Από ασχημόπαπο, κύκνος

Ο τοκετός πήγε περίφημα, αλλά το μωρό σου δεν θυμίζει σε τίποτε τα κουκλιά που βλέπεις στις ταινίες; Λύσε τις 3 συχνότερες απορίες σου! 

Μαρία Μυλωνά

«Τόσο άσχημο θα μείνει»;

Όχι βέβαια! Σε μερικές μέρες τα περισσότερα σημάδια από την ταλαιπωρία που υπέστη κατά τον τοκετό (μάτια πρησμένα και κόκκινα, μελανές κηλίδες, αιμαγγειώματα) θα εξαλειφθούν. Σε 1-2 μήνες δεν θα έχει καμία σχέση με το ζαρωμένο πλασματάκι που ο γιατρός εναπόθεσε στην αγκαλιά σου.

«Πώς είναι έτσι το κεφαλάκι του»;

Είναι όντως ελαφρά παραμορφωμένο, είναι όμως και αυτό που κατάφερε να «ανοίξει» το δρόμο για να δει το φως. Μερικές βδομάδες αρκούν για να επανέλθει στο φυσιολογικό του σχήμα και ν’ αρχίσει να βρίσκεται σε αναλογία με το υπόλοιπο σώμα του μωρού σας. Όσο για τις «προεξοχές» που πιάνεις στην επιφάνειά του, πρόκειται για τα οστά του κρανίου που δεν έχουν ακόμα ενωθεί. Κι αυτό θα γίνει προοδευτικά, όσο περνάει ο καιρός. 

«Το δέρμα του είναι κίτρινο. Γιατί δεν είναι ροδαλό»;

Δύο έως τέσσερα στα δέκα νεογέννητα παρουσιάζουν τις πρώτες μέρες της ζωής τους αυξημένο ίκτερο. Στην πραγματικότητα, εξαιτίας της ανωριμότητας του ηπατικού συστήματος, απαντάται -έστω και σε μικρή ποσότητα- σχεδόν σε κάθε μωρό. Για την αντιμετώπιση του φυσιολογικού ίκτερου αρκεί η ανά 12άωρο παρακολούθηση της τιμής της χολυερυθρίνης (ουσίας που παράγεται από την καταστροφή της αιμοσφαιρίνης) και ο συχνός (8-12 φορές/ημέρα) θηλασμός.About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares

Σου αρέσει αυτό που διάβασες;

Ακολούθησέ μας στα social. Κάνε κλικ σε ένα από τα εικονίδια!

0
Shares