Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Θέλεις το παιδί σου να είναι χαρούμενο;

Κι όμως υπάρχει μαγική συνταγή… 


Νανά Χατζή

Είμαι ένα πολύ χαρούμενο μοναχοπαίδι και μάλιστα χωρισμένων γονιών, σε μια εποχή που το διαζύγιο ήταν ταμπού. Η μαμά μου όλη την ημέρα δούλευε σε ένα γραφείο, ερχόταν εξουθενωμένη στις 3 το μεσημέρι και κοιμόταν μέχρι το απόγευμα. Εγώ όλη την ημέρα στο σχολείο και μετά με τους παππούδες.

Δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω ότι όλοι ήταν υπέροχοι άνθρωποι. Καλοί, τίμοι, πάντα με ανοιχτή την αγκαλιά και πάντα τρυφεροί και υποστηρικτικοί μαζί μου.

Όμως εμένα εκτός από τον πατέρα που ποτέ δεν έζησα μαζί του, μου έλειπε και κάτι ακόμη: το γέλιο, τα πειράγματα με τα αδέλφια, η συνομήλικη παρέα, οι διακοπές με την οικογένεια.  Ακόμη και η ατμόσφαιρα των  Χριστουγέννων, πάντα είχε κάτι λιγότερο από αυτό που περίμενα, αλλά δεν ήξερα τι ήταν αυτό...

Πολλά χρόνια μετά όταν άλλαξα πόλη, επάγγελμα και σπίτι και δίπλα μου έμενε μια πολύ αγαπημένη οικογένεια με ένα παιδάκι, που το έβλεπα κάθε μέρα να μεγαλώνει παρέα με τους γονείς του, κατάλαβα τι ήταν αυτό που εγώ ποτέ δεν έζησα. Και κατάλαβα από πρώτο χέρι τι είναι αυτό που έχουν ανάγκη τα παιδιά, για είναι ευτυχισμένα καθώς μεγαλώνουν:

aaahappykidsin.jpg

- Να μην έχουμε συνέχεια νεύρα.

- Να μην μιλάμε στο παιδί απότομα.

- Να μην του φερόμαστε συνέχεια, σαν να έχει κάνει κάτι λιγότερο από αυτό που προσδοκούμε.

- Να μην το υποτιμούμε, ακόμη κι αν δεν τα καταφέρνει κάπου, αλλά να το γεμίζουμε με θάρρος και κουράγιο.

- Να είμαστε πιο χαλαροί στις δύσκολες στιγμές και να μην τα παρουσιάζουμε όλα σαν μικρές τραγωδίες. Έσπασε ένα βάζο, χτύπησε με το ποδήλατο, έχασε το χαρτζιλίκι του; Όλα μπορούν να αντιμετωπιστούν με ηρεμία και διάλογο. Η μάνα drama queen, είναι πλέον πάρα πολύ ξεπερασμένο πρότυπο.

- Τα παιδιά πρέπει να περνάνε καλά μαζί μας και όχι να τα πιέζει η παρουσία μας.

- Να προσπαθούμε να κρατάμε ζωντανή την σχέση με τον σύντροφό μας. Είναι ότι καλύτερο για τα παιδιά, να βλέπουν δύο γονείς που εκτιμούν, αγαπούν και σέβονται ο ένας τον άλλον. Είναι και το καλύτερο πρότυπο για τις μελλοντικές σχέσεις του παιδιού.

- Να το ρίχνουμε στην πλάκα, ακόμη και με τις ατυχίες. Πολύ σημαντικό.

- Να προσαρμόζουμε την συμπεριφορά μας στο χαρακτήρα του παιδιού και μην είμαστε άκαπτοι και πολύ αυστηροί.

- Να κάνουμε μαζί ακόμη και τις πιο απλές δραστηριότητες και τα πιο απλά παιχνίδια. Το μεγαλύτερο δώρο για τα παιδιά, είναι να βρούμε χρόνο και να ασχοληθούμε μαζί τους.

- Δεν χρειάζεται να δείχνουμε στα παιδιά ότι είμαστε σούπερ τέλειοι και ατσαλάκωτοι. Η ζωή μας μπορεί να έχει προβλήματα και άγχη και εκείνο που πραγματικά θα τους βοηθήσει στη δική τους ζωή, είναι οτι, ότι και να συμβεί δεν χάνουμε το κουράγιο μας, το χιούμορ και την πίστη μας και ότι αύριο είναι μια άλλη ημέρα!

 

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Πώς νιώθουν δέος τα παιδιά και πώς αυτό το συναίσθημα γίνεται ισχυρό κίνητρο

Νέα έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την εμφάνιση του δέους στην παιδική ηλικία.

ΠΑΙΔΙ

Έχει σημασία ο τρόπος που μιλάμε για τα παιδιά μας;

Η γλώσσα που βιώνουν τα παιδιά στο σπίτι μπορεί να επηρεάσει την επιτυχία τους στο σχολείο.

ΠΑΙΔΙ

3 τρόποι για να αυξήσετε τη συναισθηματική νοημοσύνη του παιδιού σας

Η συναισθηματική συνειδητότητα είναι το κλειδί για τη συναισθηματική νοημοσύνη – ειδικά στα παιδιά.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός