Μιχάλης Συριόπουλος: "Α, ρε χρόνε αλήτη!"

Ο φετινός νικητής του 19ου βραβείου «Δημήτρης Χορν», Μιχάλης Συριόπουλος, μιλάει στο allyou και τον Σταύρο Ράγια για την αριστεία στην ζωή και την επιλογή του να ζεις χωρίς φόβο…

Σταύρος Ράγιας

Ο Μιχάλης διακρίθηκε με το βραβείο «Δημήτρης Χορν» για δύο ερμηνείες του τη θεατρική σεζόν 2017-2018. Για το ρόλο του Καντίντ στο «Καντίντ ή Η αισιοδοξία» του Βολταίρου, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου και για το ρόλο του Κίμωνα στην «Πόλη» της Λούλας Αναγνωστάκη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου.

Η παράσταση «Γιαννούλα η Κουλουρού» όπου συμμετέχει στο Φεστιβάλ Αθηνών, θα επιχειρήσει να ζωντανέψει τον μύθο με όχημα την αφήγηση, μέσω των ηθοποιών, με ζωντανή μουσική επί σκηνής και ακολουθώντας τους «δρόμους» του πατρινού καρναβαλιού, καθώς η «Γιαννούλα η κουλουρού» αποτελεί μέχρι και σήμερα τη βάση ενός παραδοσιακού δρώμενου της πατρινής Αποκριάς.


Συμμετέχετε στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών με την παράσταση «Γιαννούλα η Κουλουρού». Πείτε μας λίγα λόγια για το έργο, την παράσταση και τον ρόλο σας σε αυτή.

- Η ''Γιαννούλα η Κουλουρού'' είναι η ιστορία μιας γυναίκας  με νοητική υστέρηση που ήθελε  να παντρευτεί και οι γύρω της, της έστηναν γάμους, για πλάκα... κι εκείνη το πίστευε... και τόσο πολύ μας άρεσε αυτό που το κρατήσαμε σαν έθιμο τις απόκριες! Στις πρόβες καμιά φορά το '' γλυκό δένει νωρίς ''  κι όταν αυτό συμβεί η δουλειά προχωράει γρήγορα κι όμορφα. Σε εμάς λοιπόν αυτό συνέβη σχεδόν απ’ την αρχή! Στην παράστασή μας υποδύομαι έναν απ’ τους τρεις αφηγητές- φαρσέρ.  Με λίγα λόγια έναν απ’ τους θύτες. Σας περιμένουμε!

aaasyriopin.jpg

Παρότι κατεβήκατε στην Αθήνα μετά από το κάλεσμα του Θ. Μοσχόπουλου, για να πρωταγωνιστήσετε σε δύο πολύ αξιόλογες παραστάσεις ( “Δίκη του Κ.” και “Καντίντ ή η Αισιοδοξία”), εσείς, επιλέξατε να επιστρέφετε κάθε εβδομάδα στην γενέθλια πόλη σας, τη Θεσσαλονίκη, διατηρώντας το θεατρικό εργαστήριο στη Σχολή που φοιτήσατε. Τι είναι αυτό που κρατά ζωντανή τη σχέση σας με την πόλη αυτή;

- Το εργαστήρι μου στη Θεσσαλονίκη είναι μια ιστορία επτά πλέον χρόνων, κάτω από διάφορες στέγες όπου φέτος κλείνει τον κύκλο του. Επτά χρόνια ερευνώ, πορεύομαι κι ονειρεύομαι με  ακατέργαστα διαμάντια που κάποια πλέον αστράφτουν. Ξεκίνησε για βιοπορισμό κι έγινε ραντεβού, πλέον όμως νικάει η κούραση. Πίστεψέ με ένα ταξίδι αυθημερόν με τρένο κάθε εβδομάδα είναι αρκετά κουραστικό. Με πονάει μα έχω μάθει ότι κάνω να το κάνω με χαρά. Θα συνεχίσω  λοιπόν τα μαθήματά μου στο εργαστήρι μου στην Αθήνα κάτω από τη στέγη του SKROW στο Παγκράτι.

Στην «Αρχή του Αρχιμήδη» είχατε υποδυθεί τον Τζόρντι, δάσκαλο κολύμβησης σε ένα σχολείο. Έχετε πει πως εξαιτίας του βάλατε το γυμναστήριο και την κολύμβηση στην ζωή σας κι αλλάξατε όλες σας τις διατροφικές συνήθειες. Τώρα πλέον, τι αναγνωρίζετε πως άλλαξε ψυχικά και συναισθηματικά μέσα σας αυτός ο ρόλος? Τις σας άφησε ως εμπειρία;

- Με τον Τζόρντι έχω ανοιχτούς λογαριασμούς! Η σφυρίχτρα του περιμένει στο συρτάρι. Στον Τζόρντι οφείλω την αυτοπεποίθησή μου!!! Όσο περίεργο κι αν ακούγεται. Έπρεπε να υποδυθώ ένα σώμα που δε φοβάται και το δικό μου σώμα κρατούσε φόβο απ’ τα παλιά. Μηδένισα λοιπόν μέσα μου, ασχολήθηκα με το σώμα μου και είδα πως είναι να επιλέγεις σαν στάση ζωής το να μη φοβάσαι. Οφείλω να ομολογήσω πως το υιοθέτησα!

