Skip to main content

INTERVIEW

Ευανθία Ρεμπούτσικα: Ο ήχος του βιολιού της, ένας κόσμος με όνειρα κι αλήθεια

Η μοναδική Ευανθία Ρεμπούτσικα μιλάει  στο AllYou και τη Νάνσυ Καλλικλή,  για όλα εκείνα που την κάνουν σπουδαία: την ευαίσθητη ματιά της, τη μουσική και την καρδιά της… 


Νάνσυ Καλλικλή

Μπορεί η μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα να μην είναι για όλες τις στιγμές, αλλά κάθε στιγμή μπορεί με τη μουσική της να μεταμορφωθεί σε εμπειρία ανάτασης ψυχής και αφύπνισης. 

Κολλημένη στην κίνηση, πριν λίγες μέρες, άκουσα  από το ραδιόφωνο «Το Αστέρι και η Ευχή». Για μερικές στιγμές, εκεί στην ακινησία, τα πάντα γύρω μου ησύχασαν, ο αυτοκινητόδρομος πλάτυνε, τα οχήματα έχασαν το βάρος τους, σαν να αιωρούνταν. Ο ουρανός άνοιξε και η ψυχή μου φτερούγισε. 

Οι συνθέσεις της Ευανθίας Ρεμπούτσικα μπορούν να ενεργοποιήσουν μέσα σου μια ανάδυση από μνήμες που δεν ήξερες ότι είχες. 

Μπορούν να σε ταξιδέψουν από το Βόσπορο και την Αλεξάνδρεια ως το Παρίσι και τον Πόντο και από το χθες στο σήμερα. Να ξυπνήσουν μέσα σου εικόνες από τις αγαπημένες ταινίες που η ίδια έχει ντύσει με τη μουσική της («Πολίτικη Κουζίνα», «Τρίτο Στεφάνι», «Νοτιάς», «1968», «Babam ve Oglum»…) ή να δημιουργήσουν κόσμους από το μηδέν, όπου η μελαγχολία, η μοναξιά, η συγκίνηση και η γαλήνη περπατούν χέρι με χέρι με την ελπίδα, την πληρότητα, την άφεση. Και όπου το ονειρικό μπλέκεται με το πραγματικό.

Για όλα αυτά και άλλα τόσα αγαπάμε τη μουσική της. 

Γι’ αυτά και άλλα τόσα τη ρώτησα -με μια λαχτάρα σχεδόν υπαρξιακή- στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Allyou.gr λίγες μέρες πριν την εμφάνισή της στο Παλλάς,  με τίτλο «Mια Βραδιά στην Πόλη», στις 15 & 16 Απριλίου. 

Από τους πολυσύχναστους δρόμους της Κωνσταντινούπολης στα ονειρικά σοκάκια του Παρισιού και από κει σε μια φεγγαρόλουστη βραδιά στην έρημο προσκαλεί το κοινό η Ευανθία Ρεμπούτσικα με όχημα τις πολυαγαπημένες μελωδίες της και αφετηρία τη σκηνή του Παλλάς.

 

reboutsika1.jpg

 

Οι μνήμες (πάντα παρούσες στις συνθέσεις σας) πονούν ή απελευθερώνουν; Και πώς η μουσική βοηθά στην επούλωση; 
«Οι μνήμες είναι κομμάτι της ζωής μας, είναι η ίδια μας η ζωή. Αν κοιτάξουμε προς τα πίσω, θα δούμε μνήμες λυτρωτικές, άλλες που έχουν πόνο και άλλες μέσα στις οποίες είμαστε ακόμα εγκλωβισμένοι. Μέσα από τις μνήμες γράφεται η ιστορία, του καθενός μας αλλά και του ίδιου του τόπου μας. Πολλές φορές οι μνήμες είναι τόσο ζωντανές και γεννιέται η έμπνευση ενός καλλιτέχνη. Για μένα οι μνήμες όταν γράφω μουσική είναι λυτρωτικές γιατί ο διάλογος που κάνω εκείνη τη στιγμή με τον εαυτό μου λειτουργεί πιο πολύ ψυχοθεραπευτικά. Κι έτσι άρχισα να γράφω μουσική...»

