Χρύσα Κοτταράκου: «Είμαι, πάντα, έτοιμη να τα αλλάζω όλα! »

Οι C For Circus θα ανοίξουν το φετινό Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και λίγο  πριν την έναρξη ,  η Χρύσα Κοτταράκου μιλά στο allyou.gr και την Αλεξάνδρα Παπαδάκη για τη δύναμη της ομάδας, τη δυστοκία των μεταμορφώσεων και τις μνήμες της πρώτης φοράς. 

Αλεξάνδρα Παπαδάκη

 Εξαρχής μέλος της 11μελούς ομάδας θεάτρου των C. For Circus, η Χρύσα μέσα στην αγχωτική αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη φορά που θα βρεθούν όλοι τους μπροστά στο φεστιβαλικό κοινό, καλείται να εξηγήσει γιατί επέλεξαν να κατέβουν με τις Μεταμορφώσεις του Οβίδιου, γιατί οι C. For Circus δεν είναι απλά και μόνο «η πολυπληθέστερη ομάδα θεάτρου στην Ελλάδα» αλλά και γιατί στη ζωή πάντα πας πολύ πιο μακρυά όχι μόνος αλλά μαζί με άλλους.   

-Δέκα χρόνια τώρα οι C. For Circus έχετε δώσει το στίγμα σας σε ένα κοινό που ακολουθεί κάθε σας βήμα. Σε λίγες μέρες θα εκτεθείτε σε ένα ευρύτερο κοινό, σε αυτό του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Αυξάνει το άγχος σας αυτό το γεγονός, σας αφορά, σας επηρεάζει ή όχι;
Φυσικά μας επηρεάζει! Η συμμετοχή στο Φεστιβάλ Αθηνών είναι για μας ευκαιρία να καταπιαστούμε με κάτι πιο μεγαλεπίβολο απ' ό,τι έχουμε κάνει μέχρι στιγμής κι αυτό συνοδεύεται με το ανάλογο άγχος.

-Ποιες σκέψεις σάς οδήγησαν στις Μεταμορφώσεις του Οβίδιου;
Είναι ένα έργο που είχε έρθει στο τραπέζι έναν χρόνο νωρίτερα, όταν ψάχναμε για καινούργια παραγωγή. Εντέλει, αποφασίσαμε τότε να ανεβάσουμε το "Δαχτυλίδι της μάνας" κι έτσι οι "Μεταμορφώσεις" έμειναν στο συρτάρι. Μας είχε κινήσει την περιέργεια, γιατί μας ενδιέφερε να δουλέψουμε την ομαδική αφήγηση, και όταν φέτος συντάξαμε την πρότασή μας για το Φεστιβάλ, ήμασταν σίγουροι ότι αυτό το έργο θέλαμε να προτείνουμε.

-Τι καινούριο ανακάλυψες, σε τι νέο δούλεψες πάνω, εισχωρώντας στον κόσμο των Μεταμορφώσεων;
Συχνά ο νους έχει την ελπίδα ότι θα βρεθεί μία συνταγή, ένας τρόπος να υπάρχεις, ο οποίος θα είναι ο βέλτιστος για να καταφέρεις αυτό που θέλεις. Δυστυχώς, δεν υπάρχει τέτοια συνταγή, όσο κι αν ελπίζω. Απ' τις Μεταμορφώσεις έμαθα ότι το καλύτερο που μπορώ να κάνω είναι να είμαι έτοιμη να αλλάζω, πάντα και παντού.

-Υπήρξε στιγμή στη ζωή σου που καλέστηκες σε μια Μεταμόρφωση; Όταν όλα έδειχναν ότι η ψυχική αλλαγή ήταν ο μόνος δρόμος για να προχωρήσεις μπροστά.
Όταν επέστρεψα απ' τη Θεσσαλονίκη όπου σπούδαζα, στην Αθήνα. Ξαφνικά, δεν υπήρχε κανείς να μου πει τι να κάνω, έπρεπε να αποφασίσω εγώ για τον εαυτό μου. Αυτή η συνειδητοποίηση ήταν πολύ τραυματική και μου πήρε αρκετό καιρό να αφουγκραστώ ποιες είναι πραγματικά οι δικές μου ανάγκες και ποιες υπηρετούσα από μια επιβεβλημένη αίσθηση καθήκοντος.

-Αγαπημένο σου σημείο της παράστασης...
Η στιγμή που ακούγεται για πρώτη φορά το νταούλι.
 

xrysakottarakouinside.png


Η ομάδα
-«Η πολυπληθέστερη ομάδα θεάτρου στην Ελλάδα». Τι άλλο είστε οι C. For Circus με μεμονωμένες λέξεις ή φράσεις;

Φίλοι, φωνακλάδες, αυτοί που δεν μπορούν χωρίς μουσική.

-Η πρώτη σου γνωριμία με την ομάδα, πώς τους γνώρισες, πώς προέκυψε;
Απ' τη θεατρική ομάδα του Πολυτεχνείου στη Θεσσαλονίκη. Ήθελα να ασχοληθώ με κάτι στον ελεύθερό μου χρόνο πέρα από τη σχολή. Από εκεί φτιάχτηκε ύστερα μια ομάδα στην οποία μαζευτήκαμε όσοι θέλαμε να δουλεύουμε πιο συστηματικά. Πού να φανταστώ ότι 11 χρόνια μετά θα ανεβαίνουμε ακόμα μαζί πάνω στη σκηνή!

-Από την πορεία των C. For Circus θυμάσαι έντονα...
Τις πρόβες μας για το "Κάτι διαφορετικό", που ήταν η πρώτη παράσταση που παίξαμε στην Αθήνα. Η παντελής άγνοια κινδύνου και η απύθμενη όρεξή μας μάς οδήγησαν τόσο καλά που ακόμη και σήμερα -που είμαστε πιο υποψιασμένοι- συχνά αναπολώ τον τρόπο με τον οποίο είχαμε λειτουργήσει ως σύνολο, ανεξάρτητα απ' το αποτέλεσμα.

-Υπήρξαν στιγμές που διαφώνησες κάθετα με την ομάδα; Που σκέφτηκες να φύγεις από αυτήν;
Η λειτουργία της ομάδας είναι μια πολύ απαιτητική διαδικασία, στην οποία δεν έχει προτεραιότητα η ατομική ανάγκη αλλά η τάση του συνόλου. Έχει συμβεί να με ενδιαφέρει να εξασκηθώ σε κάτι συγκεκριμένο, το οποίο δεν συμβαδίζει με το πού βρίσκεται η ομάδα τη δεδομένη στιγμή. Αυτό με πληγώνει και με προβληματίζει, όμως δεν έχω σκεφτεί ποτέ να αποχωρίσω εντελώς.

xrysakottarakoumesa2.png

-Οι ομάδες, δημιουργούν ένα δίχτυ ασφαλείας στα μέλη τους. Πιστεύεις ότι αυτό λειτουργεί ως εμπλοκή στην προσωπική εξέλιξη του καθενός;
Λένε: "Μόνος πας πιο γρήγορα, μαζί με άλλους πιο μακριά".

 

Η Χρύσα

11 άνθρωποι δεμένοι σαν circus (με τη αρχαιοελληνική ερμηνεία, του κρίκου). Υπάρχουν τελικά αληθινές φιλίες στο θέατρο;
Αληθινή φιλία στο θέατρο σημαίνει για μένα ειλικρίνεια. Σημαίνει ότι ο φίλος και συνεργάτης σου θα σου πει ανοιχτά το οτιδήποτε, έχοντας φυσικά ως πρόθεση να σου προσφέρει μια καθαρή ματιά σχετικά με αυτό που κάνεις. Δεν ξέρω τι συμβαίνει στο θέατρο, εγώ πάντως έχω την τύχη να περιτριγυρίζομαι από τέτοιους ανθρώπους.

-Ποιο στάδιο της δημιουργίας σε γεμίζει περισσότερο; Η προετοιμασία, οι πρόβες, η στιγμή πριν βγεις στη σκηνή, η ερμηνεία;
Η ώρα της πραγματικής αναμέτρησης συμβαίνει παρουσία κοινού. Μόνο τότε καταλαβαίνεις τι είναι αυτό που έφτιαξες. Η πιο γεμάτη για μένα στιγμή είναι τα λεπτά αμέσως μόλις τελειώσει η παράσταση στα οποία βρίσκομαι μισή πάνω, μισή κάτω απ' τη σκηνή.

-Τι κάνεις για να ηρεμείς; Ποιες είναι οι βαθιές ανάσες σου στην καθημερινότητά σου;
Βγαίνω στο μπαλκόνι μου και προσπαθώ να με απορροφήσει η θέα.
 

-Όταν κλείνεις τα μάτια, φαντασιώνεσαι τον εαυτό σου και τον βλέπεις...
Τώρα που πλησιάζει το καλοκαίρι, σε κάποιο ποτάμι πάνω στο βουνό.

-Μια εικόνα της παιδικής σου ηλικίας που αγαπάς να θυμάσαι...

Όταν ήμουν γύρω στα 7 και απέκτησα ξαφνικά συνείδηση ότι υπάρχω. Θυμάμαι ότι έτρεχα πάνω κάτω στο σαλόνι φωνάζοντας " Υπάρχω! Υπάρχω!". Και μετά αναρωτήθηκα αν οι φίλοι μου στο σχολείο το ξέρουν και αισθάνθηκα ότι είναι χρέος μου να τους ενημερώσω. 

Φωτογραφίες: Σπύρος Χατζηαγγελάκης

Πληροφορίες:
Μεταμορφώσεις του Οβίδιου / C. for Circus / Πειραιώς 260 (Ε) 
30, 31/5 & 1, 2/6/ στις 21:00 
Σκηνοθεσία: Ειρήνη Μακρή, Παύλος Παυλίδης
Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Παναγιώτης Γαβρέλας, Βαλέρια Δημητριάδου, Δημήτρης Κίτσος, Μαρία-Ελισάβετ Κοτίνη, Χρύσα Κοτταράκου, Ειρήνη Μακρή, Νικόλας Παπαδομιχελάκης, Παύλος Παυλίδης, Νατάσα Ρουστάνη, Αθηνά Σακαλή, Σπύρος Χατζηαγγελάκης 
Προπώληση εισιτηρίων: Ταμεία Φεστιβάλ Αθηνών: Πανεπιστημίου 39 (στοά Πεσμαζόγλου) / greekfestival.gr/ www.ticketmaster.gr 
Για ομαδικές αγορές (20+ άτομα): 2103222720 και Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 
Για εισιτήρια ΑμεΑ στο: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares

Σου αρέσει αυτό που διάβασες;

Ακολούθησέ μας στα social. Κάνε κλικ σε ένα από τα εικονίδια!

0
Shares