Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

4 τρόποι να κάνουμε τα παιδιά φιλομαθή

Χωρίς να γίνουμε δάσκαλοι στη θέση του δασκάλου



Για πολλούς από εμάς η γνώση και η μάθηση είναι αδιάρρηκτα συνδεδεμένες με το σχολικό περιβάλλον. 
Νομίζουμε λανθασμένα ότι ο δάσκαλος πρέπει να επωμιστεί μόνος του αυτόν τον δύσκολο και τόσο σοβαρό ρόλο να γεμίζει το μυαλό των παιδιών μας νέες γνώσεις. Ή μάλλον, να ανοίγει το μυαλό τους. 

Ξεχνάμε όμως κάτι πολύ βασικό: Ότι το πιο ισχυρό πρότυπο για τα παιδιά μας είμαστε εμείς οι ίδιοι. Πως είναι και στο δικό μας χέρι να τους ανοίξουμε τους ορίζοντες, και λαμβάνοντας υπόψιν τις δυστοκίες του σχολικού συστήματος στη χώρα μας (πλην ελαχίστων φωτεινών εξειρέσεων), μάλλον πρέπει να πάρουμε τον γονεϊκό ρόλο στα σοβαρά. 

Και να κάνουμε τι; θα μου πεις. Να γίνουμε εμείς δάσκαλοι; Όχι, φυσικά. Μπορούμε όμως να γίνουμε καλύτεροι γονείς, παίρνοντας από το χέρι τα παιδιά μας και ανοίγοντάς τους ένα παράθυρο στον κόσμο.

1. Να συζητάμε με τα παιδιά μας, να τους επιτρέπουμε και να τα παροτρύνουμε να έχουν άποψη. Μια γόνιμη συζήτηση έχει πολλά να προσφέρει τόσο στους μικρούς όσο και σε μας τους μεγάλους. 

2. Να είμαστε θετικοί σε οτιδήποτε μας ζητάνε τα παιδιά να ασχοληθούν, ακόμα κι αν είναι μόνο και μόνο για να δοκιμαστούν ή να πειραματιστούν μαζί του. Χόμπι, αθλήματα, δραστηριότητες, σεμινάρια, ας τους δώσουμε την ευκαιρία να τα γνωρίσουν. 

3. Να πηγαίνουμε ανά τακτά χρονικά σε βιβλιοπωλεία ή σε δανειστικές βιβλιοθήκες και να επιλέγουμε βιβλία. Για όλους. Το σπίτι που είναι γεμάτο βιβλία, οι γονείς που αγαπούν το διάβασμα, δεν μπορεί παρά να αποτελούν το ιδανικότερο περιβάλλον και μεγαλύτερο κίνητρο αντίστοιχα για μάθηση. 

4. Να κάνουμε μαζί με τα παιδιά μας εκδρομές ή ταξίδια εφόσον έχουμε τη δυνατότητα. Να τους μιλάμε, να ανακαλύπτουμε νέες εικόνες, να νιώθουμε όλοι πόσο ανεξερεύνητος είναι ο κόσμος μας και πόσο τεράστια είναι τα πεδία της γνώσης. 
 


 

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Οδηγός για γονείς παιδιών που ξεχωρίζουν για τις υψηλές επιδόσεις τους

Είναι σημαντικό να τους υπενθυμίζουμε συνεχώς ότι η αξία τους δεν συνδέεται αποκλειστικά με τα επιτεύγματα ή τις διακρίσεις τους.

ΠΑΙΔΙ

4 πράγματα που πρέπει πάντα να κάνουν οι γονείς για να μεγαλώσουν κορίτσια με αυτοπεποίθηση

Η Jennifer Breheny Wallace που έχει εκπαιδευτεί στο Χάρβαρντ αναλύει τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.