Skip to main content

ΕΙΔΙΚΟΙ

Ο άντρας μονόκερος

Η sex editor Ειρήνη Χειρδάρη μοιράζεται μαζί μας αποσπάσματα από το βιβλίο της "Πέντε δευτερόλεπτα πριν την αγάπη".



"Ο Μονόκερος συνέχιζε να απογοητεύεται από μένα, αλλά συνέχιζε να με αγαπάει. Τον έβλεπα να μου εξηγεί, να μου ξαναεξηγεί, να ζητά, να σπαράζει, να θυμώνει, να πέφτει στα πόδια μου και να με παρακαλά να τον αγαπήσω. Τον έβλεπα και δεν μπορούσα να κουνηθώ από τη θέση μου. Τα ιδανικά του, αυτά τα ιδανικά του για τον άντρα και τη γυναίκα και για την τέλεια αγάπη μεταξύ τους, καθώς περνούσε ο χρόνος, υψώνονταν σαν φράχτης ανάμεσά μας. Και, όσο κι αν προσπαθούσα να του δείξω την αγάπη μου, ποτέ δεν ήταν αυτή που ήθελε, αυτή που του άξιζε. 

Τον ρώτησα πολλές φορές πώς αντιλαμβάνεται εκείνος την αγάπη, πότε τη νιώθει. 

Του έγραψα γράμματα. Του έγραψα ποιήματα. Του έγραψα ‒χειρόγραφα!‒ ένα ολόκληρο βιβλίο για εκείνον, μόνο για εκείνον. Αλλά, έστω κι αν χάρηκε για λίγο, μια μεγαλύτερη μελαγχολία τον κυρίευσε αμέσως μετά την αρχική χαρά: ότι εκείνος τα απαίτησε όλα αυτά, ότι εκβίαζε την αγάπη μου. Τα βράδια, όταν μου έκανε έρωτα με όλη του την ψυχή, ένιωθα το δράκο που ήταν κεντημένος στην πλάτη του να καίει. Οι δράκοι, στη μυθολογία, ήταν οι μόνοι εχθροί του μονόκερου και γι’ αυτό μου έκανε εντύπωση που είχε χτυπήσει ένα δράκο στο ένα του πλευρό ως τον ώμο. Λες και ο εχθρός του ήταν ο ίδιος του ο εαυτός. 

«Δέξου, τουλάχιστον, ότι ο κάθε άνθρωπος αγαπάει διαφορετικά», του έλεγα. «Μπορώ να σ’ αγαπήσω με τον τρόπο που αγαπώ εγώ. Κι αυτό δε σημαίνει ότι είναι λιγότερο σημαντικός από τον δικό σου τρόπο». 

Υπάρχουν, πράγματι, διάφορα είδη αγάπης. Αλλά τόσο ο Φρόυντ όσο και μεταγενέστεροί του, όπως ο Γάλλος ψυχίατρος Ντιντιέ Λωρύ, είπαν ότι όλες οι παραδοχές της λέξης αγάπη πάντα επιστρέφουν σε μία, στον ίδιο τύπο αγάπης: εκείνης για τη μητέρα μας. Σε όλη μας τη ζωή, επαναλαμβάνουμε ή ξαναζούμε ‒μια έτσι, μια αλλιώς‒ το γεγονός ότι αγαπήσαμε τη μητέρα μας και ότι αγαπηθήκαμε από τη μητέρα μας. Υπάρχει ένα είδος καλουπιού αγάπης για τον καθένα μας, που φτιάχτηκε μέσα από τη σχέση με τη μητέρα του. Με βάση αυτό το καλούπι θα αγαπήσουμε τους άλλους και θα αγαπηθούμε από τους άλλους, με βάση αυτή την πρώτη σχέση αγάπης της ζωής μας. Μπορεί όμως ένας άνθρωπος που δεν αγαπήθηκε από τη μητέρα του να νιώσει την αγάπη; 

Πολλές φορές το κουδούνι χτύπησε, ο σκύλος γάβγισε, ο δαίμονάς του ξύπνησε, εκείνος με φοβήθηκε, αμέσως με ακύρωσε, η αγάπη μας πέθανε, χάθηκε τρέχοντας στη σκοτεινή ζούγκλα· κι εγώ έμεινα ένα τίποτα στο πάτωμα, μια Ωραία Αδιάφορη, σπασμένη και άρρωστη από έρωτα. 

Ο έρωτας. Ο έρωτας δεν είναι αγάπη. Ο έρωτας δεν είναι ούτε το πάθος. Ο έρωτας συνδέεται με τον πόνο. Ερωτευόμαστε πολύ δυνατά, αλλά ταυτόχρονα υποφέρουμε. 

Θέλουμε όλο και περισσότερη αγάπη και δεν την αποκτούμε ‒ αυτό είναι ο έρωτας. Και δεν είμαστε ευτυχισμένοι, γιατί δεν έχουμε αγαπηθεί αρκετά, δεν έχουμε αγαπηθεί όπως θα θέλαμε.

Οι φίλοι μου μού έλεγαν «Σταμάτα να τρέχεις πίσω απ΄ το παράλογο, σταμάτα να τρέχεις πίσω απ΄ το άπιαστο, αυτός ο άντρας είναι το περίστροφό σου, για να σκοτώσεις με αυτό, μία μία, όλες σου τις ζωές». Αλλά είχα ακουμπήσει την ψυχή του, ήταν αργά. Έπινα τον ιδρώτα του, τα χύματά του και τα κάτουρά του, τον ήθελα ολοκληρωτικά…

Αν οι άνθρωποι κάνουμε σχέσεις λόγω του φόβου του θανάτου- για να πηγαίνουμε παρέα στο θάνατο, μαζί, αγκαλιά-, εμείς οι δύο ζήσαμε το θάνατο αμέτρητες φορές. Κάθε βράδυ σκοτώναμε τη σχέση μας, πεθαίνοντας μαρτυρικά μαζί της. Και κάθε πρωί την ανασταίναμε, κι ανασταινόμασταν κι εμείς μαζί της.

Κάπως έτσι βρήκα σκοπό ζωής να κυνηγώ πάντα το άπιαστο, το ανύπαρκτο, ένα μυθικό, όμορφο και βάρβαρο ζώο, τόσο μακρινό από μένα. Στον τάφο μου θα γράψουν σίγουρα αυτό που θα έπρεπε να γράφουν στις ταφόπλακες των αποτυχημένων συζύγων: «Η γυναίκα που δεν κατάλαβε ποτέ την ψυχή του άντρα της»…"

* Το παραπάνω απόσπασμα από το διήγημα «Ο ΑΝΤΡΑΣ ΜΟΝΟΚΕΡΟΣ», ένα από τα 13 διηγήματα του «Πέντε δευτερόλεπτα πριν την αγάπη». Είναι μια ιστορία τρελού πάθους μιας γυναίκας για έναν άντρα που δεν τον αγάπησε η μητέρα του κι έτσι, δε μπορεί να νιώσει την αγάπη.  Το «Πέντε δευτερόλεπτα πριν την Αγάπη και δώδεκα ακόμη ερωτικές ιστορίες» (εκδόσεις sexelixis) θα το βρεις στο www.sexelixis.gr και σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία.

5 deyterolepta ap tin agapi small.jpg

Διαβάστε επίσης

ΕΙΔΙΚΟΙ

Μεσογειακή Διατροφή ως τρόπος ζωής

Τα οφέλη της Μεσογειακής δίαιτας. Η διαιτολόγος-διατροφολόγος Κατερίνα Καλογεροπούλου μάς εξηγεί γιατί πρέπει να την ακολουθήσουμε.  

ΕΙΔΙΚΟΙ

"Πώς θα απαλλαγώ από τα ψωμάκια και την κοιλίτσα;"

Η δερματολόγος-αφροδισιολόγος Δρ Αμαλία Τσιατούρα απαντά.

ΕΙΔΙΚΟΙ

Περί πρωινών meetings και άλλων δαιμονίων

Εργασία και... χαρά

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.