Skip to main content

INTERVIEW

Ντόρα Μπακογιάννη: "Το πάθος μου, τρόπος ζωής"

Η βουλευτής της ΝΔ, σε μια προσωπική συνέντευξη αυτοσαρκάζεται, αυτολογοκρίνεται, μιλάει για τα ελαττώματα και τα προτερήματά της, για τις ενοχές της, τον Κώστα, την Αλεξία, τους γονείς της, τον Ισίδωρο, τον Παύλο Μπακογιάννη, τη Ν.Δ. τις κολλητές της.


Μελίνα Αδαμοπούλου

Την ακούω να γελάει, μ' αυτό το πλατύ δυνατό γέλιο της. Σκέφτομαι πως, μια γυναίκα σαν αυτήν, χορτασμένη τίτλους, διακρίσεις, βραβεία, αξιώματα, με μια ζωή γεμάτη προκλήσεις, με ώρες δύσκολες και στιγμές σκληρές, πρέπει να 'χει τεράστιο ψυχικό "εξοπλισμό" και μεγάλα αποθέματα δύναμης κι αγάπης, για να καταφέρνει, όχι μόνο να εξισορροπεί τη ζωή της, αλλά και να δίνει μάχες σε πολλά (και διαφορετικά) μέτωπα, που συχνά τα ανοίγει και μόνη της.

Αυτή η (πανύψηλη) επίμονη Κρητικιά που γράφει και τραγουδάει μαντινάδες, χορεύει συρτό, λέει παραμύθια στα (5) εγγόνια της, θαυμάζει τον άντρα της, Ισίδωρο Κούβελο, λατρεύει τα παιδιά της, παθιάζεται με την πολιτική και μοιράζει το χρόνο της ανάμεσα σ' όλα αυτά, ορκίζεται στην Ευρωπαϊκή Ιδέα, την Ευρώπη των λαών και την σπουδαιότητα του θεσμού της οικογένειας.

Μιλάει χωρίς υπεκφυγές, είναι φιλική, ήρεμη, σίγουρη γι' αυτά που θέλει, γι' αυτά που πιστεύει, γι' αυτά που περιμένει.       

Ας ξεκινήσουμε με μια αλήθεια, τη δική σας. Ποια είναι για σας η πιο μεγάλη αλήθεια;

Η αλήθεια, όπως και η γνώση, είναι δύσκολο να προσδιοριστούν. Όσο πιο κοντά θεωρούμε ότι βρισκόμαστε σ’ αυτές, προκύπτει κάτι που φανερώνει την άλλη πλευρά της αλήθειας και γκρεμίζει τη βεβαιότητα. Ωστόσο, υπάρχουν καθημερινές αλήθειες. Αλήθεια είναι η αγάπη μου στα παιδιά μου, στα εγγόνια μου, στον άνδρα μου. Η δική τους αγάπη προς εμένα. Αλήθεια είναι ο γνήσιος πατριωτισμός και το πάθος για να αλλάξουμε την Ελλάδα.

Είστε σύζυγος, μητέρα, γιαγιά. Πώς, πού και πόσο χωρούν όλα αυτά στο πολιτικό 24ωρο σας; Πόσο σας επιτρέπουν οι υποχρεώσεις σας, ως πολιτικού, να χαρείτε τους 3 άλλους ρόλους σας;

Είναι μεγάλη πρόκληση για μία γυναίκα να μπορεί να συνδυάσει και τους τρεις ρόλους, χωρίς να αδικήσει έναν άπ' όλους. Σαν μητέρα, ήμουν πολύ τυχερή γιατί προέρχομαι από μία οικογένεια που έσπευδε να καλύψει τα κενά. Η μητέρα μου ήταν πάντα εκεί, όταν τα παιδιά ήταν μικρά και μπορώ να πω ότι απολάμβαναν την παρέα της γιαγιάς περισσότερο από την δική μου. Έχω πάντα το σύμπλεγμα ότι από τότε που μπήκα στην πολιτική δεν αφιέρωνα τον ίδιο χρόνο που αφιερώνει μία μη εργαζόμενη μητέρα στα παιδιά της. Σήμερα, δεν ισχύει το ίδιο για τα εγγόνια, περνάω περισσότερο χρόνο μαζί τους και το χαίρομαι πολύ. Είναι μία συνεχής μάχη, να βρεις τον χρόνο να απομονωθείς με τους δικούς σου ανθρώπους, να τους δώσεις και να σου δώσουν.

Το να ασχοληθείτε με την πολιτική ήταν για σας μονόδρομος; Αυτό ονειρευόσασταν από μικρή;

Θ’ ακουστεί περίεργο ύστερα από τόσα χρόνια παρουσίας, αλλά ποτέ δεν είχα την πρόθεση να μπω στην πολιτική. Θα μπορούσα να ήμουν ένα επιτελικό στέλεχος, αλλά όχι στην ενεργό πολιτική. Η ενεργός πολιτική ήρθε στην ζωή μου βιαίως με την δολοφονία του Παύλου. Βρέθηκα στην  Ευρυτανία, σε πείσμα όσων έγιναν, χωρίς καλά καλά να το καταλάβω. Από τότε μέχρι σήμερα, και παρά το ότι έχω περάσει αρκετές δύσκολες στιγμές, δεν το έχω μετανιώσει.

Το ότι ο γιος σας ακολούθησε τον ίδιο δρόμο μ' εσάς, σας δίνει χαρά, σας ανησυχεί, σας δικαιώνει;

Ο Κώστας με είχε προϊδεάσει από νωρίς. Όταν έγινα βουλευτής Ευρυτανίας, μικρό παιδί αυτός, μου είπε κάποια στιγμή «μαμά, τώρα θα φροντίζεις εσύ για την Ευρυτανία, κι όταν μεγαλώσω θ’ αναλάβω εγώ». Δεν το είχα πάρει σοβαρά. Τελικά αποδείχθηκε πως ήξερε από νωρίς τι θέλει να κάνει, αν κι εγώ δεν τον έσπρωξα ποτέ. Μ’ ενδιαφέρει να δικαιώνει τον ίδιο η επιλογή του κι εγώ αρκούμαι στο να τον καμαρώνω.

Εσείς δικαιώσατε τους γονείς σας με την επιλογή σας;

Θέλω να πιστεύω. Ξέρετε, οι γονείς μου ήταν πολύ αυστηροί κριτές. Θα πρέπει να ρωτήσετε τον ίδιο τον Μητσοτάκη.

Τι είναι για σας η Ελλάδα;

Είναι οι δυνατότητές μας, η ιστορία μας, τα λάθη και τα σωστά μας, οι επιτυχίες κι οι αποτυχίες μας. Η ανησυχία ότι είμαστε ικανοί για το καλύτερο και το χειρότερο. Το πάθος για τα πράγματα που ενίοτε μας αυτοκαταστρέφουν. Η πατρίδα μου.

Στην Ελλάδα του 2015 πιστεύετε πως έχουν ακόμα θέση τα όνειρα;

Αλίμονο αν σήμερα δεν κάνουμε όνειρα. Τα όνειρα ξεπηδούν μέσα σε αβέβαιες συνθήκες και δυναμώνουν την θέλησή. Μετά χρειάζεται το σχέδιο, η στρατηγική να τα χαράξουμε στην πραγματικότητα κι όχι στην άμμο.

Εσείς, κάνετε όνειρα ή μόνο σχέδια;

Πίσω από κάθε σχέδιο μου υπάρχει πάντα ένα όνειρο.

Τι βιβλία διαβάσατε αυτό το καλοκαίρι; Τι μουσικές ακούσατε;

Αυτό το καλοκαίρι δεν είχε πολλές στιγμές χαλάρωσης. Ήταν καλοκαίρι με ένταση και συνεχείς πολιτικές εξελίξεις. Όμως, πρόλαβα να διαβάσω το μυθιστόρημα του Καλπούζου «Ότι αγαπώ είναι δικό σου».

Έχετε "κολλητή"; Είναι η ίδια που είχατε πριν 20 χρόνια;

Είχα δύο κολλητές, φίλες καρδιάς. Τη μία δυστυχώς την έχασα πριν λίγους μήνες. Πολύ δύσκολη στιγμή.

Τι είναι για σας η Ν.Δ.: ιδέα, δρόμος για την εξουσία, αγάπη, υποχρέωση, στοίχημα;

Είναι καταρχήν ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μου η Νέα Δημοκρατία. Είναι οι  αγώνες, οι νίκες και οι ήττες, οι προκλήσεις, οι απογοητεύσεις αλλά και οι επιτυχίες μας.

