Skip to main content

INTERVIEW

Terry George: «Πρέπει να διαβάζουμε Iστορία για να μαθαίνουμε από τα λάθη μας»

Ο βραβευμένος με Οσκαρ, σκηνοθέτης της ταινίας «Η Μεγάλη υπόσχεση», που αναδεικνύει την γενοκτονία των Αρμενίων μέσα από μια ερωτική ιστορία, μιλάει αποκλειστικά στο allyou.gr και τη Μαριέτα Χριστοπούλου.


Μαριέτα Χριστοπούλου

Ένα πρωί του Σεπτεμβρίου, κάθισα στα αναπαυτικά καθίσματα του «Δαναός». Nαι, ταινία το πρωί. Βλέπεις, ήμουν προσκεκλημένη της Feelgood και σε λίγο, στη μεγάλη οθόνη, θα έβλεπα πρώτη, εγώ και μερικοί άλλοι τυχεροί δημοσιογράφοι, την ταινία «Η Μεγάλη Υπόσχεση». Ήξερα ότι "μιλάει" για την γενοκτονία των Αρμενίων και ότι φέρει την υπογραφή του Terry George, ενός σκηνοθέτη που έχει πάρει Όσκαρ, και ξεχωρίζει την ανάδειξη ιστορικών γεγονότων μέσα από τις ταινίες του. Δεν ήξερα ότι θα με άγγιζε τόσο. Το έμαθα φεύγοντας.

Συγκινητική και γεμάτη πληροφορίες. Έτσι απάντησα σε όσους με ρώτησαν πώς ήταν η ταινία. Έτσι την περιέγραψα και στον σκηνοθέτη, όταν μου δόθηκε ευκαιρία να συνομιλήσω μαζί του, στο τηλέφωνο. Με ευχαρίστησε για τα λόγια μου, και η συζήτησή μας ξεκίνησε από πού αλλού φυσικά, από την Ελλάδα. Έχει φίλους εδώ, και έχει επισκεφτεί τη Μύκονο. Όμως, αυτό δεν είναι το πιο σημαντικό, εννοείται. Το σημαντικότερο είναι ότι ξέρει πολύ καλά τι συμβαίνει στην ευρύτερη περιοχή, και ότι αυτή η νέα του ταινία, θεωρεί πως έχει μεγάλες ομοιότητες με το σήμερα, καθώς έχει να κάνει με πρόσφυγες. «Είναι σπουδαίο αυτό που κάνουν οι Έλληνες, η ανθρωπιά που έδειξαν στην έλευση προσφύγων» μου αναφέρει από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, με την χαρακτηριστική ιρλανδική προφορά του.

Παραλληλίζει, μάλιστα, αυτό που γίνεται στα ελληνικά νησιά, με τα τελευταία λεπτά της ταινίας, όπου Γάλλοι φαίνονται να διασώζουν Αρμένιους, οι οποίοι κατάφεραν και έφτασαν στα παράλια. Που γλίτωσαν από τις σφαγές και τον πόλεμο. Και που ακολουθεί η κάμερα, έχοντας ως βασικούς πυλώνες τρία πρόσωπα, ή μάλλον τέσσερα, όπως διόρθωσε ο σκηνοθέτης: Michael, Ana, Chris και Μaral. Στην ταινία που μας τοποθετεί στο 1914, ο Michael φεύγει από χωριό της Νότιας Τουρκίας για να σπουδάσει ιατρική στην Κωνσταντινούπολη. Έχει δώσει υπόσχεση ότι θα γυρίσει, και θα παντρευτεί και τη Maral. Η Ana είναι καλλιτέχνιδα Αρμένικης καταγωγής, που βρίσκεται στην Κωσταντινούπολη παρέα με τον σύντροφό της Chris ο οποίος είναι φωτορεπόρτερ.
 

terryin.jpg
O Terry George δίνει σκηνοθετικές οδηγίες στον Oscar Isaac

Αυτοί οι 4, καταφέρνουν μέσα από τα συναισθήματά και τις ιστορίες τους, να συγκλονίσουν τον θεατή και να τον βοηθήσουν να δει μια ιστορική ταινία χωρίς να νιώθει ότι βρίσκεται στο Λύκειο και διαβάζει ένα βιβλίο γεμάτο γεγονότα και ημερομηνίες. Κάτι που βέβαια,  ο Terry George, πιστεύει ότι θα έπρεπε να είχε γίνει... «Φυσικά και πρέπει να διαβάζουμε περισσότερο ιστορία, για να θυμόμαστε και να μαθαίνουμε από τα λάθη μας», μου λέει, όταν τον ρωτάω σχετικά, και του αναφέρω πως διάβασα ότι δύο εκ των πρωταγωνιστών, ο Christian Bale και ο Oscar Isaac, παραδέχτηκαν δημόσια ότι δεν ήξεραν για τη γενοκτονία, πριν από αυτή την ταινία.

