Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Πώς θα γίνουν πιο εύκολες οι επισκέψεις στο γιατρό

Τι να κάνεις για να είναι το παιδί σου, λιγότερο φοβισμένο μπροστά στον άνθρωπο με την άσπρη μπλούζα.



Κανένα παιδί δεν θέλει να πάει στο γιατρό. Υπάρχουν όμως πολλά παιδιά που ακόμα και μπροστά στην προοπτική της επίσκεψης παγώνουν από το φόβο και το άγχος τους. Ειδικά όταν σκέφτονται ότι μπορεί η επίσκεψη αυτή να περιλαμβάνει και εμβόλιο.

Και για τους γονείς όμως δεν είναι εύκολη η διαδικασία. Είναι σίγουρα δύσκολο να βλέπετε το παιδί σας να κλαίει, παρά το γεγονός ότι ξέρετε ότι είναι για το καλό του.

Υπάρχουν όμως τρόποι για να βοηθήσετε το παιδί να αισθανθεί πιο ήρεμο και ασφαλές στην επόμενη επίσκεψή σας στο γιατρό.

Πηγαίνετε μαζί

Προσπαθήστε να είστε εσείς η συνοδός του όταν πρέπει να πάει στο γιατρό. Αν βλέπει εσάς να είστε χαλαρή σε ένα νέο, για το παιδί, περιβάλλον και ότι εμπιστεύεστε το γιατρό, τότε και εκείνο θα νιώσει πιο άνετα.

Παίξτε το ρόλο του γιατρού

Βοηθήστε το παιδί να προετοιμαστεί για το τι θα αντιμετωπίσει όταν πάτε στον παιδίατρο. Δείξτε του πώς ο γιατρός θα θέλει να εξετάσει το στόμα του, τα μάτια, τα αυτιά, πώς θα ακούσει την καρδιά του, θα το ζυγίσει, κλπ. Μπορείτε ακόμα να αγοράσετε για τις ανάγκες του «ρόλου» σας και ένα παιδικό ιατρικό σετ, αλλά και να διαβάσετε παιδικά βιβλία που να μιλούν για την επίσκεψη στο γιατρό.

Μην περιφρονείτε το φόβο του

Αποφύγετε να πείτε στο παιδί «μην φοβάσαι», «μην κλάψεις» ή ότι «το εμβόλιο δεν πονάει». Αντίθετα, προσπαθήστε να είστε καθησυχαστική και υποστηρικτική λέγοντάς του πράγματα όπως «ξέρω ότι η εμπειρία δεν είναι ευχάριστη αλλά θα τελειώσει γρήγορα και θα το περάσουμε μαζί». Διαβεβαιώστε το ότι θα είστε δίπλα του κάθε στιγμή. Να θυμάστε ότι πολλά παιδιά φοβούνται να πάνε στο γιατρό λόγω των εμβολίων, για αυτό ποτέ μην του υποσχεθείτε ότι δεν θα κάνει εμβόλιο εκτός αν το ξέρετε με κάθε βεβαιότητα. Τονίστε του ότι δεν θα χρειαστεί να κάνει εμβόλια κάθε φορά που επισκέπτεστε το γιατρό.

Γίνετε ο «βράχος» που χρειάζεται

Τα παιδιά μπορούν να καταλάβουν τη διάθεση των γονιών τους και να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους. Να είστε χαλαρή και απαλλαγμένη από άγχος για να βοηθήσετε και το παιδί σας να νιώσει καλύτερα. Προσπαθήστε να είστε όσο γίνεται περισσότερο δίπλα του. Αν κάθεται στο τραπέζι του γιατρού, σταθείτε δίπλα του και κρατήστε του το χέρι. Αν είναι αρκετά μικρό, ζητήστε από τον παιδίατρό σας αν υπάρχει η δυνατότητα στην αρχή να κάθεται στην αγκαλιά σας για να το εξετάσει.

Φέρτε ενισχύσεις

Η πιπίλα του ή μία κουβερτούλα μπορεί να το βοηθήσει να ηρεμήσει αλλά το αγαπημένο του κουκλάκι μπορεί να κάνει θαύματα. Αν έχετε μεγαλύτερα παιδιά που δεν φοβούνται το γιατρό, ζητήστε τους να έρθουν μαζί σας και να εξετάσει ο παιδίατρος πρώτα εκείνα για να μειωθεί το άγχος του μικρού σας και να πάρει λίγο θάρρος.

Προσφέρετε κίνητρα

Το τι θα κάνετε μετά από κάθε επίσκεψη στο γιατρό μπορεί σε μεγάλο βαθμό να καθορίσει κατά πόσο το παιδί σας θα τη βλέπει ως μία θετική ή αρνητική εμπειρία. Όταν φύγετε από το ιατρείο προσφέρετέ στο παιδί απλόχερα φιλιά, αγκαλιές και επαίνους για το πόσο καλά τα πήγε, όπως «ανυπομονώ να πω στη γιαγιά και τον παππού πόσο γενναίος/γενναία ήσουν».  Πηγαίνετε το παιδί μία βόλτα και επιβραβεύστε το για το θάρρος ή έστω για την προσπάθειά του να ελέγξει το φόβο του. Τονίστε οτιδήποτε θετικό συνέβη στην διάρκεια της επίσκεψης, όπως ότι ο γιατρός μπορεί να θαύμασε το πόσο ψήλωσε το παιδί ή να του έδωσε κάτι ως βραβείο, και επαναλάβετε πόσο περήφανοι θα είναι όλοι.

Πηγή: Childit.gr

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

4 πράγματα που πρέπει πάντα να κάνουν οι γονείς για να μεγαλώσουν κορίτσια με αυτοπεποίθηση

Η Jennifer Breheny Wallace που έχει εκπαιδευτεί στο Χάρβαρντ αναλύει τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας

ΠΑΙΔΙ

Πώς να μεγαλώσετε χαρούμενα παιδιά: Συνήθειες και συμβουλές που οδηγούν στην ευτυχία

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας, συμβουλές για να μεγαλώσετε ένα ικανοποιημένο παιδί

Προτεινόμενα

CELEBS

Γιούλικα Σκαφίδα: Δεν είμαι μονογονεϊκή οικογένεια, απλά δεν έχω παντρευτεί

«Είμαι εδώ για να απαντήσω στον γιο μου σε όλα με θάρρος και αλήθεια»

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Ως γυναίκα δεν έχω χώρα. Ως γυναίκα, η χώρα μου είναι όλος ο κόσμος» Virginia Woolf

Η εμβληματική συγγραφέας Virginia Woolf αποφάσισε να φύγει από τη ζωή στις 28 Μαρτίου 1941, αφήνοντας πίσω της ένα μεγαλειώδες έργο

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Πέμπτης 28 Μαρτίου

Δείξτε τη δυναμικότητά σας τολμώντας μικρές αλλαγές για αρχή