Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Κεφάλαιο πειθαρχία: Tips για να σε ακούει το παιδί σου

Πώς να βάλεις όρια για να βοηθήσεις και όχι να τιμωρήσεις το παιδί σου.



Οι περισσότεροι γονείς αναγνωρίζουν τη σημασία της πειθαρχίας στην ανατροφή των παιδιών.  Η πειθαρχία εστιάζει στο να μαθαίνουν τα παιδιά τα όρια της συμπεριφοράς τους αλλά και πώς να διαχειρίζονται τα αισθήματά τους και να λύνουν προβλήματα, δεξιότητες που θα τους χρειαστούν ως ενήλικες.

Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να βάλετε όρια στα παιδιά. Από μωρά ακόμα, και περισσότερο όσο μεγαλώνουν, τα παιδιά δοκιμάζουν τα όρια των γονιών τους για να αντιληφθούν και τα δικά τους όρια. Είναι στο χέρι των γονιών με θετική προσέγγιση και συζήτηση να βοηθήσουν τα παιδιά να μάθουν από τα λάθη τους και να υπακούν σε κανόνες και αρχές όχι επειδή τους το λέει κάποιος ανώτερος ή δυνατότερός τους.

Η πειθαρχία δεν είναι κάτι που επιβάλλεται αλλά κάτι που μαθαίνει το παιδί, έχοντας με τους γονείς του μία σχέση αλληλοκατανόησης, αγάπης και εμπιστοσύνης. Το παιδί μαθαίνει να υπακούει όχι με απειλές και διαταγές αλλά με κανόνες, «όχι» και «πρέπει» που στηρίζονται πάντα σε μία αιτία και αν δεν τηρηθούν έχουν συνέπειες. Τι πρέπει να προσέξετε:

Επιβραβεύστε την καλή συμπεριφορά

Προσπαθήστε να επικεντρωθείτε στο να ενθαρρύνετε και να επιβραβεύετε το παιδί όταν κάνει κάτι καλό αντί να το τιμωρείτε για κάτι κακό. Η θετική ενθάρρυνση έχει καλύτερα αποτελέσματα από την αρνητική, αφού καλλιεργεί επιθυμητές συμπεριφορές στο παιδί, αντί να εστιάζει στο τι δεν πρέπει να κάνει.

Βάλτε σαφείς κανόνες

Να είστε όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαροι ως προς το τι περιμένετε από το παιδί σας. Είναι στο χέρι του γονιού να βοηθήσει το παιδί να ακολουθεί τους κανόνες του σπιτιού, για αυτό κάντε μαζί του μία ήρεμη συζήτηση για τους κανόνες και τα όρια από νωρίς και όχι όταν έχει ήδη παραβεί κάποιον.

Εξουδετερώστε τις αντιρρήσεις

Όταν το παιδί προσπαθεί να σας κάνει να υποχωρήσετε, αντιμετωπίστε ουδέτερα τα «επιχειρήματά» του. Αν αρνείται να σας ακούσει και λέει μόνο «δεν είναι δίκαιο», απαντήστε «το ξέρω». Αν ισχυρίζεται ότι κάτι που δεν του επιτρέπετε να κάνει «το κάνουν όλοι οι φίλοι μου» απαντήστε του «το ξέρω». Υπενθυμίστε του επίσης τους κανόνες που έχετε ήδη συζητήσει, χωρίς να επεκταθείτε. Κάποιες φορές η θέση σας είναι πιο σαφής όσο λιγότερη συζήτηση κάνετε.

Κερδίστε χρόνο

Οι συμβουλές προς τους γονείς λένε ότι πρέπει ένα παιδί να υφίσταται τις συνέπειες των πράξεών του αμέσως μετά την πράξη του και ότι οι γονείς θα πρέπει να είναι ήρεμοι όταν θέλουν να τους υπακούσουν τα παιδιά τους. Η πραγματικότητα πολλές φορές είναι τελείως διαφορετική, αφού μπορεί να γίνει κάτι κι εσείς να χάσετε την ψυχραιμία σας. Αν το παιδί παραβεί κάποιον κανόνα κερδίστε χρόνο για να αντιμετωπίσετε την κατάσταση. Δεν χρειάζεται να φωνάζετε ή να εκνευρίζεστε.Χρειάζεται να εξηγήσετε με ηρεμία στο παιδί γιατί κάτι που έκανε δεν ήταν σωστό ή αποδεκτό.

Να είστε συνεπείς με τους κανόνες

Προσπαθήστε να μην υποχωρείτε σε ό,τι αφορά την τήρηση των κανόνων. Όταν εσείς οι ίδιοι δεν τηρείτε τους κανόνες που θέτετε, δίνετε την ευκαιρία στα παιδιά να αμφισβητούν ό,τι λέτε.

Γίνετε το παράδειγμα

Είναι το πιο βασικό πράγμα που πρέπει να θυμούνται οι γονείς: η συμπεριφορά σας έχει μεγαλύτερη επίδραση στα παιδιά από τα λόγια. Το πρώτο που μαθαίνουν τα παιδιά είναι να μιμούνται τη συμπεριφορά των γονιών τους. Για αυτό αν θέλετε να μάθετε στα παιδιά να είναι ευγενικά πρέπει πρώτα από όλα να είστε εσείς οι ίδιοι ευγενικοί.

Πηγή: Childit.gr

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Πώς νιώθουν δέος τα παιδιά και πώς αυτό το συναίσθημα γίνεται ισχυρό κίνητρο

Νέα έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την εμφάνιση του δέους στην παιδική ηλικία.

ΠΑΙΔΙ

Έχει σημασία ο τρόπος που μιλάμε για τα παιδιά μας;

Η γλώσσα που βιώνουν τα παιδιά στο σπίτι μπορεί να επηρεάσει την επιτυχία τους στο σχολείο.

ΠΑΙΔΙ

3 τρόποι για να αυξήσετε τη συναισθηματική νοημοσύνη του παιδιού σας

Η συναισθηματική συνειδητότητα είναι το κλειδί για τη συναισθηματική νοημοσύνη – ειδικά στα παιδιά.