Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Το παιδί μου είναι πολύ ντροπαλό

Πώς να το βοηθήσω;”


Τζίνα Σπάρτακου

Η Αγγελική Σανδήλου – Γαβαλά, Κλινική Ψυχολόγος MSc, Ψυχοθεραπεύτρια μας δίνει την πολύτιμη βοήθειά της: “Καταρχήν να κάνουμε ένα διαχωρισμό ανάμεσα στα ντροπαλά παιδιά και σ᾽ αυτά που δεν έχουν αυτοεκτίμηση. Το ντροπαλό παιδί είναι θέμα χαρακτήρα. Το παιδί χωρίς αυτοεκτίμηση, χρειάζεται μια διαφορετική αντιμετώπιση και καλό θα είναι να απευθυνθούμε σε ένα ειδικό, ώστε να μας κατευθύνει.

Ντροπαλό είναι ένα παιδί, που μπορεί να δυσκολεύεται να κάνει φίλους, να δυσκολεύεται να ενταχθεί σε ένα καινούργιο περιβάλλον και να θέλει το χρόνο του. Αργεί να ενταχθεί, αλλά τελικά τα καταφέρνει. Το παιδί με χαμηλή αυτοεκτίμηση, είναι ένα παιδί που δεν έχει φίλους, που δεν παίζει με κανέναν στο σχολείο, που δεν μπορεί να υπερασπιστεί καθόλου τον εαυτό του, να διεκδικήσει, να εκφραστεί.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε εμείς τώρα το παιδί μας, αν είναι ντροπαλό.

- Δεν λέμε ποτέ μπροστά στους άλλους “α,  η Γεωργία, ή η Κατερίνα, για παράδειγμα, είναι ντροπαλή”. Αυτό το κάνουμε συχνά εμείς οι γονείς και δεν είναι σωστό, γιατί είναι σαν να βάζουμε στο παιδί ταμπέλα.

- Είναι σημαντικό να αποδεχτούμε το παιδί, γι᾽αυτό που είναι, να το εμπιστευτούμε και να του δώσουμε το χρόνο που χρειάζεται για να ξεδιπλωθεί.

- Δεν μπαίνουμε ποτέ εμείς μπροστά για να μιλήσουμε για εκείνο, γιατί του κόβουμε κι άλλο τα φτερά. Για παράδειγμα αν το ρωτήσουν “πώς σε λένε “ δεν απαντάμε για εκείνο. Τo αφήνουμε να το κάνει μόνο του, όταν νιώσει άνετα.

Παρεμβαίνουμε μόνο σε περίπτωση που κάποιος το κοροϊδέψει, ή γίνει απέναντί του επιθετικός είτε σωματικά, είτε λεκτικά. Αν γίνει κάτι τέτοιο, μπορούμε ή να μιλήσουμε στα παιδιά που το κορόϊδεψαν, ή να απευθυνθούμε στους γονείς τους.  

- Καλό είναι να επιδιώκουμε να βρίσκεται με παιδιά της ηλικίας του εκτός σχολείου, να κάνει κάποιο ομαδικό άθλημα, ή μια ομαδική δραστηριότητα και βέβαια πάντα να επιβραβεύουμε κάθε μικρό βήμα που κάνει."

 

 

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Πώς νιώθουν δέος τα παιδιά και πώς αυτό το συναίσθημα γίνεται ισχυρό κίνητρο

Νέα έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την εμφάνιση του δέους στην παιδική ηλικία.

ΠΑΙΔΙ

Έχει σημασία ο τρόπος που μιλάμε για τα παιδιά μας;

Η γλώσσα που βιώνουν τα παιδιά στο σπίτι μπορεί να επηρεάσει την επιτυχία τους στο σχολείο.

ΠΑΙΔΙ

3 τρόποι για να αυξήσετε τη συναισθηματική νοημοσύνη του παιδιού σας

Η συναισθηματική συνειδητότητα είναι το κλειδί για τη συναισθηματική νοημοσύνη – ειδικά στα παιδιά.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός