5 ηρεμιστικές φράσεις για το θυμωμένο παιδί

Ο μαγικός τρόπος που θα το ηρεμήσει.

Αλεξάνδρα Παπαδάκη

Έπεσε κάποιο παιδάκι πάνω του, έσπασε το αγαπημένο του παιχνίδι, το μάλωσες και τώρα το μικρό σου είναι πολύ θυμωμένο. Το θέμα βέβαια είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις είσαι και εσύ... θυμωμένη για αυτή του την αντίδραση, με αποτέλεσμα οι φωνές και οι τιμωρίες να πέφτουν βροχή. 

Αυτή η στιγμή όμως του μεγάλου θυμού ίσως δεν είναι η κατάλληλη για να βάλεις το παιδί τιμωρία. Είναι η στιγμή που πρέπει να πάρεις μια βαθιά ανάσα και να το ηρεμήσεις. 

Και μπορεί μια αγκαλιά να είναι η πρώτη και καλύτερη επιλογή που σου έρχεται στο μυαλό, καμιά φορά όμως τα κατάλληλα λόγια είναι αυτά που όταν ειπωθούν με τρυφερό και ειλικρινή τρόπο λειτουργούν θεραπευτικά: 

1. Είσαι θυμωμένος και αυτό είναι οκ

Με αυτή τη φράση αποδέχεσαι τον θυμό του παιδιού, δεν τον επικρίνεις, και δείχνεις έναν ορθολογισμό που καθησυχάζει το μικρό σου.

2. Είσαι αναστατωμένος από ό,τι βλέπω 

Δηλώνεις στο παιδί ότι αναγνωρίζεις τα συναισθήματά του, μπορείς να διακρίνεις τον θυμό στο πρόσωπό του και τις εκφράσεις του και έτσι ανοίγεις ένα περιθώριο να σου μιλήσει για αυτό. 

3. Θέλεις να σε βοηθήσω;  

Μπορεί η απάντηση να είναι ένα ηχηρό Όχι. Το παιδί όμως θα ξέρει ότι η μαμά είναι εκεί, για να δώσει ανά πάσα στιγμή τη βοήθειά της. 

4. Μίλησέ μου 

Ρωτώντας ουσιαστικά το παιδί γιατί είναι θυμωμένο, του επιτρέπεις να σου πει Είμαι θυμωμένος γιατί συνέβη το τάδε ή το δείνα. Να εκφράσει δηλαδή ανοιχτά τα συναισθήματά του και με αυτό τον τρόπο να ανακαλύψει μόνο του εάν η αιτία του θυμού του αξίζει τον κόπο ή όχι να συνεχίσει να είναι έτσι. 

5. Σε αγαπάω

Η λύση του προβλήματος μπορεί να περιμένει για λίγο. Το σημαντικό είναι να ξέρει το παιδί όταν το αγαπάς ακόμα και όταν είναι θυμωμένο. Αυτό και μόνο είναι ικανό να το ηρεμήσει. Και τότε το πρόβλημα θα φανεί στα ματάκια του πολύ μικρό και κυρίως αντιμετωπίσιμο. 
 About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares

Σου αρέσει αυτό που διάβασες;

Ακολούθησέ μας στα social. Κάνε κλικ σε ένα από τα εικονίδια!

0
Shares