(Κάνει ότι) Δεν σ’ ακούει;  

Οδηγός επιβίωσης για… ανυπάκουα παιδιά! 

Μαρία Μυλωνά

Ένα παιδί το οποίο αγνοεί τις «εντολές» σου, μπορεί να σε φέρει σε δύσκολη θέση, ειδικά παρουσία άλλων. Η τάση του συνήθως περιορίζεται όσο μεγαλώνει, αλλά μέχρι τότε προκαλεί εκνευρισμό και προστριβές. Όταν δεν πειθαρχεί, αντιμετώπισέ το με ψυχραιμία. Οι παρακάτω συμβουλές ίσως βοηθήσουν.

Απόφυγε απαντήσεις του στυλ «μη μου αντιμιλάς εμένα» ή «θα κάνεις αυτό που λέω εγώ», που μπορεί να το κάνουν να αντιδράσει άσχημα. 

* Δείξε στο παιδί ότι εκτιμάς την υπακοή του και αντάμειξέ το όταν είναι υπάκουο λ.χ. με μια βόλτα στην παιδική χαρά ή ένα αγαπημένο σνακ. Από την άλλη πλευρά, όταν είναι ανυπάκουο, στέρησε του κάτι που επιθυμεί, όπως το παιχνίδι με τους φίλους του.  

Δώσε στο παιδί μια δεύτερη ευκαιρία από τη στιγμή που θα του υποδείξεις τη σωστή συμπεριφορά, αλλά όχι και τρίτη. Και μείνε σταθερή σε αυτή τη θέση.

* Μη χρησιμοποιείς χαρακτηρισμούς για το παιδί, ιδιαίτερα μπροστά σε άλλους. Το επηρεάζουν αρνητικά, γι αυτό συχνά υιοθετεί την ανεπιθύμητη συμπεριφορά ως αντίδραση.

* Ξεκαθάρισέ του τι ακριβώς θέλεις να κάνει και γιατί. Αυτό που είναι ευνόητο για σένα δεν είναι πάντα και για εκείνο. 

* Με το σύντροφό σου θα πρέπει να συμφωνείτε για τους κανόνες που θεσπίζετε και καλό είναι να μη διαφωνείτε μπροστά του. Διαφορετικά, δεν θα πετύχετε το στόχο σας. Μην είστε ελαστικοί με τους κανόνες που οι ίδιοι έχετε θεσπίσει. Αφού οριστούν, είναι αμετάκλητοι και από τις δύο πλευρές. Το παιδί δέχεται ευκολότερα έναν κανόνα που έχει καθιερωθεί.About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares