Skip to main content

INTERVIEW

«Το να αγαπάς είναι η πιο όμορφη έκφανση της ανθρώπινης ψυχής» Σοφία Μανουσάκη

Η ταλαντούχα τραγουδίστρια Σοφία Μανουσάκη μίλησε εφ’ όλης της ύλης στο allyou.gr και στην Αγγελική Λάλου



Με αφορμή τις εμφανίσεις 28-29/4 στο Half Note Jazz Club, η ταλαντούχα τραγουδίστρια Σοφία Μανουσάκη μίλησε εφ’ όλης της ύλης στο allyou.gr και στην Αγγελική Λάλου.

Τι θα ακούσουμε 28-29/4 στο Half Note Jazz Club;

Θα ακούσετε τραγούδια από τα οποία έχω επηρεαστεί κι έχω αγαπήσει, αλλά πιστεύω πως κι εσείς έχετε αγαπήσει, ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου της δεκαετίας ΄70, ΄80, τραγούδια μεγάλων συνθετών και τραγουδοποιών, όπως του Μίμη Πλέσσα, του Γιάννη Σπανού, του Μίκη Θεοδωράκη, του Μάνου Χατζιδάκι, καθώς και κάποια τραγούδια από την καινούρια μου δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Τι είναι ν’ αγαπάς», σε στίχους του Γεράσιμου Ευαγγελάτου και σε μουσική του Στέφανου Κορκολή.
«Τι είναι ν’ αγαπάς;» και πώς αποφασίσατε να το κάνετε το «θέμα» των εμφανίσεών σας;

Θεωρώ πως το να αγαπάς είναι η πιο όμορφη έκφανση της ανθρώπινης ψυχής. Είναι ένα δώρο, που ανήκει σε όλους μας, αλλά κάποιες φορές διαλέγουμε λάθος ανθρώπους να το προσφέρουμε ή λάθος τρόπους να το μοιραστούμε και πιστεύω πως συμβαίνει πολύ έντονα στις μέρες μας, διότι αγαπάμε περισσότερο τους εαυτούς μας παρά τους ανθρώπους γύρω μας, λειτουργούμε, δυστυχώς, όλοι σκεπτόμενοι πρώτα εμάς και μετά τους υπόλοιπους και ίσως αυτό να είναι και ο μεγαλύτερος εχθρός της αγάπης, ο εγωισμός. Όσο για την επιλογή του θέματος, επιλέξαμε αυτόν τον τίτλο για τις παραστάσεις μας, καθότι είναι και ο τίτλος της νέας μου δισκογραφικής δουλειάς.
Με ποια κριτήρια επιλέγετε τα τραγούδια που ερμηνεύετε στους προσωπικούς σας δίσκους αλλά και στα Live σας;

Η επιλογή των τραγουδιών δισκογραφικά γίνεται αρχικά διαβάζοντας τον στίχο. Εάν υπάρχει ταύτιση συναισθημάτων με την ιστορία που έχω στα χέρια μου και η μουσική και η ενορχήστρωση με βοηθήσουν να εξωτερικεύσω το συναίσθημα, που πρέπει, τότε θα το ερμηνεύσω και θα το δισκογραφήσω.
Συναυλιακά, επειδή μου δίνεται για πρώτη φορά η ευκαιρία να δημιουργήσω ένα δικό μου συναυλιακό πρόγραμμα, έχω επιλέξει, με τη βοήθεια των συνεργατών μου, τραγούδια, με τα οποία έχω μεγαλώσει, έχω επηρεαστεί και έχω αγαπήσει. Η αρχική μας ιδέα ήταν να δημιουργήσουμε ένα πρόγραμμα, με το οποίο ο κόσμος θα ψυχαγωγηθεί, θα περάσει όμορφα και θα ξεχαστεί, για λίγο, από τα προβλήματα της καθημερινότητας.
Βασικό κριτήριο, επίσης, στην επιλογή των κομματιών είναι να ταιριάζει υφολογικά το ένα τραγούδι με το άλλο και βέβαια ο τρόπος που ενορχηστρώνονται τα τραγούδια είναι τέτοιος, που δημιουργεί, κατά τη γνώμη μου, ένα ομοιόμορφο αποτέλεσμα, το οποίο συμπεριλαμβάνει και αυτοσχεδιαστικές εκπλήξεις από τους υπέροχους μουσικούς με τους οποίους συνεργάζομαι.

manousaki
Πώς νιώθετε που σας είχε ξεχωρίσει ο σπουδαίος Μίκης Θεοδωράκης;

Ευλογημένη. Στάθηκα πολύ τυχερή που γνώρισα και συνεργάστηκα με τον τεράστιο συνθέτη μας Μίκη Θεοδωράκη. Ήταν το καλύτερο ξεκίνημα που θα μπορούσα να έχω στη δισκογραφία, δύο διπλούς χρυσούς δίσκους σε έργα δικά του και μάλιστα υπό την καθοδήγησή του. Ήταν τεράστιο σχολείο για μένα. Ο Μίκης Θεοδωράκης μου έμαθε μέσα από τις μελωδίες του, τους τεράστιους Έλληνες ποιητές μας, μου έμαθε να εκφέρω σωστά τον λόγο και μου έμαθε το πιο σημαντικό, να ερμηνεύω.
Πώς βιώνετε ως γυναίκα του σήμερα όλη αυτή την ειδεχθή πραγματικότητα και επικαιρότητα με την έμφυλη βία και τη δραματική αύξηση των γυναικοκτονιών, αλλά και τη γενικότερη οπισθοδρόμηση ως προς βασικά δικαιώματα των γυναικών;

Θλίβομαι πραγματικά με την κατάσταση, που επικρατεί, διότι καθημερινά ακούμε και ένα νέο περιστατικό, είναι τρομακτικό μπορώ να πω. Πιστεύω πως αυτά συνέβαιναν από πάντα, απλά σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να τα ακούμε πιο συχνά, λόγω της τηλεόρασης και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ελπίζω και εύχομαι οι επίδοξοι θύτες να αποθαρρύνονται βλέποντάς τα και να σκέφτονται περισσότερο την οποιαδήποτε κίνηση τους. Όσο για τα δικαιώματα, δεν θεωρώ πως πάμε προς τα πίσω, το αντίθετο, έχουμε περισσότερες ελευθερίες και επιλογές από τις προηγούμενες δεκαετίες και στην προσωπική αλλά και στην επαγγελματική μας ζωή.
Με το ελληνικό #metoo να έχει συνταράξει το καλλιτεχνικό γίγνεσθαι πώς βλέπετε σήμερα την κατάσταση στον χώρο;

Αρχικά δεν θεωρώ πως έχει συνταράξει μόνο το καλλιτεχνικό γίγνεσθαι, υπάρχουν περιπτώσεις κι εκτός του καλλιτεχνικού χώρου. Αυτές οι κακοποιητικές συμπεριφορές υπάρχουν παντού, από το τελευταίο χωριό της Ελλάδας μέχρι το πιο ακραίο σημείο του πλανήτη. Δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο, είναι, όμως, μια πραγματικότητα, που ευτυχώς τα social media φέρνουν στην επιφάνεια και εύχομαι η δημοσιοποίηση αυτών των περιστατικών από τους ανθρώπους και τα θύματα, που είχαν το θάρρος και τη δύναμη να πούνε την αλήθεια τους, να βοηθήσει στην απόδοση δικαιοσύνης. Κατά τη γνώμη μου, δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιείται ούτε λεκτική ούτε ψυχολογική ούτε σωματική ούτε οποιαδήποτε μορφή βίας, όχι μόνο στον καλλιτεχνικό αλλά σε οποιοδήποτε χώρο. Πιστεύω και ελπίζω ότι μετά από τη δημιουργία αυτού του κινήματος, θα αλλάξουν κάποια στερεότυπα του παρελθόντος.

