Skip to main content

INTERVIEW

Μανώλης Κονταρός: «Η ζωή μου είναι μία μόνιμη μάχη»

O δημοφιλής λαουτιέρης μιλά αποκλειστικά στο allyou.gr και τον Μπάμπη Παπαφιλιππάκη για τη ζωή του, την καριέρα του, τον Παντελή Παντελίδη, τον Βαγγέλη Μαρινάκη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη της… ελπίδας.



Στο λεξικό, δίπλα στο επίθετο «μαχητής», θα μπορούσε κάλλιστα να μπει η φωτογραφία του λαουτιέρη Μανώλη Κονταρού.

Στη ζωή του έχει παλέψει όσο λίγοι. Άλλωστε, λένε ότι η μοίρα δοκιμάζει πάντα τους δυνατούς. Το χαμόγελο του, ωστόσο, δεν έπαψε στιγμή να φωτίζει το πρόσωπό του. 

Ακόμη και μετά το τροχαίο που είχε πριν από μερικά χρόνια και λίγο έλειψε να το κοστίσει τη ζωή.

Ο Χάρος τον χτύπησε ύπουλα (την ώρα που κοιμόταν στο αυτοκίνητό του), όπως άλλωστε συνέβη και με το μουσικό του «μπαρή» τον Γιώργο Τσουρουπάκη, ο οποίος το 2008 έφυγε εντελώς ξαφνικά από ανακοπή καρδιάς.

Εντούτοις, τον δημοφιλή λαουτιέρη δεν τον νίκησε. Ο ίδιος δεν κατέθεσε τα όπλα και στον μεγαλύτερο αγώνα της ζωής του βγήκε νικητής, επιστρέφοντας δριμύτερος στις πίστες, δίπλα στους πιστούς θαυμαστές του.

Ο Μανώλης Κονταρός σε μία συνέντευξη-κατάθεση ψυχής στο allyou.gr έκανε μία μικρή αναδρομή στην πορεία του μέχρι την καταξίωσή του στο κρητικό μουσικό στερέωμα, αναφέρθηκε στον θάνατο του Παντελή Παντελίδη, ο οποίος «είχε ακόμα να δώσει στη μουσική», όπως χαρακτηριστικά είπε, ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει για τον… καψούρη Ολυμπιακό, Βαγγέλη Μαρινάκη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη της… ελπίδας.
 
Πότε ο Μανώλης Κονταρός αρχίζει να καταλαβαίνει ότι ο έρωτάς του με τη μουσική θα είναι αιώνιος; Πίστευες από μικρός ότι θα γινόσουν επαγγελματίας λαουτιέρης και μάλιστα αυτού του επιπέδου;

Από τα παιδικά μου χρόνια ασχολήθηκα με τη μουσική. Μου άρεσαν τα κρητικά όργανα, τα ριζίτικα τραγούδια και σιγά σιγά η ενασχόλησή μου με το λαούτο εξελίχθηκε στην πιο μεγάλη μου αγάπη.

Προέρχεσαι από μουσική οικογένεια ή εσύ από μόνος σου λάτρεψες το λαούτο;

Όχι, κανείς από την οικογένειά μου δεν ασχολείται με τη μουσική. Μόνο εγώ ασχολήθηκα και έμελλε να την ερωτευτώ.

Ποιοι Κρητικοί μουσικοί ήταν τα πρότυπά σου;

Ο Μανιάς και ο Κακλής ήταν μεγάλες σχολές για εμένα. Αυτοί οι δύο ήταν τα πρότυπά μου.

Από πού αντλεί δύναμη ο Μανώλης Κονταρός;

Από την αγάπη του κόσμου και από την οικογένειά μου. Η αγάπη του κοινού είναι ανεκτίμητο δώρο για κάθε καλλιτέχνη, ενώ η οικογένειά μου με έχει στηρίξει και είναι για εμένα τα πάντα.

Γιατί η Κρήτη μας διαφέρει από τους άλλους τόπους;

Κάθε άνθρωπος πιστεύει ότι ο τόπος του ξεχωρίζει από τους άλλους. Εμείς οι Κρητικοί είμαστε φιλόξενος λαός, έχουμε ένα όμορφο νησί, έχουμε μεγάλη παράδοση στη μουσική. Γενικά έχουμε πολλά καλά. Πάντως θα πρέπει να αναφέρουμε ότι είμαστε λαός των άκρων.

Η αγάπη του κόσμου είναι μεγάλη. Αυτή δεν είναι η μεγαλύτερη περιουσία ενός μουσικού;

Έτσι ακριβώς είναι. Είναι πολύ σημαντική. Όπως προανέφερα, παίρνω τεράστια δύναμη αλλά συνάμα μου βάζει στους ώμους μου ένα μεγάλο φορτίο ευθύνης, που με κάνει να παραμένω αληθινός, σοβαρός και να ανταποδίδω όπως μπορώ -μέσα από τα τραγούδια- την αγάπη μου προς αυτόν».

Είχες ένα σοβαρό τροχαίο πριν μερικά χρόνια, ωστόσο βγήκες πιο δυνατός από αυτό το άσχημο περιστατικό της ζωής σου. Σίγουρα θα αποκόμισες αρκετές εμπειρίες ζωής από αυτό το συμβάν… Αυτή η περιπέτεια σε έχει αλλάξει εσωτερικά;

Με έκανε να δω πόσο όμορφη είναι τελικά η ζωή και πόσο πρέπει ο καθένας να προσέχει τον εαυτό του για να είμαστε χρήσιμοι και στην οικογένειά μας, και στην κοινωνία και στη δουλειά μας.

Και πρόσφατα, όμως, είχες ακόμη ένα τροχαίο στο Ναύπλιο, με υπαιτιότητα άλλου και πάλι. Ευτυχώς, ωστόσο, τόσο εσύ όσο και οι συνεργάτες σου είσαστε όλοι καλά…

Αφού δεν χτύπησα, όλα καλά.

Τι πιστεύεις ότι φταίει και έχουμε τόσα τροχαία στην Ελλάδα; Δυστυχώς χάνονται εκατοντάδες άνθρωποι κάθε χρόνο…

Αυτό είναι ένα λυπηρό γεγονός. Πιστεύω ότι η παιδεία μας δεν μας επιτρέπει να είμαστε σοβαροί στην οδήγησή μας, να τηρούμε πιο αυστηρά του κώδικες του ΚΟΚ. Όλοι αυτοί που δουλεύουν νύχτα, αλλά και όποιοι διασκεδάζουν, θα πρέπει να βάλουν καλά στο μυαλό τους ότι δεν πρέπει να οδηγούν όταν έχουν πιει. Παράλληλα και η πολιτεία δεν είναι αυστηρή με τους ασυνείδητους οδηγούς και αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με όσα προανέφερα συνθέτουν ένα κακό αποτέλεσμα».

Δυστυχώς, από τροχαίο ατύχημα έφυγε τόσο άδικα και τόσο πρόωρα και ένας νέος καλλιτέχνης, ο Παντελής Παντελίδης. Είχες γνωρίσει τον Παντελή;

Ναι βέβαια γνωριζόμασταν πολύ καλά. Αν και ήταν ΑΕΚ, είχαμε ταξιδέψει μαζί σε εκτός έδρας παιχνίδι του Ολυμπιακού στο εξωτερικό. Είχε μιλήσει στη ψυχή του κόσμου. Ήταν ένα πάρα πολύ καλό παιδί. Μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε να πετύχει τόσα πράγματα που άλλοι δεν φαντάζονται. Τον αγαπούσε πραγματικά ο κόσμος. Γενικά έφυγε νωρίς. Είναι κρίμα, γιατί είχε πολλά πράγματα να δώσει ακόμα σε όλους μας.

Τι έχεις να πεις στα νέα παιδιά που αντιμετωπίζουν -μετά από κάποια ασθένεια ή κάποιο τροχαίο- κινητικά προβλήματα;

Ότι η ζωή είναι ωραία και μπορούμε να δημιουργούμε από όποιο μετερίζι μάς έχει φέρει η μοίρα μας. Ό,τι πρόβλημα κι αν έχει ο καθένας, εφόσον βρίσκεται στη ζωή, πρέπει να προχωράμε και να προσπαθούμε για το καλύτερο. Όταν κάποιος παραδώσει τα όπλα, θα φύγει πιο γρήγορα.

Ποιον τίτλο θα έβαζες στην «ταινία» της ζωής σας;

Μία μόνιμη μάχη.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο προτέρημα και ποιο το μεγαλύτερο ελάττωμα του Μανώλη Κονταρού;

Το μεγαλύτερο μου προτέρημα και συγχρόνως το μεγαλύτερο μου ελάττωμα είναι ότι είμαι αληθινός. Και όταν στη δουλειά μου και γενικά στη σημερινή κοινωνία υπάρχουν άνθρωποι κακοπροαίρετοι, για κάποιον που είναι αληθινός είναι πολύ πιο εύκολο να του βάλουν εμπόδια.

Είσαι φανατικός Ολυμπιακός και υποστηρίζεις ένα παραπάνω την ομάδα τώρα που την έχει ο κουμπάρος σου, Βαγγέλης Μαρινάκης… Μίλησε μας λίγο για τον άνθρωπο Μαρινάκη. Όντως είναι τόσο μεγάλη η «καψούρα» του με τον Ολυμπιακό;

Ο Βαγγέλης είναι μεγάλος καψούρης με τον Ολυμπιακό, αλλά πάνω απ’ όλα είναι ένα πολύ καλός άνθρωπος. Και προσωπικά για εμένα είναι αδερφός.

Πρόσφατα έγινε πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την αδερφή του οποίου, Ντόρα Μπακογιάννη είστε κουμπάροι. Σίγουρα θα χάρηκες για την ανάδειξή του σε πρόεδρο του κόμματος…

Βέβαια χάρηκα, καθώς με όλη την οικογένεια Μητσοτάκη έχουμε άριστη σχέση και συγκεκριμένα με τον Κυριάκο έχουμε πολύ στενή σχέση. Πέρα, όμως, από τη φιλία μας, τον πιστεύω σαν πολιτικό, καθώς ένας μορφωμένος, έξυπνος, δυνατός και καλλιεργημένος άνθρωπος. Πιστεύω ότι έχει φέρει το φως της ελπίδας και πολύ σύντομα θα τον δούμε πρωθυπουργό. Ελπίζω, ακόμα, να είναι αυτός που θα βγάλει την Ελλάδα από αυτό το τούνελ στο οποίο έχει μπει.

Μια μαντινάδα θέλω να αφιερώσεις μέσω του allyou στους θαυμαστές σου, που σου δείχνουν με κάθε τρόπο την αγάπη τους…

Όσο πιο δύσκολοι καιροί ακόμη κι αν ερθούνε
στο μονοπάτι της τιμής διαβάτη θα με βρούνε.

Αυτό το διάστημα που σε βρίσκει ο κόσμος;

Πάω σε αρκετά μέρη της Ελλάδας, αλλά από εδώ και στο εξής θα είμαι κυρίως στην Κρήτη.

Διαβάστε επίσης

INTERVIEW

«Η μητέρα μου, και η αστείρευτη αγάπη της για τη ζωή, αποτελεί τη βασική πηγή έμπνευσής μου» Μαρία Κηλαηδόνη

Λίγο πριν από την εμφάνισή της στο Gazarte, 18/2, η Μαρία Κηλαηδόνη μιλάει για τα σχέδιά της στην Αγγελική Λάλου και το allyou

INTERVIEW

«Η καλύτερη εποχή είναι εδώ και τώρα, κάτι που πάλευα χρόνια να καταλάβω στην πράξη» Λουίζα Σοφιανοπούλου

Λίγο πριν τραγουδήσει «Time of my life», η ταλαντούχα τραγουδίστρια Lou Is, ή αλλιώς Λουίζα Σοφιανοπούλου, μίλησε στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr 

INTERVIEW

«Με εμπνέει η μέση γυναίκα που παλεύει για το καλό των παιδιών της και των οικείων της. Η γυναίκα αγωνίστρια της ζωής» Φωτεινή Δάρρα

Λίγο πριν τις νέες της εμφανίσεις στο Half Note, η εξαιρετική Φωτεινή Δάρρα σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τετάρτης 17 Απριλίου

Βγάλτε τελείως από τη ζωή σας ό,τι σας φαίνεται άχρηστο και σας κουράζει

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τέχνη στην πόλη: Ανοίγει για το κοινό το αυθεντικό ατελιέ του Αλέκου Φασιανού

Tο Μουσείο Αλέκος Φασιανός στο κέντρο της Αθήνας, ανακοινώνει την επέκταση του μουσειακού του χώρου με το άνοιγμα του αυθεντικού ατελιέ του καλλιτέχνη.

ASK THE EDITOR

8 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για το μανδελικό οξύ προτού το βάλεις στη beauty ρουτίνα σου

Σε τι ακριβώς συμβάλει το συγκεκριμένο οξύ στη φροντίδα του δέρματός σου;