Όσο για τον George; Γνώριζε για το 1,5 εκατ. ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους, καθώς είχε διαβάσει για τη γενοκτονία όσο έψαχνε πληροφορίες για άλλη του ταινία. Διαβάζει πολύ πριν από κάθε του δουλειά. Όταν ήρθε το σενάριο του Robin Swicord στα χέρια του πριν από 4 χρόνια, ήξερε ότι θέλει να το κάνει. Συμμετείχε και εκείνος, βάζοντας μάλιστα στο σενάριο τον φωτορεπόρτερ ο οποίος φαίνεται να ρισκάρει πολλά για να διαδώσει τη φρίκη της γενοκτονίας. «Πιστεύετε ότι υπάρχουν σήμερα τέτοιοι δημοσιογράφοι;» τον ρωτάω, και η απάντησή του είναι καταφατική.

christianbale.jpg
O Chris (Christian Bale) σε σκηνή της ταινίας 

Πίσω στη "Μεγάλη Υπόσχεση", ο Terry George μου λέει: «Ήθελα να μάθει ο κόσμος γι' αυτή την πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα, που ήταν θαμμένη στην ιστορία. Ήθελα να δείξω πόσο δυνατοί είναι οι πρόσφυγες»Ωστόσο από την επιθυμία ως την κυκλοφορία μιας τέτοιας ταινίας στους κινηματογράφους, υπάρχει μεγάλη απόσταση. Το γιατί είναι προφανές. 

Ο ίδιος ο αποκλειστικός χρηματοδότης της "Μεγάλης Υπόσχεσης", είχε συναντήσει προβλήματα στην παραγωγή μιας τέτοιας ταινίας, παρά το ότι ήταν ένας πολύ ισχυρός άντρας. Ο λόγος για τον γιο Αρμένιων μεταναστών, δισεκατομμυριούχο και φιλάνθρωπο, Κερκ Κερκοριάν, ο οποίος και έφυγε από τη ζωή πριν ένα περίπου χρόνο. «Θα ήταν παντελώς αδύνατο να γίνει η ταινία χωρίς τη χρηματοδότηση του Κερκ Κερκοριάν» μου είπε κατηγορηματικά ο Τerry George.

Όσον αφορά τις αντιδράσεις; Εννοείται πολλές.Ενδεικτικό είναι ότι η "Μεγάλη Υπόσχεση" πήρε στο IMDB πάνω από 50.000 αρνητικές κριτικές, οταν είχε κάνει μόλις 3 προβολές… Ο Terry George, φυσικά και δεν περίμενε να περάσει αδιάφορη αυτή η ιστορία. Ήθελε να διαδώσει στον κόσμο όσα έγιναν, να προκαλέσει συγκίνηση αλλά και θυμό. 

Πριν κλείσω το τηλέφωνο, τον ρώτησα ποιά είναι τελικά αυτή η Μεγάλη Υπόσχεση. «Είναι η υπόσχεση που δίνει ο Michael ότι θα γυρίσει να παντρευτεί την Μaral. Είναι η υπόσχεση ότι η ταινία θα γίνει. Είναι η υπόσχεση που δίνεται στο τέλος: θα επιβιώσουμε», μου εξηγεί.

Η δική σου μεγάλη υπόσχεση, πρέπει να είναι να πας στους κινηματογράφους από τις 12/10 οπότε και θα γίνει η πρεμιέρα της ταινίας από τη Feelgood. Τους λόγους τους διάβασες. 

 

 

ΙΝFO

bigpromise.jpg

Η Μεγάλη Υπόσχεση

12 Οκτωβρίου στους κινηματογράφους από τη Feelgood

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Terry George
Σενάριο: Terry George, Robin Swicord
Παίζουν: Oscar Isaac, Charlotte Le Bon, Christian Bale
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Javier Aguirresarobe, ASC
Σχεδιασμός Παραγωγής: Benjamin Fernandez
Μοντάζ: Steven Roselblum, ACE
Κοστούμια: Pierre-Yves Gayraud
Μουσική: Gabriel Yared

Διαβάστε επίσης

INTERVIEW

«Η μητέρα μου, και η αστείρευτη αγάπη της για τη ζωή, αποτελεί τη βασική πηγή έμπνευσής μου» Μαρία Κηλαηδόνη

Λίγο πριν από την εμφάνισή της στο Gazarte, 18/2, η Μαρία Κηλαηδόνη μιλάει για τα σχέδιά της στην Αγγελική Λάλου και το allyou

INTERVIEW

«Η καλύτερη εποχή είναι εδώ και τώρα, κάτι που πάλευα χρόνια να καταλάβω στην πράξη» Λουίζα Σοφιανοπούλου

Λίγο πριν τραγουδήσει «Time of my life», η ταλαντούχα τραγουδίστρια Lou Is, ή αλλιώς Λουίζα Σοφιανοπούλου, μίλησε στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr 

INTERVIEW

«Με εμπνέει η μέση γυναίκα που παλεύει για το καλό των παιδιών της και των οικείων της. Η γυναίκα αγωνίστρια της ζωής» Φωτεινή Δάρρα

Λίγο πριν τις νέες της εμφανίσεις στο Half Note, η εξαιρετική Φωτεινή Δάρρα σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός