Τι ώρα είναι καλό να κοιμούνται τα παιδιά;

H απάντηση είναι στις 9 το βράδυ (ουπς!) 

Νανά Χατζή

Αυτό λένε όλοι οι ειδικοί. Η αλήθεια είναι ότι αν πεις στο  ελληνάκι που είναι σε διακοπές να μαζευτεί νωρίς και στις εννιά να είναι στο κρεβάτι του, μάλλον θα σε συνδέσει με Κάϊρο, όσο μικρό κι αν είναι…

Όλα όμως ξεκινάνε από τους γονείς που τα σέρνουν στις ταβέρνες μέχρι τις μία και τις δύο το βράδυ. Και μπορεί τα κλαρίνα να παίζουν στη διαπασών, οι θαμώνες να καπνίζουν, να τσουγκρίζουν με θόρυβο τα ποτήρια και να χορεύουν συρτό και μπάλο μέχρι το πρωί, όμως τα μικρά θα ακολουθήσουν τους γονείς, μέχρι τέρμα. Ούτε που της περνάει από το μυαλό της μάνας, ότι δεν είναι δυνατόν ένα νήπιο τριών ετών να ακολουθεί το πρόγραμμα των ενηλίκων… Πού να το αφήσω σου λέει μόνο του στο σπίτι;

Όπως δεν της περνάει καν από το μυαλό, ότι όταν το παιδί μπαίνει στο αυτοκίνητο, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να το έχει μπροστά, στην αγκαλιά της, αλλά μόνο πίσω, στο ειδικό κάθισμα… Αλλά αυτό είναι ένα άλλο, τεράστιο θέμα.

aaapaidiipnena.jpg

Όλοι οι ειδικοί λοιπόν συμφωνούν, οτι η καλύτερη ώρα για ύπνο, ειδικά όταν την επόμενη μέρα το παιδί έχει σχολείο είναι στις 9 το βράδυ. Το πόσες ώρες πρέπει να κοιμηθεί, εξαρτάται από την ηλικία του.

Εντάξει λογικό είναι το καλοκαίρι, να ξεφεύγει ελαφρώς το πρόγραμμα, αλλά όχι να παρατραβάει και το παιδί κάθε βράδυ να κοιμάται εξουθενωμένο στις καρέκλες της ταβέρνας…Γιατί όπως θα διαβάσεις, αυτό το ξενύχτι μπορεί να είναι μέχρι και επικίνδυνο.

Οι ώρες ύπνου ανάλογα με την ηλικία

Νεογέννητα 0- 3μηνών       14 -17 ώρες ύπνου

Βρέφη      4 -12 μηνών         12 -15  ώρες ύπνου

Νήπια       1-2   ετών            11 -14  ώρες ύπνου

Παιδιά      3-5   ετών           10-13  ώρες ύπνου

Παιδιά      6-13 ετών            9-11   ώρες ύπνου

Έφηβοι    14-17 ετών          8-10   ώρες ύπνου

aaapaidipnoin.jpg

Οι λόγοι που ένα παιδάκι πρέπει να τηρεί τις σωστές ώρες ύπνου είναι πάρα πολλοί:

- Καθώς η αυξητική ορμόνη κορυφώνει την λειτουργία της στις 10 το βράδυ, στις 12 και στις 2 το πρωί, όταν εκείνη την ώρα το παιδί δεν κοιμάται, το σύστημα δεν λειτουργεί και έτσι καθυστερεί η ανάπτυξή του.

- Ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να επηρεάσει τον μεταβολισμό, με κίνδυνο να χαθεί ο έλεγχος του βάρους του παιδιού και το παιδί να κινδυνεύει να γίνει παχύσαρκο.

- Όπως οι ενήλικες έτσι και τα παιδιά όταν κοιμούνται καλά και συμπληρώνουν τις σωστές ώρες ύπνου, την επόμενη μέρα έχουν καλή απόδοση και εννοείται πολύ καλύτερη διάθεση!

 About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares