Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Γιατί πρέπει να διαβάζει μόνο του

Και μάλιστα από την πρώτη δημοτικού! 


Τζίνα Σπάρτακου

Η εικόνα της μαμάς που γυρίζει πτώμα από την δουλειά και μετά πρέπει να κάτσει να μάθει πολλαπλασιασμούς, γεωμετρία και να κλίνει το ρήμα je suis σε όλους τους χρόνους, μοιάζει με σωστή κόλαση.

Οι εκπαιδευτικοί και οι ψυχολόγοι λένε ότι αν κάθεσαι πάνω από το παιδί και διαβάζεις μαζί του, σε κανέναν δεν κάνεις καλό. Ούτε σε εκείνο, ούτε στον εαυτό σου. Απ´ την πρώτη κι όλας δημοτικού, το παιδί πρέπει να έχει ένα χώρο που το βολεύει για να συγκεντρώνεται και να διαβάζει. Εσύ θα του δείξεις μια δύο φορές πώς θα προχωρήσει και μετά το παιδί θα προσπαθήσει μόνο του.

Ναι, αλλά αν δεν κάτσω από πάνω του, δεν θα διαβάσει τίποτε (λες εσύ από μέσα σου).

Καλύτερα να μην πάει προετοιμασμένο σωστά και να μην είναι όλα τέλεια στην απόδοσή του, παρά να τρώει μασημένη τροφή και να σε περιμένει κάθε μέρα για να το βάλεις σε mood συγκέντωσης και διαβάσματος και να του εξηγείς τα πάντα.

Αν αυτό συνεχίζεται κάθε χρόνο, δεν θα ξεμπλέξεις ποτέ και θα είσαι όμηρος του διαβάσματος μέχρι τις Πανελλήνιες. Και καλά να έχεις ένα παιδί, αλλά αν έχεις τρία, τι θα κάνεις;

Το παιδί από την πρώτη δημοστικού πρέπει να μπει σε μια διαδικασία ολοκλήρωσης των υποχρεώσεών του μόνο του, γιατί μόνο έτσι μπορεί να γίνει υπεύθυνο, να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, να μαθαίνει από τα λάθη του και μετά να προσπαθεί για κάτι καλύτερο.

Η σωστή διαδικασία είναι να του δείξεις στην αρχή πώς θα προχωρήσει και μετά να σε φωνάζει μόνο αν έχει απορίες, ή στο τέλος, για να σου πει τι έμαθε.

Επίσης συγκεκριμένος πρέπει να είναι και ο χρόνος του διαβάσματος χωρίς να αποσπάται από κινητά, ταμπλέτες και τηλεόραση. Όλα θα είναι κλειστά μέχρι να τελειώσει το διάβασμα.

Ναι, αλλά αν δεν φτιάξω εγώ την τσάντα του, θα ξεχάσει τα μισά πράγματα στο σπίτι… ( λες πάλι εσύ, ως σωστή Ελληνίδα μάνα).

Την τσάντα θα την φτιάξετε μια φορά μαζί, δείχνοντάς του τι θα πάρει και πού βάζουμε το καθετί και μετά θα την φτιάχνει από το βράδυ μόνο του. Καλύτερα να ξεχάσει μια φορά κάτι, παρά να εξαρτάται από εσένα και να μην έχει την ευθύνη της τσάντας. Το μεγαλύτερο μάθημα σε όλη αυτή την ιστορία, είναι το παιδί να γίνει από νωρίς υπεύθυνο, ανεξάρτητο και να μάθει να παίρνει πρωτοβουλίες.

Καλή σχολική χρονιά!

 

 

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Parenting coach μοιράζεται διορατικές συμβουλές για το πώς να αναπτύξετε την αυτοεκτίμηση σε παιδιά κάτω των 5 ετών

Μέχρι την ηλικία των 5 ετών, η αυτοαντίληψη ενός παιδιού έχει ήδη αναπτυχθεί.

ΠΑΙΔΙ

Δραστηριότητες για παιδιά & κατασκευές αφιερωμένες στην Ημέρα της Γης

Μαθαίνοντας στα παιδιά να σέβονται και να προστατεύουν τον πλανήτη μας

ΠΑΙΔΙ

Πώς νιώθουν δέος τα παιδιά και πώς αυτό το συναίσθημα γίνεται ισχυρό κίνητρο

Νέα έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την εμφάνιση του δέους στην παιδική ηλικία.

Προτεινόμενα

DO IT YOURSELF

6 fashion items που πρέπει οπωσδήποτε να πάρεις μαζί σου στις Πασχαλινές διακοπές κοντά στη φύση

Όλα όσα πρέπει να βάλεις στη βαλίτσα σου για τις διακοπές στο χωριό ή στο νησί αυτό το Πάσχα

BEAUTY TIPS

Τρία βασικά dos και τρία don’ts για τη φροντίδα του δέρματος με ακμή

Συμβουλές για το τι να κάνεις και τι να αποφύγεις αν πάσχεις κι εσύ από ακμή στην εφηβεία ή στην ενήλικη ζωή σου