«Ώρα για διάβασμα!»: 10 συμβουλές για τους γονείς

Όταν αρχίζουν τα δύσκολα...

Γεωργία Κοντού

Έχει περάσει ένας μήνας σχεδόν απ’ την έναρξη της σχολικής χρονιάς και η ουσιαστική και αποτελεσματική μελέτη των σχολικών μαθημάτων φαντάζει συχνά «άπιαστο όνειρο» για αρκετούς μαθητές αλλά και τους γονείς τους, που συνήθως αναλαμβάνουν ρόλο «βοηθού μελέτης».

Επιπλέον, ο όγκος των εργασιών, οι παράλληλες εξωσχολικές δραστηριότητες, οι πιθανές μαθησιακές δυσκολίες του παιδιού, ο περιορισμένος χρόνος και η κούραση εκ μέρους του γονιού είναι κάποιοι παράγοντες που δυσκολεύουν την εκπλήρωση των καθημερινών σχολικών απαιτήσεων.

Παρ’ όλ’ αυτά, κάνοντας ορισμένα απλά πράγματα, συστηματικά και με συνέπεια, οι γονείς μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά ώστε η καθημερινή μελέτη των μαθημάτων να γίνει μια εποικοδομητική και ευχάριστη διαδικασία για όλους:

1. Εστιαστείτε και ενισχύστε τα δυνατά σημεία του μαθησιακού προφίλ του παιδιού σας.

2. Φτιάξτε μαζί ένα καθημερινό πρόγραμμα μελέτης για να τσεκάρει τα μαθήματα που έχει κάνει & να βλέπει τι έχει μείνει ακόμα για να κάνει.

3. Φροντίστε ο χώρος μελέτης να είναι επαρκώς φωτισμένος & το γραφείο να έχει μόνο τα απαραίτητα για το διάβασμα βιβλία, τετράδια και κασετίνα.

4. Προτρέψτε το παιδί να ξεκινήσει τη μελέτη με όσες ασκήσεις του είναι εύκολες και κατανοητές ώστε να δημιουργηθεί ένα θετικό κλίμα μελέτης.

5. Επιτρέψτε στο παιδί να κάνει διαλείμματα ανάλογα με τις ανάγκες και την ηλικία του.

6. Επιβραβεύετε την όποια προσπάθεια κάνει, ιδίως στα μαθήματα που δυσκολεύεται.

7. Κρατήστε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον δάσκαλο στο σχολείο.

8. Δοκιμάστε εναλλακτικούς τρόπους μάθησης, ανάλογα με το μάθημα, τις προτιμήσεις και την ηλικία του μαθητή, όπως σχεδιαγράμματα, τουβλάκια, ζωγραφιές, κάρτες, εκπαιδευτικές ιστοσελίδες και άλλα.

9. Αντιμετωπίστε με υπομονή, κατανόηση και.. χιούμορ τις «δύσκολες στιγμές» κατά το διάβασμα

10. Βρείτε μια ή περισσότερες αγαπημένες δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε μαζί με το παιδί σε κάποιο διάλειμμα ή στο τέλος του διαβάσματος.

Από τη Φαιδώρα Ρίζου, Ειδική Παιδαγωγό, ΜΑ, www.eidikipaidagwgos.blogspot.com

Πηγή: Infokids.gr 

allyou_google_news

About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares