Όταν αποχαιρετά για πάντα το αγαπημένο του κατοικίδιο

Ένα δύσκολο αντίο για τις τρυφερές ηλικίες.

Αλεξάνδρα Παπαδάκη

Όταν το μικρό σου γεννήθηκε, το σκυλάκι σας ήταν ήδη στο σπίτι και το περίμενε να έρθει από το μαιευτήριο. Ξάπλωνε πάντα στο χαλάκι κάτω από την κούνια, στεναχωριόταν όταν το μωρό έκλαιγε και σε ειδοποιούσε με τον τρόπο του. Μετά, έπαιζε μαζί του, τρέχανε μαζί, μεγάλωσαν παρέα.  Και όσο μεγάλωνε το παιδί σου, γερνούσε το κατοικίδιό σας. Ο γλυκός σας φίλος ζωής. Μέχρι που πέθανε και η καρδιά σου σπάραξε. 

Για ένα παιδί η απώλεια του αγαπημένου του κατοικιδίου μπορεί να επηρεάσει έντονα την ψυχολογία του και να αποτελέσει ένα βαθύ τραύμα που πιθανόν να μην επουλωθεί ποτέ.

Αυτός είναι και ο λόγος που αρκετοί επιλέγουν να μην παίρνουν κατοικίδιο. Για να μην δένονται και να μην χρειαστεί ποτέ να πουν το αντίο.

Πώς πρέπει να χειριστείς μια τόσο δύσκολη περίσταση;

- Το παιδί θα νιώσει λύπη, θλίψη, θα κλάψει πολύ. Δώστου τον χρόνο να εκφραστεί ελεύθερα. Ακόμα κι αν βγάλει θυμό.

- Εξήγησέ του τον λόγο για τον οποίο πέθανε ο τετράποδος φίλος του. Βεβαίωσέ το ότι ο ίδιος δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση. 

- Εάν το θελήσει, κάντε μια κηδεία στον κήπο και πείτε το τελευταίο αντίο.

- Άφησε το παιδί να βιώσει την απώλεια και μην του υποσχεθείς νωρίς ένα άλλο ζωάκι για παρέα. Θα έρθει και αυτή η στιγμή, αλλά όχι τώρα.

- Η απώλεια είναι δύσκολη, για κάθε μέλος της οικογένειας, πόσω μάλλον για το μικρό σου.

Αυτό που χρειάζεται πάνω από όλα είναι αγάπη, τρυφερότητα και ένα σταθερό περιβάλλον χωρίς άλλες αλλαγές που θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει. Ήδη αυτό που ζει είναι πολύ μεγάλο για ένα τόσο μικρό παιδί. 

About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares

Σου αρέσει αυτό που διάβασες;

Ακολούθησέ μας στα social. Κάνε κλικ σε ένα από τα εικονίδια!

0
Shares