Και έρχεται το βραβείο Χoρν, μια σημαντική αναγνώριση στο χώρο. Το βλέμμα του κόσμου προς εσάς άλλαξε; Το δικό σας βλέμμα προς τον κόσμο? Μιλήστε μας λίγο για την αριστεία στο χώρο της τέχνης.

- Και ήρθε το βραβείο Χορν όπως και η βράβευση από το all4fun. Περίεργο πράγμα το βραβείο, ωραίο μα περίεργο. Δεν πιστεύω πως άλλαξε το βλέμμα μου απέναντι στον κόσμο. Απλώς πάτησα καλύτερα στα πόδια μου. Δε νιώθω πως αρίστευσα ή καλύτερα δεν κάνει να το νιώθω - αν το νιώσω θα αλλάξει το βλέμμα μου - Άλλωστε στη δουλειά μου δεν πρέπει να ξέρεις πως είσαι καλός. Κάθε βράδυ τα παίρνεις απ’ την αρχή.

aaasyriopins.jpg

Έχετε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξη την αδυναμία σας στους τσεχωφικούς ήρωες (...τα έργα του διαρκούν συνήθως χρόνια και οι ήρωες του φθείρονται από θεατρική πράξη σε θεατρική πράξη. Είναι τόσο μικροί μπροστά στον χρόνο). Ποια είναι η δική σας σχέση με το χρόνο και με τη φθορά;

- Η αλήθεια είναι πως είμαστε πολύ μικροί κι αστείοι όταν πάμε να νικήσουμε τον χρόνο. Δε νικιέται ο άτιμος. Όσο κι αν το παλέψουμε. Δεν σου κρύβω πως με πειράζει που σιγά σιγά μεταμορφώνομαι σε κυριούλη απο νεαρό. Εύχομαι τουλάχιστον να μεγαλώσω όμορφα... Α ρε χρόνε αλήτη.

Διαβάζετε συχνά; ποιο είναι το βιβλίο που έχετε διαβάσει τις περισσότερες φορές;

- Τα βιβλία που διαβάζω πιο συχνά, είναι τα έργα που καταγίνομαι. Βγαίνουν απ’ την τσάντα μου, όταν τελειώσει η παράσταση. Όσο παίζω είναι ευαγγέλια! Επίσης ψάχνομαι μονίμως με θεατρικά κείμενα και μεθόδους όσον αφορά τη διδασκαλία. Περιμένω όμως την ξαπλώστρα - ειδικά φέτος- όπου θα διαβάσω ό,τι ταιριάζει με το κύμα.

Γράφετε;

- Γράφω, σκέψεις, κρυφά!

aaasyriop.jpg

Που αισθάνεστε πιο ευτυχισμένος;

- Όσο ψωνίστικο κι αν ακούγεται ή δήθεν νιώθω ευτυχισμένος επί σκηνής. Εκεί αναπνέω! Πρόσεξε, όχι στην πρόβα αλλά στην παράσταση! Δεν μπορώ να στο εξηγήσω, είναι η μόνη στιγμή που συγχρονίζεται το μυαλό μου, η ψυχή μου και το σώμα μου και δηλώνουν παρόν 100% μακάρι να μου συμβεί και στη ζωή κάτι τέτοιο.

Οι πραγματικοί ήρωες σας βρίσκονται στην τέχνη ή στη ζωή; Αναφέρετε μερικούς.

- Οι πραγματικοί ήρωες βρίσκονται στη ζωή, από κει αντλεί η τέχνη. Οι Ήρωες μου είναι οι γονείς μου, η πιο άδολη αγάπη και μετά έχω αρκετούς ανθρώπους που θαυμάζω, όχι ήρωες, είναι μεγάλη κουβέντα...

 

INFO

Η «Γιαννούλα η Κουλουρού» θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου από 18/06 έως 20/06/2019 στις 21:00 και 21/06/2019 στις 20:00, Πειραιώς 260 (Η) Διάρκεια 80'

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Γιώργος Παπαγεωργίου
Κείμενο: Θεοδώρα Καπράλου
Μουσική: Ματούλα Ζαμάνη
Σκηνογράφος: Ευαγγελία Θεριανού
Επιμέλεια κίνησης: Μαρίζα Τσίγκα
Σχεδιασμός φωτισμών: Αλέκος Αναστασίου
Βοηθός σκηνοθέτη: Δημήτρης Καλακίδης
Φωτογραφίες: Δομνίκη Μητροπούλου
Παραγωγή: Goo Theater Company

Παίζουν: Έλενα Τοπαλίδου, Μιχάλης Συριόπουλος, Κίμωνας Κουρής, Αθανασία Κουρκάκη

Στην παράσταση θα συμμετέχουν ζωντανά επί σκηνής οι μουσικοί: Μένιος Γούναρης, Γιάννης Κονταράτος, Ρία Ελληνίδου, Παναγιώτης Τσάκος
...About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares