Skip to main content

INTERVIEW

«Μια νέα αρχή εκφράζει πάντα την αποδοχή μου στη ζωή» Μιχάλης Δέλτα

Ο Μιχάλης Δέλτα μιλάει για το νέο του δίσκο «A new beginning» στην Αγγελική Λάλου



Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του δίσκου “A new beginning” ο Μιχάλης Δέλτα μίλησε στην Αγγελική Λάλου για τα νέα ξεκινήματα, τη μουσική του πορεία, το ταξίδι του στον εσωτερισμό, σε μια κουβέντα ειλικρινή και άκρως ενδιαφέρουσα. Απολαύστε την.

A new beginning, πόσες φορές μπορεί να κάνεις ένας άνθρωπος νέα αρχή και πόσες φορές έχετε κάνει ο ίδιος;

Κάθε τέλος είναι και μια νέα μετάβαση, όπως και κάθε θάνατος. Οφείλουμε να γεννιόμαστε και να πεθαίνουμε άφοβα αφού αυτό είναι και το Μέγα Μυστήριο της Ζωής που αενάως διαπερνά τα πάντα. Μια νέα αρχή εκφράζει πάντα την αποδοχή μου στη ζωή. Στο Ιερό Σχέδιο της ψυχής. Όποιος φοβάται αυτό, φοβάται να ζήσει αληθινά και αιχμαλωτίζεται στις επαναλήψεις των αδιέξοδων Κύκλων. Προσωπικά έχω πολλές εμπειρίες μιας Νέας Αρχής, γιατί έτσι μονάχα Ζω τα πάντα ως αυτό που Είναι, ως μία Περιπέτεια.

Τι θα ακούσουμε στον τελευταίο σας δίσκο και τι στάθηκε αφορμή για να τον δημιουργήσετε;

Το “Α New Beginning” είναι ένας δίσκος ηλεκτρονικής μουσικής και συγκεκριμένα ατμοσφαιρικής Techno με έντονες πινελιές στον καμβά του από την Dub και την Jazz σκηνή. Είχα τη χαρά να συνεργαστώ με την αγαπημένη καλλιτέχνη και φίλη, την Iota Phi γνωστή και ως Ίλια, στο κομμάτι “The Right Way” το οποίο ήδη έχει κερδίσει το ενδιαφέρον του κοινού. Με την Ίλια δουλέψαμε παρέα πρόσφατα και την παραγωγή του δικού της τελευταίου δίσκου.

Το “Α New Beginning” δημιουργήθηκε ως μια επικλητική μουσική εμπειρία με πρόθεση αυτό που λέει και ο τίτλος του album, να ξεκινήσω ο ίδιος μια Νέα Αρχή αφήνοντας ό,τι δεν είναι πλέον γόνιμο, ό,τι δεν είναι δικό μου ή οτιδήποτε στέκεται εμπόδιο στην Ομορφιά και στη Ροή της πορείας μου.

Δεν φοβήθηκα ποτέ την Αλλαγή. Όπως έχω γράψει και σε ένα βιβλίο μου, «Δεν μπορεί η αλλαγή να είναι περισσότερο τρομακτική από την πραγματικότητα».

mikael-delta-a-new-beginning-cover

Πώς νιώθετε να αλλάζει, διαφοροποιείται η μουσική σας από δίσκο σε δίσκο, πού ρίχνετε περισσότερο βάρος αυτή τη στιγμή στη μουσική σας;

Είναι αλήθεια πως με ενδιαφέρει να μην επαναλαμβάνομαι μουσικά και κυρίως να μη χρησιμοποιώ ακριβώς τα ίδια υλικά στη δημιουργία του κάθε δίσκου. Ξέρετε πως όταν μιλάμε για Μουσική αναφερόμαστε στον Ήχο. Για αυτό και με απασχολεί ιδιαίτερα το πώς θα είναι ένας επόμενος δίσκος ηχητικά. Εστιάζω στην έννοια της αισθητικής και της αρχιτεκτονικής δομής ενός μουσικού έργου-album. Οι σωστές για μένα επιλογές των Ηλεκτρονικών ήχων, μου παρέχουν ανεξάντλητες δυνατότητες επεξεργασίας, έτσι ώστε να διαμορφώνω σε κάθε νέο υλικό την δική μου ηχητική παλέτα. Σε όλους τους δίσκους, αλλά και στο συγκεκριμένο album, οι ήχοι είναι φτιαγμένοι με όλη τη γνώση που έχω όλα αυτά τα χρόνια και για αυτό τον λόγο δεν είναι ήχοι συνηθισμένοι και βαρετοί. Η συνύπαρξη των φυσικών οργάνων όπως του σαξόφωνου και του τσέλου στο “A New Beginning” αν μη τι άλλο εμπλουτίζουν και ενδυναμώνουν ηχοχρωματικά και συναισθηματικά το τελικό αποτέλεσμα της αισθητικής του.

