Skip to main content

INTERVIEW

Αντιγόνη Γύρα: «Ο Έρωτας δεν έχει ηλικία»

Λίγες μέρες πριν την παράσταση “ΕΡΩΣ και ΨΥΧΗ, ένα "ταξίδι από γιορτή σε γιορτή”, η γνωστή χορογράφος και καλλιτεχνική δευθύντρια του Κινητήρα μιλάει στο allyou.gr και την Αλεξάνδρα Παπαδάκη για την ομάδα Κινητήρας Ω (Ώριμη Ηλικία), τις γιαγιάδες της και την ανάγκη της να δώσει ώθηση για δημιουργική ζωή σε γυναίκες της τρίτης ηλικίας. 



 

Το Δελτίο Τύπου που εμφανίζεται στην ηλεκτρονική μου αλληλογραφία λίγο πριν το Πάσχα με ενημερώνει για την παράστασή της, που, το ομολογώ, εξαιτίας φόρτου εργασίας, διαβάζω διαγωνίως. Συγκρατώ τις λέξεις «Κινητήρας, 11 Μαίου, Ομάδα Κινητήρας Ω, Έρως και Ψυχή», φτιάχνω βαλίτσες και φεύγω για Ναύπλιο. 

antigonigyra_small.jpg

Λίγες μέρες μετά συναντώ εκεί, στο εξοχικό μας χωριό της Κάντιας, μια πολύ καλή φίλη, την Αργυρώ, ετών 84, έναν από τους πιο αεικίνητους και ενδιαφέροντες ανθρώπους που έχω γνωρίσει. Και πάνω στην κουβέντα «τι κάνεις, τι κάνω, τι νέα, για πες» μου μιλάει για την Ομάδα Κινητήρας Ω στην οποία συμμετέχει και για την παράσταση που πρόκειται να ανεβάσουν. 
Μου εξηγεί ότι η ίδια και άλλες 11 γυναίκες, ηλικίας 64 έως 84 χρόνων, μέσα από τη γλώσσα του σώματος θα ζωντανέψουν τον γνωστό μύθο της θνητής Ψυχής, που μάχεται να κατακτήσει τον θεό Έρωτα παρά τα εμπόδια της μητέρας του, της θεάς Αφροδίτης. 
Η ευτυχής αυτή συγκυρία μού γεννά μια έντονη συναισθηματική φόρτιση και η ανάγκη μου να μιλήσω με την Αντιγόνη Γύρα γίνεται πλέον επιτακτική. 

Ποια βαθύτερη ανάγκη σου σε έκανε να δημιουργήσεις την ομάδα Κινητήρας Ω; 

antigonigyra_mesa.jpg

Απ' όταν ήμουν μικρή αγαπούσα τους μεγάλους ανθρώπους. Τους αγαπούσα, τους σεβόμουν και με ενέπνεαν. Σάββατο παρά Σάββατο στην εφηβεία μου επέλεγα να ταξιδέψω από τη Βούλα ως τον Σταθμό Λαρίσης για να επισκεφθώ τη γιαγιά μου αντί να βγω με την παρέα μου. Ενώ στην άλλη μου γιαγιά και τον παππού χρωστάω τη σύνδεσή μου και τις σπουδές μου στον χορό. Η ανάγκη μου να επικοινωνήσω με άτομα της τρίτης ηλικίας, να μοιραστώ μαζί τους χορευτικές εμπειρίες και να τους δώσω ώθηση και κίνητρο για ωραία δημιουργική ζωή με οδήγησαν σε αυτή την απόφαση.

Γιατί Έρως; Γιατί αυτό το θέμα, που σχεδόν ποτέ δεν συνδέουμε στο μυαλό μας με την Ώριμη Ηλικία; 
Εμένα η γιαγιά μου ανακάτευε το χταπόδι με τα χέρια κι έλεγε "Έλα να το ανακατέψουμε καλά για να τους... ανάψουμε!". Δεν τίθεται τέτοιο θέμα, λοιπόν, για μένα. Ο Έρωτας δεν έχει ηλικία.
antigonigyra_mesaa.jpg

Τι πίστευες ότι θα είχαν να αποκομίσουν οι γυναίκες που συμμετέχουν και τι είδες ρεαλιστικά να προκύπτει στην πορεία;
Πάνω κάτω αυτό που περίμενα νομίζω ότι το αποκομίζουν. Σωματική και ψυχική ευεξία μέσω του χορού, του τραγουδιού και του κοινού στόχου. Αποκομίζουν όμως και κοινωνική δικτύωση, καινούργιες φιλίες και νέους ορίζοντες για επιμόρφωση και ψυχαγωγία.

Λειτουργεί η χοροκίνηση ψυχοθεραπευτικά, βγάζει απωθημένα, ανάγκες, θέλω, πείσμα, τι;   
Αν σας έλεγα όχι, τότε θα έπρεπε να σκίσω τα... πτυχία μου! (χα χα χα) Φυσικά και ο χορός λειτουργεί εκτονωτικά και εμψυχωτικά σε όλους τους ανθρώπους ανεξάρτητα από ηλικία, εμπειρία και δυνατότητες. Παρ' όλα αυτά, αν κάποιος θέλει να θεραπευτεί ψυχικά πρέπει να πάει στους ειδήμονες. Κι αν θέλει μέσω του χορού, τότε υπάρχει η χοροθεραπεία η οποία απέχει όμως αρκετά από τη δουλειά που κάνουμε εμείς.

Παράσταση στη Γερμανία στις 18 Μαΐου για τον Κινητήρα Ω, και νιώθω πολύ περήφανη για όλες σας! Πες μου λίγα λόγια για τη διάκριση και την εμπειρία. (σ.σ. στις 18 Μαΐου, η ομάδα θα ταξιδέψει στο Esslingen της Γερμανίας, προσκεκλημένη του 1st European Theatre Festival of Senior Citizens Theatre stAGE).
Για την εμπειρία θα σας πούμε όταν γυρίσουμε, προς το παρόν έχει φέρει πολύ κέφι και όρεξη στην ομάδα. Κάναμε μια αίτηση πέρσι και μας επέλεξαν. Τόσο απλά. Κάθε μήνα κάνουμε από μια έως τρεις αιτήσεις για διαφορετικές δράσεις του Κινητήρα. Κάποιες ευτυχώς προχωρούν. Το stAGE, 1st European  Theater Festival for senior Citizens στο  Esslingen μας επέλεξε και ανυπομονούμε.

Ώριμη Ηλικία: Τι χάνουμε όταν φτάνουμε σε αυτή και τι κερδίζουμε; 
Όταν θα φτάσω... θα σας πω. Αρκεί να φτάσω! (χα χα χα) Πέραν του χιούμορ όμως, δουλεύοντας με αυτές τις γυναίκες παρατηρώ ότι μπορεί να χάνουμε σε σωματική αντοχή και σε υπομονή αλλά κερδίζουμε σε σοφία, τρυφερότητα και καλοσύνη.

Αγαπημένη σου σκηνή/ λόγια από την παράσταση...
Πέρσι το καλοκαίρι κάνοντας μπάνιο στα Δελφίνια, την αγαπημένη μου παραλία στη Μάνη, τις "άκουσα " να τραγουδάνε Τρύπες, το τραγούδι του Αγγελάκα "Γιορτή". Και τώρα το κάνουν στην παράσταση και σε κάθε πρόβα βουρκώνω. "Είναι η αγάπη ένα ταξίδι από γιορτή σε γιορτή...." σαν της Ψυχής που ταξίδεψε και δυσκολεύτηκε πολύ μέχρι να ξανακερδίσει τον Έρωτα...
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
“ΕΡΩΣ και ΨΥΧΗ”/ Ομάδα Κινητήρας Ω (Ώριμη ηλικία)
Σάββατο 11 Μαΐου, στις 21.30
Κινητήρας: Ερεχθείου 22, Ακρόπολη |Τηλ.: 210 9248328/ www.kinitiras.com 
Τιμή εισιτηρίου: 5€ / Τηλεφωνικές κρατήσεις: 210 9248328
Σύλληψη - Σκηνοθεσία: Αντιγόνη Γύρα
Συντονισμός Ομάδας: Αντιγόνη Γύρα - Ιωάννα Καμπυλαυκά
Μουσική Διδασκαλία: Αλίκη Αβδελοπούλου
Φωτογραφίες: Ελένη Τάξερη
Συμμετέχουν: Σούζυ Αρκουλή, Φιλομήλα Βακάλη, Ευφροσύνη Βασιλοπούλου, Αφροδίτη Βίδου, Ελένη Γιαννακοπούλου, Ελένη Γύρα, Σοφία Καλαντζοπούλου, Μαρία Κανελλοπούλου, Ρίτα Μάκαρη, Αργυρώ Παπαστεργίου, Χριστίνα Πολίτη, Πηνελόπη Πύρρου

 

Διαβάστε επίσης

INTERVIEW

«Η μητέρα μου, και η αστείρευτη αγάπη της για τη ζωή, αποτελεί τη βασική πηγή έμπνευσής μου» Μαρία Κηλαηδόνη

Λίγο πριν από την εμφάνισή της στο Gazarte, 18/2, η Μαρία Κηλαηδόνη μιλάει για τα σχέδιά της στην Αγγελική Λάλου και το allyou

INTERVIEW

«Η καλύτερη εποχή είναι εδώ και τώρα, κάτι που πάλευα χρόνια να καταλάβω στην πράξη» Λουίζα Σοφιανοπούλου

Λίγο πριν τραγουδήσει «Time of my life», η ταλαντούχα τραγουδίστρια Lou Is, ή αλλιώς Λουίζα Σοφιανοπούλου, μίλησε στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr 

INTERVIEW

«Με εμπνέει η μέση γυναίκα που παλεύει για το καλό των παιδιών της και των οικείων της. Η γυναίκα αγωνίστρια της ζωής» Φωτεινή Δάρρα

Λίγο πριν τις νέες της εμφανίσεις στο Half Note, η εξαιρετική Φωτεινή Δάρρα σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.