Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

8 τρόποι για να διαχειριστείς τους καυγάδες ανάμεσα στα παιδιά σου!

Να τι πρέπει να κάνεις.


Μαρία Μυλωνά

Όλοι οι γονείς έχουν αντιμετωπίσει τους αδελφικούς καβγάδες, τόσο όταν ήταν οι ίδιοι μικροί όσο και τώρα που έχουν δύο ή και περισσότερα παιδιά.

Από τη στιγμή που γεννιέται το δεύτερο παιδί αναπτύσσεται μεταξύ των αδελφών η αντιζηλία και η ζήλια.

Μόνο προοδευτικά και με την κατάλληλη διαπαιδαγώγηση θα μάθουν να σέβονται το ένα το άλλο. Το καθένα ξεχωριστά διεκδικεί το μεγαλύτερο μερίδιο της γονεϊκής αγάπης και να στρέφει πάνω του όλη την προσοχή και αγάπη.

Ένα συχνό ερώτημα που θέτουν οι γονείς όταν αντιμετωπίζουν αδελφικούς καβγάδες στο σπίτι τους είναι αν πρέπει να επέμβουν.

Πιο συγκεκριμένα:

• Βοηθήστε τα παιδιά σας να εξωτερικεύσουν τα αρνητικά τους συναισθήματα με λόγια και απαγορεύστε ρητά την σωματική βία.

• Δείξτε κατανόηση στο πως νιώθουν. Π.χ. «Καταλαβαίνω τον λόγο που δεν θέλετε να μιλάτε ο ένας με τον άλλο, για αυτό είναι προτιμότερο για λίγες ώρες να μη βρίσκεστε στον ίδιο χώρο».

• Μη διαλέξετε στρατόπεδο! Αποφύγετε να παραδεχτείτε ποιος έχει δίκιο ή άδικο. Με αυτό τον τρόπο δεν θα ενισχύσετε την ζήλια και την αντιζηλία.

• Αναζητήστε μαζί τους μία λύση που θα εξυπηρετεί και τους δύο.

• Θέστε μερικούς κανόνες συμπεριφοράς και υποχρεώστε τους να τους τηρούν κάθε φορά. Π.χ. «δεν δανειζόμαστε παιχνίδια χωρίς να ρωτήσουμε», «δεν ψάχνουμε στα πράγματα του άλλου».

• Μην επιτρέπετε τις φωνές. Δείξτε τους με τη συμπεριφορά σας ότι είναι ανώφελο να φωνάζει κανείς για να επιβληθεί και ότι η ηρεμία, είναι ο καλύτερος τρόπος για να διαπραγματευτείτε τις διαφωνίες.

• Ακούστε τα παράπονα τους ξεχωριστά αλλά μην ενθαρρύνετε τις καταγγελίες τους.

• Να σέβεστε την διαφορετικότητα και την προσωπικότητα τους και να διατηρείτε ισότιμη συμπεριφορά.

Τα τελευταία χρόνια τα συμπεριφοριστικά προγράμματα τα οποία εμφανίζονται για τη βελτίωση των παιδιών χρησιμοποιούν οπτικό υλικό με σύμβολα, τα οποία του υπενθυμίζουν κανόνες. Π.χ. μία κόκκινη κάρτα είναι ένδειξη ότι πρέπει να σταματήσει.

Η συμβουλή ειδικού!

Στους παιδικούς αδελφικούς καβγάδες οι γονείς δεν πρέπει να ανακατεύονται συστηματικά διότι μπορεί να εμποδίσει τα παιδιά να μάθουν να επιλύουν μόνα τους τις διαφωνίες.

Ωστόσο, πρέπει να είναι προσεκτικοί στο πως θα χειριστούν μία αδελφική ένταση για να μην καταλήξει σε ανταγωνισμό και αντιζηλία.Αν οι γονείς παρατηρήσουν ότι παρά τις προσπάθειες τους για εξομάλυνση των εντάσεων εκείνοι παίρνουν μεγαλύτερες διαστάσεις τότε είναι χρήσιμο να συμβουλευτείτε έναν Ειδικό για το πώς να τους χειριστείτε.

Τα παιδιά που αντιμετωπίζουν κάποια διαταραχή, χρειάζονται ειδικό τρόπο διαπαιδαγώγησης και οπωσδήποτε καθοδήγηση από θεραπευτή.

Του Στέλιου Μαντούδη, Αναπτυξιακού εργοθεραπευτή, www.mandou.gr

Πηγή: http://familylife.gr/

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Τα προικισμένα μωρά του Δεκεμβρίου

Μερικά ενδιαφέροντα δεδομένα για όσα μωρά γεννιούνται τον πρώτο μήνα του χειμώνα

ΠΑΙΔΙ

7 αξίες για να διδάξετε στο παιδί σας μέχρι την ηλικία των 10 ετών

Υπάρχουν ορισμένες αξίες που θα θέλαμε να έχουν τα παιδιά μας. Πώς όμως θα τις διδάξουμε;

ΠΑΙΔΙ

Διαλέγοντας δώρα για τα παιδιά με βάση τις αρχές της Montessori

Δώρα για τα οποία δεν χρειάζεται να πάτε στα καταστήματα

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Δευτέρας 4 Δεκεμβρίου

Ξεπεράστε τα διλήμματα που ανακόπτουν την ανοδική σας πορεία

ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Beyoncé κυκλοφορεί το ολοκαίνουριο κομμάτι της, “My House”

Η πρώτη μουσική της δουλειά μετά το Renaissance είναι γεγονός. 

CELEBS

Ιωάννα Τούνη: Το νέο της μαγαζί στην Αθήνα

Πού θα βρίσκεται το νέο της κατάστημα ρούχων