Τι είναι για εσάς η ηλεκτρονική μουσική και πώς την βιώνετε από όταν πρωτοξεκινήσατε μέχρι σήμερα, ποιες είναι οι επιρροές σας, οι ανακαλύψεις και οι θησαυροί που κρατάτε όλα αυτά τα χρόνια;

Με την Ηλεκτρονική Μουσική έχω τη δυνατότητα να μελοποιήσω τον θόρυβο του αστικού τοπίου στο οποίο υπάρχω αλλά την ίδια στιγμή με συνδέει με το Όλον, με το Διάστημα, με το Σύμπαν. Όταν ξεκίνησα να ακούω και να κάνω τις πρώτες μου προσπάθειες σύνθεσης αυτής της μουσικής, αισθανόμουν πως βρισκόμουν στο κέντρο μιας Παγκόσμιας Τελετουργίας, μιας Κοσμικής Μαγικής Δύναμης η οποία με μυούσε σε επίπεδα τα οποία μου ήταν άγνωστα αλλά και πολύ γοητευτικά. Η Ηλεκτρονική μουσική έχει ως κύριο συστατικό της την Δύναμη, είναι Αλχημιστική και μέσω αυτού του αξιώματος είμαι ένας Μάγος ο οποίος μετουσιώνει τα κατώτερα (προσωπικά του εσωτερικά) υλικά στο Χρυσάφι της Δημιουργίας. Μέσω της μουσικής δίχως να το επιδιώκω οι άνθρωποι εκφράζουν τα συναισθήματά τους, χορεύουν, ερωτοτροπούν, παίρνουν δύναμη και κουράγιο, σκέφτονται με υγιή τρόπο και αφυπνίζονται. Αυτό βιώνω από την αρχή μέχρι και για πάντα. Οι αναφορές στις μουσικές επιρροές μου βρίσκονται στην αφρόκρεμα της Punk, New Wave, Techno μουσικής σκηνής της δεκαετίας του 1980 και 1990.

Πότε ανακαλύψατε το Φως των λέξεων και ξεκινήσατε ένα πιο εσωτερικό ταξίδι;

Το Εσωτερικό μου ταξίδι ξεκίνησε στα είκοσι πέντε μου χρόνια όταν βρέθηκα στον Ατλαντικό Ωκεανό δίπλα σε μάγους όπου θεραπεύτηκα και μυήθηκα σε ασύλληπτες αλήθειες. Στα τριάντα μου ξεκίνησα Ψυχοθεραπεία με το Σύστημα Focusing και σταδιακά κατάφερα να ενηλικιωθώ συναισθηματικά και να βρω σταθερότερες ισορροπίες. Λίγο μετά αισθάνθηκα την ανάγκη να μοιραστώ αυτά τα βιώματα και τις επιγνώσεις με τους ανθρώπους. Το 2016 πέρασα από το βιβλιοπωλείο του Εκδότη και Ποιητή Γιώργου Χρονά τον οποίον θαύμαζα από έφηβος. Είχα μαζέψει κάποια σκόρπια κείμενά μου, τα διάβασε και σε δέκα μέρες εκδόθηκε το πρώτο μου βιβλίο «Το Φως Των Λέξεων» το οποίο σήμερα βρίσκεται στην Ενδέκατη Έκδοσή του. Δεν το αναφέρω από ματαιοδοξία αλλά επειδή άγγιξε πολύ κόσμο κι αυτό μου δίνει χαρά.

m_deltaa

Ποια ανάγκη σας ώθησε να ασχοληθείτε με την ψυχολογία και τον εσωτερισμό και ποια τα οφέλη που έχετε αποκομίσει σε αυτή την διαδρομή;