Ζούμε μια εποχή όπου η τέχνη και οι καλλιτέχνες όχι μόνο δεν έχουν κρατική στήριξη, αλλά βάλλονται από παντού, πώς βλέπετε τις τελευταίες εξελίξεις;
Ας πιάσουμε το πρόβλημα από την αρχή: θεωρώ πως είναι αδιανόητο να μη διδάσκεται η τέχνη στα σχολεία μας με τη σοβαρότητα που θα άρμοζε, δεδομένου ότι είμαστε η χώρα που δημιούργησε τις τέχνες. Αναφέρομαι σε αυτό διότι η απαξίωση ξεκινάει από εκεί, λόγω της άγνοιας και πέρα από αυτό πιστεύω ότι η οποιαδήποτε σπουδή γίνεται περαιτέρω του λυκείου, όπως συμβαίνει στις άλλες ειδικότητες, έτσι και στις τέχνες, θα πρέπει ν’ αναγνωρίζεται και να επιβραβεύεται μ’ ένα κρατικό δίπλωμα. Το λέω αυτό, διότι, η φοίτηση τόσο στα ωδεία όσο και στις αναγνωρισμένες από το κράτος δραματικές σχολές, απαιτεί πολύ κόπο, αφοσίωση και πολύωρη μελέτη. Εύχομαι στο άμεσο μέλλον όλα αυτά να μπουν σε μια σειρά και να σταματήσουμε να συζητάμε για τα αυτονόητα.

manousaki-c

Πόση μουσική έχει η μέρα σας και πότε αποφασίσατε ότι θα θέλατε να ασχοληθείτε με τη μουσική – υπήρξαν στιγμές που σας δυσκόλεψε αυτή η επιλογή, το μετανιώσατε ποτέ;

Τραγουδούσα από πολύ μικρή ηλικία, κυρίως στο σπίτι μου για την οικογένεια μου. Αποφάσισα ν’ ασχοληθώ με τη μουσική στα δεκαπέντε μου χρόνια, όταν κατάλαβα πως η αγάπη για την τέχνη της μουσικής γινόταν ανάγκη. Ξεκίνησα μαθήματα φωνητικής και ορθοφωνίας στο Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων με την Δέσποινα Δρακάκη, χωρίς, όμως, να έχω στο μυαλό μου ότι θέλω να κάνω καριέρα, ήταν καθαρά για προσωπική μου ευχαρίστηση. Ακούω μουσική αρκετές ώρες μέσα στη μέρα, με συντροφεύει είτε όταν κάνω άλλες δουλειές είτε όταν θέλω να χαλαρώσω. Δεν μετάνιωσα γι’ αυτήν μου την απόφαση, διότι μου έδωσε την ευκαιρία να ανοίξω τους ορίζοντες μου, να πραγματοποιήσω ένα όνειρο, πριν καν το ονειρευτώ και να πορευτώ με αυτό, που αγαπώ, να συνεργαστώ με σπουδαίες προσωπικότητες και να ερμηνεύσω σε πολύ σημαντικούς χώρους και αισθάνομαι πολύ τυχερή για αυτό. Βέβαια, δεν ήταν καθόλου εύκολο για μένα, γιατί έπρεπε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να αντιμετωπίσω και να υπηρετήσω ένα πολύ δύσκολο ρεπερτόριο.
Πώς είναι μια συνηθισμένη σας μέρα;

Μελετώντας βιολοντσέλο υπό την καθοδήγηση της εξαιρετικής σολίστ Μαριλίζας Παπαδούρη, διαβάζοντας λογοτεχνικά βιβλία, κάνοντας ασκήσεις φωνητικής και ορθοφωνίας, ακούγοντας μουσική, δουλειές του σπιτιού και μαγείρεμα.

manousaki-a
Ποιο τραγούδι λέτε από μέσα σας πιο συχνά και ποιο πιο πολύ φωναχτά, ενώ κάνετε άλλα πράγματα;

Δεν έχω συγκεκριμένα τραγούδια, όποιο μου έρθει στο μυαλό. Συνήθως σκέφτομαι στίχους και μελωδίες καινούριων τραγουδιών, που καλούμαι να ερμηνεύσω, στις επερχόμενες συναυλίες μου.

