Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Γιατί πρέπει να σηκώνουμε τα μωρά κάθε φορά που κλαίνε

Ποιός είπε ότι με πολλές αγκαλιές θα το κακομάθεις;



Όλοι μας έχουμε μία ενοχλητική πεθερά ή σύζυγο ή φίλη που μας επιπλήττει ότι θα κακομάθουμε το μωρό κάθε φορά που το σηκώνουμε όταν κλαίει, έτσι;

Λοιπόν, τώρα μπορείτε να τους λέτε πως το ένστικτό σας ήταν απόλυτα σωστό.

Μία νέα έρευνα διαπιστώνει πως τα μωρά που τα αγκαλιάζουν μεγαλώνουν ως πιο υγιείς, λιγότερο καταθλιπτικοί, πιο ευγενικοί, περισσότερο ενσυναισθητικοί και παραγωγικοί ενήλικες. Ο καθηγητής Narvaez λέει πως η έρευνα έδειξε ότι είναι “αδύνατο” να “κακομάθει” ένα βρέφος από τις αγκαλιές και πως το να το αφήνουμε να κλαίει “καταστρέφει” την ανάπτυξή του.

Και όσο πιο νωρίς τα αγκαλιάζουμε, τόσο καλύτερα, λέει ο καθηγητής Darcia Narvaez του Πανεπιστημίου του Notre Dame του Τμήματος Ψυχολογίας. “Το τι κάνουν οι γονείς τους πρώτους μήνες και τα πρώτα χρόνια επηρεάζει πραγματικά τον τρόπο που ο εγκέφαλος θα αναπτυχθεί τα επόμενα χρόνια, οπότε αυτό που περιμένουν τα μωρά είναι πολλές αγκαλιές, αγγίγματα και κουνήματα”, λέει ο καθηγητής Narvaez. Αναπτύσσονται καλύτερα με αυτό τον τρόπο. Και να τα κρατάτε ήρεμα, επειδή όλα τα είδη συστημάτων καθιερώνουν τον τρόπο με τον οποίο θα δουλέψουν. Εάν τα αφήνετε να κλαίνε πολύ αυτά τα συστήματα θα ενεργοποιήσουν το στρες με ευκολία. Αυτό το βλέπουμε στην ενήλικη ζωή, όπου άνθρωποι που δεν έλαβαν τη σωστή φροντίδα, τείνουν να είναι περισσότερο αγχώδεις και δυσκολεύονται στο να ηρεμήσουν”.

Η νέα έρευνα, η οποία θα προστεθεί στο διάσημο περιοδικό Εφαρμοσμένη Αναπτυξιακή Επιστήμη (Applied Developmental Science), μελέτησε περισσότερους από 600 ενήλικες. Διαπίστωσε πως εκείνοι που εισέπρατταν αγκαλιές ως παιδιά μεγάλωσαν ως καλύτερα προσαρμοσμένοι ενήλικες, με λιγότερο άγχος και καλύτερη ψυχική υγεία.

Η μελέτη διαπίστωσε πως, μαζί με τα χάδια, μία θετική παιδική ηλικία με πολλή στοργή και ποιοτικό χρόνο οδηγεί επίσης στο να μεγαλώνουν πιο υγιείς ενήλικες με καλύτερες δεξιότητες αντιμετώπισης.

Τα ευρήματα του καθηγητή Narvaez υποστηρίζονται από την έρευνα του παγκοσμίου φήμης παιδιάτρου Dr. Armeet Singh, της κλινικής Unitypoint του Bettendorf της Αϊόβα, η οποία προτείνει πως η αγάπη και η στοργή σε ένα αγχωμένο μωρό που κλαίει είναι εξελικτικά χρήσιμες, διότι θέτει τα θεμέλια για την ισχυρή σχέση μεταξύ του βρέφους και του φροντιστή του.

“Οι πρώτοι τέσσερις με έξι μήνες της ζωής των μωρών, είναι από τις πιο σημαντικές στιγμές για να αναπτυχθεί αυτός ο δεσμός με τους γονείς και τους κύριους φροντιστές”, λέει ο Dr Singh.

“Αυτές είναι στιγμές στις οποίες σίγουρα ενθαρρύνουμε τις οικογένειες πως όποτε τα μωρά κλαίνε αναζητούν κάποιον να τα βοηθήσει και θα πρέπει ν’ ανταποκρινόμαστε σ’ αυτό”.

Πηγή: Childit.gr

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Μωρά του Δεκεμβρίου: Γιατί τα «παιδιά των γιορτών» έχουν το κοκαλάκι της νυχτερίδας (και την επιστήμη με το μέρος τους)

Ξεχάστε για λίγο τα μελομακάρονα και πάμε να δούμε γιατί το μωρό σας είναι VIP από κούνια

ΠΑΙΔΙ

6 συνήθειες-ιδιότητες που ξεχωρίζουν τα παιδιά με «υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη»

Η parenting coach Reem Raouda μοιράζεται την εμπειρία της για το πώς μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτύξουν 6 πολύ απαραίτητες δεξιότητες

ΠΑΙΔΙ

20 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού με απλά λόγια

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια εβδομάδας 19 έως 26/7/26

Η επικοινωνία σας θα αρχίσει να καλυτερεύει και η ψυχολογία σας θα ανεβαίνει σταδιακά.

CELEBS

Το ιδιαίτερο fashion style της Kristen Bell που έχει γενέθλια

Πώς να υιοθετήσετε το στυλ Kristen Bell με αυτές τις συμβουλές

ΤΑΞΙΔΙ

Σικελία: Τρεις εναλλακτικές προτάσεις για ένα υπέροχο τριήμερο

Στη Σικελία με αγάπη: Τρεις μέρες και τρεις επιλογές για να πάτε... και να ξαναπάτε  

Best of Network