Όπως προανέφερα είχα εμπειρίες από πολύ νέος με τον Εσωτερισμό. Αυτό δεν σημαίνει πως η ανάγκη εκπορευόταν από την περιέργεια αλλά από προβλήματα που αντιμετώπιζα ενεργειακά κυρίως και σαφώς και ψυχολογικά δεν ήμουν πάντα καλά. Από παιδί είμαι Ψυχικός (Psychic) και εξαιτίας αυτού του «χαρίσματος» έχω έρθει σε επαφή με διάφορες καταστάσεις Εξωαισθητηριακής αντίληψης (ESP) όχι πάντα ευχάριστες. Αν εσείς δηλαδή με ρωτούσατε «Πιστεύετε ότι υπάρχουν αόρατοι κόσμοι;» θα σας απαντούσα, «Δεν πιστεύω, ξέρω πως υπάρχουν και έχω συνδεθεί με αυτούς».

Η ανάγκη για Ψυχοθεραπεία είχε να κάνει με την σχέση με την οικογένειά μου, με τι άλλο θα είχε να κάνει… Ήταν ένα τεράστιο δώρο στον εαυτό μου, είμαι ευγνώμων. Στη συνέχεια μυήθηκα στους Τρεις Βαθμούς του Παραδοσιακού Ρέικι του Ιάπωνα Μοναχού Μικάο Ουσούι όπου μέχρι και σήμερα προσφέρω θεραπείες και Βαθμούς. Η σχέση μου με την Ενέργεια εναρμόνισε, ενδυνάμωσε όλη μου την ύπαρξη και μου αποκάλυψε ποιότητες τις οποίες όλοι οι άνθρωποι καλό θα ήταν να γνώριζαν με πρώτη και κύρια την σημαντικότητα της Αυτοΐασης. Της φροντίδας του Εαυτού. Κάτι το οποίο το μαθαίνεις μόνος σου στην πορεία της ζωής σου (αν σε ενδιαφέρει φυσικά).

Τα οφέλη αυτής της διαδρομής είναι αναντικατάστατα. Είναι τα οφέλη της Αυτογνωσίας που δίχως αυτήν ο άνθρωπος αναπαράγει διαρκώς δυστυχίες. Κι αυτό ενσαρκώνεται όταν παύει να έχει το πάνω χέρι ο εγωισμός μας, ο διάβολος που δεν μας αφήνει σε ησυχία.

Η ποίηση είναι μια μορφή «Κάθαρσης» για εσάς και τι σημαίνει «ενεργειακή ψυχοθεραπεία»;

Φυσικά και είναι μια μορφή Κάθαρσης η Ποίηση, ποιητής ο ίδιος δεν είμαι. «Ενεργειακή Ψυχοθεραπεία» σημαίνει εκτός από τον τίτλο ενός βιβλίου μου, το εξής: Η Επιστήμη της Ψυχολογίας μελετά και ερευνά το Υποσυνείδητο, το Ασυνείδητο και το Συνειδητό. Τη σκέψη και το συναίσθημα κι ανάλογα με τη σχολή προσέγγισης καταλήγει σε συμπεράσματα. Έχει ένα ταβάνι όμως η Ψυχοθεραπεία. Δεν μπορεί να με συνδέσει με το Υπερ-Συνείδητο. Δεν είναι στη φύση του αντικειμένου της. Για αυτό και οι Πνευματικές αναζητήσεις οι οποίες περιλαμβάνουν και τις ενεργειακές θεραπείες και τεχνικές (Διαλογισμός, Γιόγκα, Ρέικι, κ.λπ.) βοηθάνε τους αναζητητές να αποκτήσουν πρόσβαση στον Υπερ-Συνείδητο Νου με όσα κάτι τέτοιο σημαίνει.

Πώς μπορεί κανείς να φτάσει να έχει «θέα την αλήθεια»;

Ας πούμε ξεκινώντας με αφετηρία το να λέει άφοβα αρχικά στον εαυτό του την αλήθεια του. Δηλαδή να συνειδητοποιεί και να αποδέχεται όλα όσα αισθάνεται και τα καταπιέζει, τα πνίγει και αναγκάζεται να υποκρίνεται για να είναι αρεστός και αρεστή στην μάνα του στον πατέρα του και στους άλλους. Λέγοντας την αλήθεια μας μιλώντας με τη δύναμη της φωνής μας γινόμαστε παρόντες στα μάτια των άλλων, διαφορετικά είμαστε άφαντοι και μια ζωή Ενοχικοί και Υπόλογοι.