Ποια συνεργασία ή εμφάνισή σας έχει χαραχθεί πιο πολύ μέσα σας στη μέχρι τώρα πορεία σας και γιατί;

Η πρώτη μου συναυλιακή εμφάνιση, στην Ακαδημία Σοπέν της Βαρσοβίας.
Τους πρώτους μήνες της συνεργασίας μας με τον Στέφανο Κορκολή, ο οποίος έδινε συναυλίες σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, σε μια από αυτές, που ήταν στην Βαρσοβία, με προσκάλεσε μαζί μ’ ένα μέλος της οικογένειας μου, να παρακολουθήσουμε τη συναυλία. Πού να ήξερα, όμως, τότε ότι η πρόσκληση δεν ήταν, για να παρακολουθήσω αλλά για να τραγουδήσω, κάτι το οποίο έμαθα λίγες ώρες, πριν από τη συναυλία.
Προφανώς ήθελε να με «δοκιμάσει» και να δει τις αντοχές μου απέναντι σ’ ένα πολύ δύσκολο και απαιτητικό κοινό και μάλιστα σε μία συναυλία κλασικής μουσικής. Βγήκα στη σκηνή με πάρα πολύ τρακ, γνωρίζοντας ότι θα ερμήνευα τρία τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη. Εκείνη τη στιγμή ο Στέφανος διέκρινε την αμηχανία και του κόσμου αλλά και τη δική μου και μου είπε «πες κάτι από τον τόπο σου». Το μόνο, που μου ήρθε τότε στο μυαλό, ήταν ένα απόσπασμα από τον Ερωτόκριτο, το οποίο μάλιστα ερμήνευσα a cappella. Δεν θα ξεχάσω ποτέ το χειροκρότημα και τις επευφημίες του κόσμου. Η συναυλία από εκεί και πέρα διαμορφώθηκε μ’ εμένα να τραγουδάω παραπάνω τραγούδια από όσα μου είχαν δοθεί και αφού ολοκληρώθηκε η συναυλία, η καλλιτεχνική διευθύντρια της ακαδημίας μου προσέφερε υποτροφία, για να συνεχίσω τις σπουδές μου στη Βαρσοβία. Αυτή είναι από τις δύσκολες αλλά ταυτόχρονα και από τις πιο όμορφες στιγμές, που δεν θα ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

Η κυκλοφορία του τρίτου κατά σειρά single με τίτλο «Δυο Σκιές» από την καινούρια μου δισκογραφική δουλειά με γενικό τίτλο «Τι είναι ν’ αγαπάς» σε στίχους του Γεράσιμου Ευαγγελάτου και σε μουσική του Στέφανου Κορκολή, το οποίο έγινε και βίντεο κλιπ από τον εξαιρετικό σκηνοθέτη Κώστα Καρύδα και θα κυκλοφορήσει από την δισκογραφική εταιρεία Heaven Music. Επίσης, οι πρώτες μου σόλο συναυλίες στο Half Note Jazz Club στις 28 & 29 Απριλίου, όπου θα έχω τη χαρά να με πλαισιώνουν έξι υπέροχοι μουσικοί.

Διαβάστε επίσης

INTERVIEW

«Η μητέρα μου, και η αστείρευτη αγάπη της για τη ζωή, αποτελεί τη βασική πηγή έμπνευσής μου» Μαρία Κηλαηδόνη

Λίγο πριν από την εμφάνισή της στο Gazarte, 18/2, η Μαρία Κηλαηδόνη μιλάει για τα σχέδιά της στην Αγγελική Λάλου και το allyou

INTERVIEW

«Η καλύτερη εποχή είναι εδώ και τώρα, κάτι που πάλευα χρόνια να καταλάβω στην πράξη» Λουίζα Σοφιανοπούλου

Λίγο πριν τραγουδήσει «Time of my life», η ταλαντούχα τραγουδίστρια Lou Is, ή αλλιώς Λουίζα Σοφιανοπούλου, μίλησε στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr 

INTERVIEW

«Με εμπνέει η μέση γυναίκα που παλεύει για το καλό των παιδιών της και των οικείων της. Η γυναίκα αγωνίστρια της ζωής» Φωτεινή Δάρρα

Λίγο πριν τις νέες της εμφανίσεις στο Half Note, η εξαιρετική Φωτεινή Δάρρα σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr

Προτεινόμενα

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.

ASK THE EDITOR

6 ολοκαίνουριες skincare, makeup και αρωματικές αφίξεις για να κάνεις δώρο στον εαυτό σου

Νέα προϊόντα που θα λατρέψεις με το που τα βάλεις στο boudoir σου