Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

4 τρόποι να κάνουμε τα παιδιά φιλομαθή

Χωρίς να γίνουμε δάσκαλοι στη θέση του δασκάλου



Για πολλούς από εμάς η γνώση και η μάθηση είναι αδιάρρηκτα συνδεδεμένες με το σχολικό περιβάλλον. 
Νομίζουμε λανθασμένα ότι ο δάσκαλος πρέπει να επωμιστεί μόνος του αυτόν τον δύσκολο και τόσο σοβαρό ρόλο να γεμίζει το μυαλό των παιδιών μας νέες γνώσεις. Ή μάλλον, να ανοίγει το μυαλό τους. 

Ξεχνάμε όμως κάτι πολύ βασικό: Ότι το πιο ισχυρό πρότυπο για τα παιδιά μας είμαστε εμείς οι ίδιοι. Πως είναι και στο δικό μας χέρι να τους ανοίξουμε τους ορίζοντες, και λαμβάνοντας υπόψιν τις δυστοκίες του σχολικού συστήματος στη χώρα μας (πλην ελαχίστων φωτεινών εξειρέσεων), μάλλον πρέπει να πάρουμε τον γονεϊκό ρόλο στα σοβαρά. 

Και να κάνουμε τι; θα μου πεις. Να γίνουμε εμείς δάσκαλοι; Όχι, φυσικά. Μπορούμε όμως να γίνουμε καλύτεροι γονείς, παίρνοντας από το χέρι τα παιδιά μας και ανοίγοντάς τους ένα παράθυρο στον κόσμο.

1. Να συζητάμε με τα παιδιά μας, να τους επιτρέπουμε και να τα παροτρύνουμε να έχουν άποψη. Μια γόνιμη συζήτηση έχει πολλά να προσφέρει τόσο στους μικρούς όσο και σε μας τους μεγάλους. 

2. Να είμαστε θετικοί σε οτιδήποτε μας ζητάνε τα παιδιά να ασχοληθούν, ακόμα κι αν είναι μόνο και μόνο για να δοκιμαστούν ή να πειραματιστούν μαζί του. Χόμπι, αθλήματα, δραστηριότητες, σεμινάρια, ας τους δώσουμε την ευκαιρία να τα γνωρίσουν. 

3. Να πηγαίνουμε ανά τακτά χρονικά σε βιβλιοπωλεία ή σε δανειστικές βιβλιοθήκες και να επιλέγουμε βιβλία. Για όλους. Το σπίτι που είναι γεμάτο βιβλία, οι γονείς που αγαπούν το διάβασμα, δεν μπορεί παρά να αποτελούν το ιδανικότερο περιβάλλον και μεγαλύτερο κίνητρο αντίστοιχα για μάθηση. 

4. Να κάνουμε μαζί με τα παιδιά μας εκδρομές ή ταξίδια εφόσον έχουμε τη δυνατότητα. Να τους μιλάμε, να ανακαλύπτουμε νέες εικόνες, να νιώθουμε όλοι πόσο ανεξερεύνητος είναι ο κόσμος μας και πόσο τεράστια είναι τα πεδία της γνώσης. 
 


 

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Πώς μπορεί το καλοκαίρι να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας

Πώς να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη του καλοκαιριού στην ανάπτυξη του παιδιού

ΠΑΙΔΙ

Πώς οι υπαίθριες δραστηριότητες χτίζουν την ανθεκτικότητα στα παιδιά

Καλλιεργώντας δυνατά μυαλά και σώματα μέσω της εξερεύνησης της φύσης.

ΠΑΙΔΙ

5 προειδοποιητικά σημάδια ότι μεγαλώνετε κακομαθημένα παιδιά

Πώς να αποφύγετε να μεγαλώσετε παιδιά που νιώθουν ότι δικαιούνται τα πάντα

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 27 Ιουλίου

Κρατήστε την ψυχραιμία σας και μην αποσυντονιστείτε

ΣΙΝΕΜΑ

Δείτε τη Lady Gaga στο νέο trailer του Joker: Folie à Deux

Η Harley Quinn της Gaga φέρνει τα πάνω κάτω στο νέο trailer της sequel ταινίας δια χειρός Todd Phillips, με τον Joaquin Phoenix στο πλευρό της

FASHION NEWS

Ο Elon Musk παρουσιάζει ένα AI-generated fashion show με τα διασημότερα πολιτικά πρόσωπα και γίνεται talk of the Internet

Ο ιδρυτής της Space X και κύριος μέτοχος του X βάζει τις διασημότερες πολιτικές προσωπικότητες του κόσμου σε ένα φανταστικό fashion show, που είναι ήδη viral