Αυτό είναι ένα πρώτο επίπεδο. Υπάρχουν άλλα πεδία Θέασης Της Αληθείας στα οποία για να φτάσει κάποιος εκεί οφείλει να έχει κάνει μεγάλη εσωτερική διαδρομή ώστε να αξιωθεί και να αφεθεί με ακλόνητη εμπιστοσύνη στα χέρια του Θεού, αφήνοντας πίσω του όλα τα άχρηστα «θέλω» του, τα «θέλω» των άλλων και την αμετανόητη δυστυχία του.

Πώς βιώσατε την περίοδο της πανδημίας, ήταν δημιουργικός χρόνος οι καραντίνες;

Δεν έχουν τελειώσει οι καραντίνες μας. Έρχονται άγριες μέρες.

Προτιμάτε τα live, τη σύνθεση ή τη στιγμή της ηχογράφησης;

Όλα τα βιώνω με την ίδια χαρά παρόλες τις δυσκολίες που υπάρχουν στις πιο συλλογικές επαφές, όπως ενός Live. Ίσως η σύνθεση ωστόσο να είναι το Άλφα και το Ωμέγα για μένα.

Υπάρχει κάποιο live δικό σας που θα θυμάστε για πάντα;

Έχω κάνει πολύ όμορφες συναυλίες και πάντα με συνεργάτες μουσικούς, στο Ρόδον, στην Τεχνόπολη, στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όλες ήταν ξεχωριστές ειλικρινά δεν μπορώ να ξεχωρίσω.

m_deltac

Ποιοι δίσκοι σας έχουν καθορίσει (συγκλονίσει) και ποια βιβλία;

Δίσκοι

Yazoo - Upstairs at Eric’s

Depeche Mode – Violator

The Cure – Disintegration

Orbital - Brown Album

Aphex Twin – Ambient Selected Works 85-92

S. Bach – Suites for Violoncello

Bill Evans – Moon Beams

Βιβλία

Τρούμαν Καπότε – Άλλες φωνές άλλοι τόποι

Ίρβιν Γιάλομ – Όταν έκλαψε ο Νίτσε

Καρλ Γιούνγκ - Αιών

Έκχαρτ Τόλλε – Για μια Νέα Ζωή

Άλις Μίλερ – Το Σώμα δεν ψεύδεται ποτέ

Φρίντριχ Νίτσε – Η Θέληση για Δύναμη

Διονύσιος Αρεοπαγίτης - Περί Μυστικής θεολογίας

Έβελυν Άντερχιλ – Πρακτικός Μυστικισμός

Πλωτίνος – Εννεάς Πρώτη έως και Τέταρτη

Τι συνιστά για εσάς “forbidden poetry»

Έτσι λεγόταν ένα album που κυκλοφόρησε το 2007 από την EMI. Αλλά σε μια προσωπική σημερινή ερμηνεία «Απαγορευμένη Ποίηση» είναι ο αντίποδας που μπορεί να δημιουργήσει ένας σκεπτόμενος πολίτης στο εκάστοτε σύστημα το οποίο προσπαθεί να αιχμαλωτίζει τον άνθρωπο στις άχρηστες και φτηνές υλικές απολαύσεις έτσι ώστε να τον χειρίζεται ανενόχλητα μέσω των ΜΜΕ. Η Απαγορευμένη Ποίηση έχει μια δυναμική Ηθικής, Δικαίου και Απελευθέρωσης από τα δεσμά της άγνοιας. Μπορεί να φέρει τον άνθρωπο πιο κοντά στην ομορφιά της καρδιάς του μέσω της δύναμης της αληθινής Τέχνης και να τον υποστηρίξει ψυχολογικά σε ό,τι αφορά τις ατομικές και συλλογικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι με άλλα λόγια ένα Πολιτικό και Πολιτισμικό Εγχειρίδιο απαραίτητο για τη δημιουργία μιας ισότιμης κοινωνικής δομής, και την ίδια στιγμή είναι η Αντίσταση στο μαύρο έργο των συστημάτων εξουσίας.

