Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

ΑΥΤΑ πρέπει να γνωρίζεις για την πρώτη γυναικολογική εξέταση... του μωρό σου

Για κοριτσομάνες!



Ο Μαιευτήρας και ο παιδίατρος είναι οι πρώτοι ιατροί που έρχονται σε επαφή με το νεογέννητο κορίτσι. Επομένως, είναι και οι πρώτοι υπεύθυνοι για την πρώτη εξέτασή του.

Η πρώτη «γυναικολογική εξέταση» πρέπει να γίνεται μέσα στην Αίθουσα Τοκετών, αμέσως μετά τη γέννηση ενός κοριτσιού. Η εξέταση στο νεογέννητο έχει σκοπό την επιβεβαίωση του φύλου του παιδιού και την εξέταση για ανωμαλίες στα έξω γεννητικά όργανα. Κάθε παθολογικό σημείο (ανωμαλίες της κλειτορίδας, των χειλέων ή του κόλπου) θα αποτελέσει αιτία για παραπέρα διερεύνηση.

Φυσιολογικά, υπάρχει ένα άνοιγμα στον παρθενικό υμένα, με σκοπό να αποβάλλεται το αίμα της περιόδου, πριν την έναρξη των σεξουαλικών επαφών και την οριστική διάσπαση του υμένα.

Ο έλεγχος του παρθενικού υμένα, δεν παρουσιάζει καμία δυσκολία για έναν εξειδικευμένο Παιδογυναικολόγο. Σκοπός είναι να διαπιστωθεί ότι υπάρχει αυτό το κατάλληλο άνοιγμα. Έτσι, η ατρησία του παρθενικού υμένα (όταν ο παρθενικός υμένας είναι τελείως κλειστός) αποκαλύπτεται και αντιμετωπίζεται.

Με την έγκαιρη διάγνωση κι επέμβαση στην ηλικία αυτή, αποφεύγονται καταστάσεις, όπως ο υδρόκολπος ή βλεννόκολπος και ο αιματόκολπος. Στις περιπτώσεις αυτές, εκκρίσεις, βλέννες ή αργότερα το αίμα της περιόδου, που δεν μπορούν να «βγουν», συσσωρεύονται προκαλώντας πόνους και μειώνοντας τη μελλοντική γονιμότητα της γυναίκας.

Η ατρησία του παρθενικού υμένα πρέπει να ξεχωρίζεται από την απλασία ή αγενεσία (απουσία) του κόλπου. Επίσης, πρέπει να διαχωρίζεται και από τη σύμμυση (κλείσιμο από συνένωση) των χειλέων του αιδοίου, που είναι δυνατόν να παρατηρηθεί αργότερα στο νεογνό.

Η διάκριση μεταξύ των τριών αυτών καταστάσεων δεν παρουσιάζει δυσκολίες, αν ο εξετάζων έχει την κατάλληλη εμπειρία.

Ο δίθυρος παρθενικός υμένας, δηλαδή υμένας με δύο ανοίγματα αντί για ένα, συνδυάζεται μερικές φορές με διπλό κόλπο.

Η μεγάλη κλειτορίδα συχνά συνοδεύεται κι από άλλες ανωμαλίες των έξω γεννητικών οργάνων. Συνήθως οφείλεται σε μία από τις ακόλουθες αιτίες:

Α) σε συγγενή υπερπλασία των επινεφριδίων

Β) σε χορήγηση ορμονών στη μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Γ) σε γοναδικές δυσγενεσίες (ερμαφροδιτισμό).

Στη συνέχεια, εξετάζεται το στόμιο της ουρήθρας.

Σε περίπτωση που τα έξω γεννητικά όργανα είναι αμφιβόλου φύλου, το στόμιο της ουρήθρας δεν βρίσκεται στη φυσιολογική του θέση.

Τέλος, εξετάζονται οι βουβωνικές περιοχές, για την περίπτωση που υπάρχει κάποια ψηλαφητή μάζα, που στο νεογνό μπορεί να οφείλεται στην παρουσία γεννητικού αδένα μέσα στο βουβωνικό πόρο.

Πηγή: familylife.gr

 

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Πασχαλινές δημιουργίες από τα χεράκια τους

Απολαμβάνουμε τις διακοπές του Πάσχα, φτιάχνοντας τα πιο όμορφα διακοσμητικά

ΠΑΙΔΙ

Μωρά του Μαΐου, φωτεινά σαν ηλιαχτίδες – δες σε τι ξεχωρίζουν

Όσοι γεννιούνται τον Μάιο ξέρουν, μεταξύ άλλων, να χαίρονται τη ζωή και να είναι δημιουργικοί

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Δευτέρας 6 Μαΐου

Ασχοληθείτε με κάτι πρωτοποριακό και διαφορετικό πριν η ανία χτυπήσει την πόρτα σας

ΤΑΞΙΔΙ

Πασχαλινές διακοπές και «ταξιδεύουμε» σε μνημεία, πόλεις μέχρι και ζούγκλες σε όλο τον κόσμο

Από την άνεση και την ασφάλεια του σπιτιού σου περιηγήσου σε υπέροχα μέρη με τους φίλους, τον σύντροφο ή την οικογένειά σου

CELEBS

Eurovision: «Εκτόξευση» για το Zari στα προγνωστικά του televoting

Σε ποια θέση βρίσκεται η Μαρίνα Σάττι στην ψηφοφορία του κοινού;