Τι δεν συγχωρείτε στους συνεργάτες σας; Στα παιδιά σας; Στους φίλους σας;

Με ενοχλεί ή ασυνέπεια. Γενικά, παρά το ότι είμαι οξύθυμη συγχωρώ εύκολα, μου φεύγει πολύ γρήγορα ο θυμός.

Αν μπορούσατε να μπείτε στο μυαλό μιας σημερινής Ελληνίδας ψηφοφόρου, τι θα της λέγατε;

Να δώσει την ευκαιρία στην χώρα να διαβεί τον ανηφορικό δρόμο χωρίς πισωγυρίσματα. Θα της έλεγα ότι καταλαβαίνω τον θυμό, τις διαψεύσεις, όλα όσα μας πλήγωσαν τα τελευταία χρόνια, αλλά ότι είμαι σίγουρη ότι αν βάλουμε όλοι πλάτη, θα μπορέσουμε να καλυτερεύσουμε τη ζωή μας και να κρατήσουμε τα παιδιά μας στη Ελλάδα.

Τι συμβουλή θα δίνατε σε μια νέα κοπέλα που αποφασίζει να μπει στον στίβο της πολιτικής;

Να έχει αντοχές μεγαλύτερες από αυτές ενός άνδρα πολιτικού, γιατί τις γυναίκες πολλές φορές τις στοχοποιούν περισσότερο και λόγω φύλλου και στερεοτύπων. Να κάνει την δουλειά της μεθοδικά και να μην διστάζει να συγκρούεται, αν πιστεύει ότι αυτό είναι το σωστό.

Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο προσόν σας; Ποιο το μεγαλύτερο ελάττωμα σας;

Θεωρώ προσόν μου ότι δεν κάνω πίσω στις δυσκολίες. Έχω μάθει πια να πέφτω αλλά και να σηκώνομαι. Είναι μεγάλη υπόθεση. Ελάττωμα μου είναι ότι δεν έχω υπομονή.

Γιατί να ψηφίσω Ν.Δ στις 20 Σεπτεμβρίου;

Για να δώσεις -ίσως- την τελευταία ευκαιρία στην χώρα να σταθεί ξανά στα πόδια της. Έχουμε μάθει από τα λάθη μας και χωρίς αλαζονεία αντιλαμβανόμαστε ότι χρειάζεται η συνεισφορά όλων των δημοκρατικών δυνάμεων για να βγει η χώρα από την κρίση. Πιστεύουμε στην συνεννόηση για ένα σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης.

Κάντε μια ευχή...

Να θυμόμαστε τις συγκρούσεις, τα βαριά λόγια και τις στιγμές της κρίσης σε λίγο καιρό και να γελάμε. Να έχουμε βγει στο ξέφωτο, με αισιοδοξία και σοφότεροι. 

Διαβάστε επίσης

INTERVIEW

«Η μητέρα μου, και η αστείρευτη αγάπη της για τη ζωή, αποτελεί τη βασική πηγή έμπνευσής μου» Μαρία Κηλαηδόνη

Λίγο πριν από την εμφάνισή της στο Gazarte, 18/2, η Μαρία Κηλαηδόνη μιλάει για τα σχέδιά της στην Αγγελική Λάλου και το allyou

INTERVIEW

«Η καλύτερη εποχή είναι εδώ και τώρα, κάτι που πάλευα χρόνια να καταλάβω στην πράξη» Λουίζα Σοφιανοπούλου

Λίγο πριν τραγουδήσει «Time of my life», η ταλαντούχα τραγουδίστρια Lou Is, ή αλλιώς Λουίζα Σοφιανοπούλου, μίλησε στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr 

INTERVIEW

«Με εμπνέει η μέση γυναίκα που παλεύει για το καλό των παιδιών της και των οικείων της. Η γυναίκα αγωνίστρια της ζωής» Φωτεινή Δάρρα

Λίγο πριν τις νέες της εμφανίσεις στο Half Note, η εξαιρετική Φωτεινή Δάρρα σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr

Προτεινόμενα

ΥΓΕΙΑ

Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, αυτή η ρουτίνα θα σε βάλει για ύπνο

H ρουτίνα ύπνου ενός κλινικού ψυχολόγου μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς ένα γεμάτο 8ωρο

CELEBS

Διαζύγιο για τον Νικόλαο και την Τατιάνα Μπλάτνικ

Χωρίζουν μετά από 14 χρόνια γάμου