Τι δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνά κανείς; 
«Μέσα στον καθένα μας υπάρχει ένα κουτάκι που όταν ανοίγει και κλείνει σε κάνει άλλοτε να θυμάσαι και άλλοτε να ξεχνάς ώστε να μπορέσεις να προχωρήσεις στη ζωή σου. Θα ήταν καλό να μάθουμε να ανοίγουμε το κουτάκι που έχει μέσα αυτές τις μνήμες που θα σε κάνουν πιο δυνατό».

Πώς βρεθήκατε να ασχολείστε με το βιολί; Γιατί το επιλέξατε για βασικό μουσικό σας όργανο;  
«Μου άρεσε ο ήχος του βιολιού και από ό,τι θυμάμαι είχα επηρεαστεί από μια παλιά ταινία που παιζόταν στον κινηματογράφο του πατέρα μου. Το είχα συνδυάσει με τον ήχο από το κελάιδισμα των πουλιών, που έχουν την ελευθερία να πετάξουν σε πόλεις μακρινές και να αφήσουν τη δική τους μελωδία».

 

reboutsika2.jpg

 

Από εκεί, από τον κινηματογράφου του πατέρα σας, ξεκίνησε η αγάπη σας για το σινεμά; 
«Αυτό είναι αλήθεια, έτσι ξεκίνησαν όλα πριν πολλά χρόνια, μέσα στον κινηματογράφο του πατέρα μου. Με τα παιδικά μου μάτια ταυτιζόμουν με πολλές ηρωίδες από τις ταινίες και έβλεπα τον εαυτό μου να έχει και έναν ρόλο σε αυτές τις κινηματογραφικές ιστορίες. Ο κινηματογράφος με έμαθε να ονειρεύομαι περισσότερο και με ωρίμασε μέσα στη ζωή μου».

«Δώστε σε όσους αγαπάτε φτερά να πετάξουν, ρίζες για να γυρίσουν πίσω και λόγους για να μείνουν». Ως μητέρα δύο παιδιών θεωρείτε ότι έτσι έχετε πράξει και συνεχίζετε να πράττετε; 
«Πιστεύω πως τα παιδιά μου είχαν από μικρά μια ελευθερία, την οποία δεν ξέρω αν τους τη δημιουργήσαμε ή αν από μόνα τους έτσι αισθάνονταν. Είναι παιδιά που γνωρίζουν πολύ καλά τις ρίζες τους, έχουν πάντα λόγο να γυρίσουν πίσω, ενώ είναι πάντα ελεύθερα να φύγουν».

Τι σας δίνει ελπίδα;
«Θα ήθελα να υπάρχει καλοσύνη, ένας κόσμος με όνειρα και αλήθεια, χωρίς βία, ένας κόσμος που να έχει μέσα του το “εμείς” και όχι το “εγώ”.
Αν κάποια από αυτά ή και όλα υπήρχαν, θα μου έδιναν ελπίδα. Όμως είμαι αισιόδοξη για το αύριο, γιατί όσο ζούμε και υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν να χτίσουν ένα καλύτερο μέλλον, τότε σίγουρα υπάρχει ελπίδα».

 

reboutsika3.jpg

 

Πιστεύετε στη γυναικεία ματιά – στην τέχνη, τα γράμματα, την πολιτική…; 
«Και βέβαια πιστεύω στη δύναμη της γυναίκας παρά το γεγονός ότι έχει πολεμηθεί πολύ, σε αρκετούς τομείς. Αυτό όμως δεν στάθηκε εμπόδιο να παλέψει όλες τις δυσκολίες, να συνεχίσει να δίνει τις μάχες της, όχι μόνο στην τέχνη, στα γράμματα και την πολιτική, αλλά και σαν μάνα και σκληρά εργαζόμενη. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα από γυναίκες που παρά τα εμπόδια που τους δημιούργησαν κατάφεραν να αφήσουν το στίγμα τους».

Τα ταξίδια αποτελούν πηγή έμπνευσης για εσάς; Σε ποιον τόπο ονειρεύεστε να ταξιδέψετε και ακόμα δεν το έχετε καταφέρει; 
«Η ζωή η ίδια είναι ένα ταξίδι γεμάτο εικόνες, συναισθήματα, μουσικές και αυτό το ίδιο το ταξίδι είναι η πηγή της έμπνευσής μου. Κάθε ταξίδι είναι μια ευχάριστη έκπληξη και ζω με τη γλυκιά προσμονή της επόμενης . Δεν υπάρχει προορισμός που να είναι λιγότερο σημαντικός από κάποιον άλλον, μόνο απλά διαφορετικός».

Πώς επιλέγετε τους συνεργάτες σας; Ποια στοιχεία εκτιμάτε σε έναν μουσικό;
«Επιθυμώ καταρχήν να είναι ένας πολύ καλός μουσικός, να έχει ένα ιδιαίτερο ηχόχρωμα στο μουσικό όργανο, να έχουμε ένα καλό κλίμα συνεργασίας, να υπάρχει μια καλή χημεία μεταξύ μας».

 

;

 

Και ποια σε έναν φίλο;
«Θα ήταν ωραίο στη φιλία να υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη, ειλικρίνεια και αγάπη. Να είναι σταθερή και παρούσα κι αν μέσα από τις δοκιμασίες της ζωής στα καλά και στα άσχημα αντέξει, τότε θα είναι μια αληθινή φιλία που μπορεί να κρατήσει για χρόνια».

«Είμαστε μαχητές στη ζωή μας», έχετε δηλώσει. Ποια είναι τα δικά σας όπλα για να κάνετε τα όνειρά σας πραγματικότητα; 
«Είναι πολύ σημαντικό το να χτίζουμε τη ζωή μας πάνω σε γερές βάσεις και ιδίως όσον αφορά στη δουλειά μας και τα όνειρα που κάνουμε, μέσα από σωστές και ώριμες επιλογές, να αφήσουμε τους εγωισμούς και να δίνουμε βάση στο κοινό καλό όλων μας, να μην κάνουμε εκπτώσεις σε καταστάσεις που δεν μας οδηγούν πουθενά και ποτέ να μην το βάζουμε κάτω όποια δυσκολία και να μας τυχαίνει. Να λέμε πάντα “πάμε παρακάτω”, γιατί ξέρω πως ο άνθρωπος κρύβει τεράστια δύναμη μέσα του και μπορεί να τη χρησιμοποιήσει για να πολεμήσει όποιο εμπόδιο βρεθεί μπροστά του, για να βγει νικητής».

 

reboutsika4.jpg

 

Πώς επιλέξατε τη μουσική και τα τραγούδια για την παράσταση στο Παλλάς;
«Επέλεξα μουσικές και τραγούδια μέσα από τις κινηματογραφικές ταινίες για τις οποίες έχω γράψει μουσική και έδεσα ένα ταξίδι που ξεκινά από τη Δύση και φτάνει στην Ανατολή. Λέω “Mια βραδιά στην Πόλη” γιατί η Πόλη δεν είναι μόνο η ατμόσφαιρα που χαρακτηρίζει την παράσταση αλλά μπορεί να είναι κάθε γωνιά στην πατρίδα μας με τις ίδιες μνήμες.

»Θα ακουστούν μουσικές από soundtracks όπως τα “Baharat”, ή αλλιώς “Πολίτικη Κουζίνα”, “Babam ve Oglum” καθώς και συνθέσεις από την πρόσφατη δουλειά για τις ταινίες “Birleşen Gönüller”, “Nadide Hayiat” και “Iftarlik Gazoz”. Θα ακουστούν επίσης κομμάτια από το άλμπουμ “Το Aστέρι και η Eυχή”, καθώς και έργα από τις θεατρικές παραγωγές “Φθινοπωρινή Iστορία”, “Συρανό ντε Μπερζεράκ” και  “Το Τρίτο Στεφάνι”. Από το πρόγραμμα δεν θα μπορούσαν να λείψουν αποσπάσματα από τη μουσική και τα τραγούδια της τελευταίας μου δουλειάς για την ταινία του Τάσου Μπουλμέτη “1968”».

Μαζί σας επί σκηνής θα βρίσκονται δύο σπουδαίες τραγουδίστριες, η Έλλη Πασπαλά και η Dilek Koç. Τι θαυμάζετε και εκτιμάτε σε καθεμία; 
«Και με τις δύο μας συνδέει μια πολύ μεγάλη φιλία ετών και είναι γυναίκες που αγαπούν και σέβονται αυτό που κάνουν. Η Έλλη είναι οικογένειά μου γιατί τη γνωρίζω πολλά χρόνια και έχουμε δεθεί πάρα πολύ. Πάντα την θαύμαζα, από την εποχή του Μάνου Χατζιδάκι, γιατί το χρώμα της φωνής της ξυπνάει μνήμες. Χαίρομαι που ακούω τα τραγούδια μου με τη φωνή της και που μέσα από αυτά βρισκόμαστε πολύ συχνά οι δυο μας πάνω στην σκηνή. Έχει μια αέρινη φωνή που σε ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, ξεχωρίζει στο χώρο μας γιατί είναι ένας άνθρωπος πολιτισμένος, με παιδεία, συνεπής στις αξίες της. Την αγαπώ γιατί έχουμε μοιραστεί τα μυστικά μας και ακόμα περισσότερο γιατί είναι ένα γελαστό κορίτσι.

»Την Dilek την γνώρισα τα χρόνια που έγραφα μουσική για την “Πολίτικη Κουζίνα”, όταν την άκουσα για πρώτη φορά να τραγουδάει σε μια εκπομπή στην τηλεόραση. Η φωνή της μου χάιδεψε τα αυτιά και ταξίδεψα ως τη Θεσσαλονίκη για να τη συναντήσω. Είναι σπουδαία τραγουδίστρια, με ακούσματα Βυζαντινά και με τράβηξε πολύ η χροιά της και το ύφος της. Φίλες, σαν να γνωριζόμασταν χρόνια, που περάσαμε πολλές όμορφες στιγμές μαζί σε συναυλίες. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που βρισκόμαστε πάλι σε αυτές τις παραστάσεις. Έχει τραγουδήσει υπέροχα το “Baharat” και η ερμηνεία της είναι καταπληκτική τόσο που πολλές φορές με έχει κάνει να συγκινηθώ».

 

reboutsika5.jpg

 

 

Info 
«Μια Βραδιά στην Πόλη»
Θέατρο Παλλάς, 15 & 16 Απριλίου

Ηχοληψία: Νίκος Δεκίρης
Artwork : Χριστίνα Ρεμπούτσικα
Video : Ραχήλ Καλατζοπούλου

Παραγωγή : Four seasons / Κώστας Χριστόπουλος
 

Διαβάστε επίσης

INTERVIEW

«Η μητέρα μου, και η αστείρευτη αγάπη της για τη ζωή, αποτελεί τη βασική πηγή έμπνευσής μου» Μαρία Κηλαηδόνη

Λίγο πριν από την εμφάνισή της στο Gazarte, 18/2, η Μαρία Κηλαηδόνη μιλάει για τα σχέδιά της στην Αγγελική Λάλου και το allyou

INTERVIEW

«Η καλύτερη εποχή είναι εδώ και τώρα, κάτι που πάλευα χρόνια να καταλάβω στην πράξη» Λουίζα Σοφιανοπούλου

Λίγο πριν τραγουδήσει «Time of my life», η ταλαντούχα τραγουδίστρια Lou Is, ή αλλιώς Λουίζα Σοφιανοπούλου, μίλησε στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr 

INTERVIEW

«Με εμπνέει η μέση γυναίκα που παλεύει για το καλό των παιδιών της και των οικείων της. Η γυναίκα αγωνίστρια της ζωής» Φωτεινή Δάρρα

Λίγο πριν τις νέες της εμφανίσεις στο Half Note, η εξαιρετική Φωτεινή Δάρρα σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr

Προτεινόμενα

CELEBS

Δημήτρης Κόκοτας: Εσπευσμένα στο νοσοκομείο ο τραγουδιστής

Kατά την διάρκεια των προβών του για το J2US

ΣΧΕΣΕΙΣ

Tips ταχείας ανάρρωσης μετά από χωρισμό

Πώς να κάνεις τον πόνο του χωρισμού να περάσει πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε