Γιατί πρέπει να διαβάζει μόνο του

Και μάλιστα από την πρώτη δημοτικού! 

Τζίνα Σπάρτακου

Η εικόνα της μαμάς που γυρίζει πτώμα από την δουλειά και μετά πρέπει να κάτσει να μάθει πολλαπλασιασμούς, γεωμετρία και να κλίνει το ρήμα je suis σε όλους τους χρόνους, μοιάζει με σωστή κόλαση.

Οι εκπαιδευτικοί και οι ψυχολόγοι λένε ότι αν κάθεσαι πάνω από το παιδί και διαβάζεις μαζί του, σε κανέναν δεν κάνεις καλό. Ούτε σε εκείνο, ούτε στον εαυτό σου. Απ´ την πρώτη κι όλας δημοτικού, το παιδί πρέπει να έχει ένα χώρο που το βολεύει για να συγκεντρώνεται και να διαβάζει. Εσύ θα του δείξεις μια δύο φορές πώς θα προχωρήσει και μετά το παιδί θα προσπαθήσει μόνο του.

Ναι, αλλά αν δεν κάτσω από πάνω του, δεν θα διαβάσει τίποτε (λες εσύ από μέσα σου).

Καλύτερα να μην πάει προετοιμασμένο σωστά και να μην είναι όλα τέλεια στην απόδοσή του, παρά να τρώει μασημένη τροφή και να σε περιμένει κάθε μέρα για να το βάλεις σε mood συγκέντωσης και διαβάσματος και να του εξηγείς τα πάντα.

Αν αυτό συνεχίζεται κάθε χρόνο, δεν θα ξεμπλέξεις ποτέ και θα είσαι όμηρος του διαβάσματος μέχρι τις Πανελλήνιες. Και καλά να έχεις ένα παιδί, αλλά αν έχεις τρία, τι θα κάνεις;

Το παιδί από την πρώτη δημοστικού πρέπει να μπει σε μια διαδικασία ολοκλήρωσης των υποχρεώσεών του μόνο του, γιατί μόνο έτσι μπορεί να γίνει υπεύθυνο, να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, να μαθαίνει από τα λάθη του και μετά να προσπαθεί για κάτι καλύτερο.

Η σωστή διαδικασία είναι να του δείξεις στην αρχή πώς θα προχωρήσει και μετά να σε φωνάζει μόνο αν έχει απορίες, ή στο τέλος, για να σου πει τι έμαθε.

Επίσης συγκεκριμένος πρέπει να είναι και ο χρόνος του διαβάσματος χωρίς να αποσπάται από κινητά, ταμπλέτες και τηλεόραση. Όλα θα είναι κλειστά μέχρι να τελειώσει το διάβασμα.

Ναι, αλλά αν δεν φτιάξω εγώ την τσάντα του, θα ξεχάσει τα μισά πράγματα στο σπίτι… ( λες πάλι εσύ, ως σωστή Ελληνίδα μάνα).

Την τσάντα θα την φτιάξετε μια φορά μαζί, δείχνοντάς του τι θα πάρει και πού βάζουμε το καθετί και μετά θα την φτιάχνει από το βράδυ μόνο του. Καλύτερα να ξεχάσει μια φορά κάτι, παρά να εξαρτάται από εσένα και να μην έχει την ευθύνη της τσάντας. Το μεγαλύτερο μάθημα σε όλη αυτή την ιστορία, είναι το παιδί να γίνει από νωρίς υπεύθυνο, ανεξάρτητο και να μάθει να παίρνει πρωτοβουλίες.

Καλή σχολική χρονιά!

 

 

About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares

Σου αρέσει αυτό που διάβασες;

Ακολούθησέ μας στα social. Κάνε κλικ σε ένα από τα εικονίδια!

0
Shares