Skip to main content

ΕΙΔΙΚΟΙ

Μεσογειακή Διατροφή ως τρόπος ζωής

Τα οφέλη της Μεσογειακής δίαιτας. Η διαιτολόγος-διατροφολόγος Κατερίνα Καλογεροπούλου μάς εξηγεί γιατί πρέπει να την ακολουθήσουμε.  


Μαρία Μυλωνά

Όλοι μας γνωρίζουμε ότι η παραδοσιακή Μεσογειακή Διατροφή αποτελεί ένα από τα πιο υγιεινά και ευεργετικά πρότυπα διατροφής. Τι είναι αυτό που την κάνει να υπερέχει των άλλων προτύπων διατροφής; Η αλήθεια είναι πως η έννοια Μεσογειακή Δίαιτα αναφέρεται σε μια ολόκληρη φιλοσοφία τρόπου ζωής. Δεν είναι μόνο το ελαιόλαδο που την κάνει τόσο προστατευτική για την υγεία, αλλά το σύνολο των τροφών που περιέχει, η συχνότητα κατανάλωσής τους και η έμφαση στη σωματική δραστηριότητα. 

Ακολουθούμε μεσογειακή διατροφή όταν καταναλώνουμε καθημερινά:

Μη επεξεργασμένα δημητριακά και προϊόντα τους όπως: ψωμί ολικής αλέσεως, ζυμαρικά, ρύζι κλπ.

2-3 μερίδες λαχανικών,6 μερίδες φρούτων

Ελαιόλαδο (ως κύριο λίπος της διατροφής)

1-2 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων (πλούσιων σε προβιοτικά) 

4-5 μερίδες ψαριών εβδομαδιαίως.

3-4 μερίδες πουλερικών εβδομαδιαίως.

3 μερίδες οσπρίων, ελιών και ξηρών καρπών.

3-4 μερίδες πατατών, αυγών και γλυκών, εβδομαδιαίως

4-5 μερίδες κόκκινο κρέας και προϊόντων αυτού, μηνιαίως.

Μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού (1-2 κρασοπότηρα ημερησίως).

Αν, λοιπόν, ακολουθήσουμε το Μεσογειακό πρότυπο διατροφής μπορούμε να λάβουμε θρεπτικά συστατικά από όλες τις ομάδες τροφίμων και να δημιουργήσουμε μια προστατευτική ασπίδα έναντι όλων των ασθενειών. Ειδικότερα: 

Τα ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα (προβιοτικά), έχουν αντιοξειδωτική δράση και σχετίζονται με μείωση του καρδιακού κινδύνου, της πίεσης του αίματος, βελτίωση της υγείας των οστών, της γαστρεντερικής οδού, της λειτουργίας της καρδιάς και πιθανόν μείωση των μετεμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων. 

Τα ψάρια (ω-3 λιπαρά οξέα), σχετίζονται με μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου, βελτίωση στην υγεία της καρδιάς και των οστών, διατήρηση της όρασης, μείωση της πίεσης του αίματος και πιθανόν μείωση των μετεμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων. 

Τα λαχανικά όπως άγρια χόρτα, λάπαθο, μάραθο, ντομάτα κ.λ.π. νωπά ή ελαφρώς βρασμένα με χρήση του ζωμού τους σχετίζονται με αντιοξειδωτική και αντιβακτηριακή δράση, μείωση του καρκινικού κινδύνου, διατήρηση της όρασης, του ανοσοποιητικού συστήματος, μείωση της αρτηριακής πίεσης του καρδιαγγειακού κινδύνου, βελτίωση στην υγεία της γαστρεντερικής οδού και των οστών.

Τα φρούτα όπως, εσπεριδοειδή, σταφύλια, ρόδι, μούρα κ.λ.π (πλούσια σε πολυφαινόλες, διαιτητικές ίνες) κατά το δυνατόν με τη φλούδα τους, σχετίζονται με μείωση του καρκινικού κινδύνου, βελτίωση στη λειτουργία της καρδιάς, στην υγεία της γαστρεντερικής οδού κ.ά.

Δημητριακά όπως ψωμί ολικής άλεσης, ζυμαρικά ολικής άλεσης, μαύρο ρύζι, ψωμί από καλαμπόκι, σίκαλη, τραχανάς, πλιγούρι συνδέονται με βελτίωση στη λειτουργία της καρδιάς, μείωση του καρκινικού κινδύνου κ. ά.

Τα αφεψήματα όπως τσάι βουνού, φασκόμηλο, δυόσμος, μέντα, τίλιο, κλπ. και ροφήματα από αρωματικά φυτά όπως βασιλικός, μαντζουράνα, δενδρολίβανο, δίκταμο σχετίζονται με μείωση του καρκινικού κινδύνου και βελτίωση στη λειτουργία της καρδιάς.

Το ελαιόλαδο και οι ελιές (πολυφαινόλες) συνδέονται με αντιοξειδωτική δράση και βελτίωση στη λειτουργία της καρδιάς.

Το κόκκινο κρασί (πολυφαινόλες) έχει αντιοξειδωτική δράση και βοηθάει στη βελτίωση της λειτουργίας της καρδιάς.

Επειδή η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, τραφείτε σωστά και χαρίστε στον οργανισμό σας τη δύναμη και την προστασία που χρειάζεται.

Διάβασε εδώ περισσότερα για το διαιτολογικό τμήμα της Cosmetic Derma Medicine

Διαβάστε επίσης

ΕΙΔΙΚΟΙ

"Πώς θα απαλλαγώ από τα ψωμάκια και την κοιλίτσα;"

Η δερματολόγος-αφροδισιολόγος Δρ Αμαλία Τσιατούρα απαντά.

ΕΙΔΙΚΟΙ

Περί πρωινών meetings και άλλων δαιμονίων

Εργασία και... χαρά

ΕΙΔΙΚΟΙ

"Μπορώ να απαλλαγώ από τους μαύρους κύκλους;"

Η δερματολόγος-αφροδισιολόγος δρ. Αμαλία Τσιατούρα σου απαντά.

Προτεινόμενα

BEAUTY TIPS

Τρία βασικά dos και τρία don’ts για τη φροντίδα του δέρματος με ακμή

Συμβουλές για το τι να κάνεις και τι να αποφύγεις αν πάσχεις κι εσύ από ακμή στην εφηβεία ή στην ενήλικη ζωή σου

CELEBS

Αμαλία Κωστοπούλου: Για σαφάρι στη Νότια Αφρική με το αγόρι της!

Οι φωτογραφίες που ανέβασε στο Instagram «κόβουν» την ανάσα