Κρεβάτι για τρεις!

Από τι κινδυνεύουν τα μωρά που κοιμούνται μαζί με τους γονείς τους;

Μαρία Μυλωνά

Τα μωρά που κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι με τους γονείς τους έχουν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Το μοίρασμα του κρεβατιού είναι μια συνήθεια αρκετά διαδεδομένη, παρά τις συμβουλές των ειδικών σύμφωνα με τις οποίες οι γονείς δεν πρέπει να κοιμούνται μαζί με τα παιδιά τους ιδιαίτερα αν καπνίζουν ή έχουν καταναλώσει αλκοόλ. Ωστόσο, νέα έρευνα έρχεται να υποστηρίξει ότι πρόκειται για μια βλαβερή συνήθεια ανεξάρτητα από τον τρόπο ζωής των γονέων.

Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου μπορεί να οφείλεται σε πιθανή ασφυξία, ιδιαίτερα όταν το μωρό είναι κάτω των τριών μηνών. Επιπλέον, τα μωρά που γεννιούνται πρόωρα ή έχουν χαμηλό βάρος, αντιμετωπίζουν επίσης αυξημένο κίνδυνο εάν κοιμούνται με τους γονείς τους.

Ο καθηγητής Bob Carpenter που ηγήθηκε της μελέτης, αναφέρει ότι 120 βρέφη το χρόνο θα μπορούσαν να σωθούν, εάν οι γονείς τα έβαζαν για ύπνο στην κούνια τους.

Άλλοι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου στα βρέφη μπορεί να είναι η μητρότητα σε γυναίκες κάτω των 20 ετών, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς και η υπερβολική ζέστη που μπορεί να προκαλέσουν τα κλινοσκεπάσματα ή τα πυτζαμάκια του μωρού.

Πηγή: http://www.infokids.gr/

 

 

 

  

allyou_google_news

About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares