπει πάντα να κάνουν οι γονείς για να μεγαλώσουν κορίτσια με αυτοπεποίθηση

Η Jennifer Breheny Wallace που έχει εκπαιδευτεί στο Χάρβαρντ αναλύει τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας

Προτεινόμενα

CELEBS

Εύη Αδάμ: Ποζάρει με την πανέμορφη 24χρονη κόρη της, Νεφέλη

Mαμά και κορή μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό

DO IT YOURSELF

Τι οφέλη προσφέρει το ρυζόνερο στα μαλλιά σας;

Βάλε τικ σε προστασία, θρέψη, λάμψη, τόνωση και φροντίδα

CELEBS

Δέσποινα Βανδή: Δείτε την μοντέρνα κουζίνα της

Η τραγουδίστρια λατρεύει τον χώρο της κουζίνας