 

Θα βγει το A New Beginning σε βινύλιο και πώς βλέπετε την επιστροφή στο βινύλιο;

Όχι, η εταιρεία που το κυκλοφόρησε στη Λιθουανία, η Cold Tear Records, είναι μια μικρή δισκογραφική και δεν έχει τέτοιες δυνατότητες. Η επιστροφή στο βινύλιο μου δίνει μεγάλη χαρά, αν και ποτέ ο ίδιος δεν έπαψα να αγοράζω βινύλια. Μεγάλωσα με αυτά, τα έζησα και τα απόλαυσα με τη ζεστασιά της ανθρώπινης επικοινωνίας η οποία σήμερα δεν χαρακτηρίζει την εποχή μας.

Πώς βλέπετε την ελληνική ηλεκτρονική μουσική σήμερα – τι θα θέλατε να δείτε/ακούσετε στο μέλλον;

Είμαι καθηγητής στο ΙΕΚ Όμηρος και διδάσκω Μουσική Τεχνολογία αρκετά χρόνια. Οπότε μονάχα θετικά βλέπω την Ελληνική Ηλεκτρονική Μουσική και κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να γεφυρώσω στους νέους τις απαραίτητες γνώσεις, έτσι ώστε να περάσουν αν το θελήσουν στον επαγγελματισμό και τη χαρά της δημιουργικότητας.

Ποια τα επόμενά σας σχέδια;

Να παρουσιάσω ζωντανά τον καινούργιο μου δίσκο και να εκδώσω ένα δικό μου Σύστημα Ταρώ το οποίο έχω εικονογραφήσει με πρωτότυπα σχέδια και ερμηνείες οι οποίες βασίζονται όχι στον Αποκρυφισμό αλλά στην υγιή σχέση με το Υπερ-Συνείδητο.

https://www.youtube.com/watch?v=mLEbp6XwCoA

https://www.youtube.com/watch?v=GKQL_7eusaU&feature=youtu.

https://www.facebook.com/pages/Mikael-Delta/145927825440737

https://soundcloud.com/mikaeldelta

http://inner-ear.gr/el/catalogue/artist/mikael-delta/life-is-now/

Credit photo: Hior Chronik

Διαβάστε επίσης

INTERVIEW

«Η μητέρα μου, και η αστείρευτη αγάπη της για τη ζωή, αποτελεί τη βασική πηγή έμπνευσής μου» Μαρία Κηλαηδόνη

Λίγο πριν από την εμφάνισή της στο Gazarte, 18/2, η Μαρία Κηλαηδόνη μιλάει για τα σχέδιά της στην Αγγελική Λάλου και το allyou

INTERVIEW

«Η καλύτερη εποχή είναι εδώ και τώρα, κάτι που πάλευα χρόνια να καταλάβω στην πράξη» Λουίζα Σοφιανοπούλου

Λίγο πριν τραγουδήσει «Time of my life», η ταλαντούχα τραγουδίστρια Lou Is, ή αλλιώς Λουίζα Σοφιανοπούλου, μίλησε στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr 

INTERVIEW

«Με εμπνέει η μέση γυναίκα που παλεύει για το καλό των παιδιών της και των οικείων της. Η γυναίκα αγωνίστρια της ζωής» Φωτεινή Δάρρα

Λίγο πριν τις νέες της εμφανίσεις στο Half Note, η εξαιρετική Φωτεινή Δάρρα σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr

Προτεινόμενα

ΒΙΒΛΙΟ

Το Πάσχα των Ελλήνων ποιητών

Ελύτης, Γκάτσος, Δημουλά, Καρέλλη, Καρούζος, Χριστιανόπουλος, Σολωμός, μας βάζουν στο κλίμα της Μεγάλης Εβδομάδας

DO IT YOURSELF

Ποια fashion items αξίζει πραγματικά να αναζητήσεις σε καταστήματα με vintage προϊόντα;

Πες «ναι» στο vintage, ποντάροντας όμως σε πράγματα που αξίζουν πραγματικά.

BEAUTY TIPS

4 λόγοι για τους οποίους τα leave-in προϊόντα μπορούν να μεταμορφώσουν τα μαλλιά σου

Σε περίπτωση που έψαχνες κίνητρο για να τα βάλεις στη ζωή σου!