Skip to main content

INTERVIEW

Συγγραφείς, άνθρωποι του θεάτρου, καλλιτέχνες, αθλητές, φίλοι του allyou, σκέφτονται δυνατά για το αύριο

Για την Ελλάδα, για την ελπίδα, για το φόβο. 



Η εβδομάδα που πέρασε ήταν πρωτόγνωρα δύσκολη για όλους μας. Χρειάστηκε να βρούμε ψυχραιμία, λογική, κουράγιο, για να καταλάβουμε και να αντιμετωπίσουμε τη νέα, αιφνίδια πραγματικότητά μας.

Σήμερα, μια μέρα ιστορική για την Ελλάδα και τους Έλληνες, χρειαζόμαστε απαντήσεις καθαρές. Και αποφασιστικότητα. Και θάρρος. Και ελπίδα.

Ζητήσαμε από φίλους του allyou, ανθρώπους επώνυμους  που θαυμάζουμε και αγαπάμε να μας μιλήσουν για τα απλά και τα μεγάλα που ταλανίζουν τη σκέψη μας.Τους ζητήσαμε να συμπληρώσουν τρεις μισοτελειωμένες φράσεις:

Ελλάδα για μένα είναι...

Φοβάμαι...

Ελπίζω...

Διάβασε τι μας είπαν: η συγγραφέας Αθηνά Χατζή, ο συγγραφέας- δημοσιογράφος Ιάσων Πιπίνης, ο σκηνοθέτης- ηθοποιός Τάσος Ιορδανίδης, ο πολίστας Μανώλης Μυλωνάκης, ο ηθοποιός Νίκος Αναδιώτης, ο παραολυμπιονίκης Αντώνης Τσαπατάκης και ο chef pâtissier Διονύσης Αλέρτας.  

 

pipinnis750.jpg

Ιάσωνας Πιπίνης, δημοσιογράφος- συγγραφέας 

Ελλάδα για μένα είναι... το σπίτι μου, σημαίνει με κάθε τρόπο και Ευρώπη. Δεν μπορώ να φανταστώ την Ελλάδα έξω από την ευρωπαϊκή οικογένεια. Ελλάδα για μένα σημαίνει μια χώρα που εμπνέει το σεβασμό και δείχνει αξιοπρέπεια. Αυτά πρέπει να ανακτηθούν. 

Ελπίζω... στη δύναμη της αλληλεγγύης και της ενότητας που έχουμε επιδείξει σαν λαός στο παρελθόν. Ελπίζω στην αλληλεγγύη της Ευρώπης για να ξεπεράσουμε την κρίση και τις διαφορές μας και να κάνουμε επιτέλους το άλμα προς τα εμπρός. Ελπίζω σε μια πολιτική που θα μπορέσει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. 

Φοβάμαι... τον διχασμό. Φοβάμαι τον αυταρχισμό της εξουσίας. Φοβάμαι τη "λατινοαμερικανοποίηση" της πολιτικής και κοινωνικής ζωής. Έχοντας μελετήσει την πολιτική ιστορία της Λατινικής Αμερικής, έχω δει παραδείγματα διχασμού του λαού, εξαιτίας της πολιτικής που άσκησαν οι ηγέτες τους, οι λεγόμενοι "καουντίγιος", που οδήγησαν σε θλιβερές καταστάσεις. Υπάρχουν παραδείγματα αυταρχισμού από κυβερνήσεις που ναι μεν αναδείχθηκαν μέσα από τις κάλπες αλλά παραβίασαν το Σύνταγμα. Μια λεπτή γραμμή χωρίζει τη Δημοκρατία και την ελευθερία από τον αυταρχισμό και την καταπίεση. Η ιστορία θα έπρεπε να μας διδάσκει για να μην επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη.

 

normal_MESA.jpg

Τάσος Ιορδανίδης σκηνοθέτης-ηθοποιός

Ελλάδα για μένα είναι... αξιοπρέπεια.

Ελπίζω... σε ένα καλύτερο, αυτόνομο, αύριο.

Φοβάμαι... πως δεν φοβάμαι τίποτα. 

 

athinahatzi750.jpg

Αθηνά Χατζή, διδάκτορας αρχαιολόγος-ιστορικός τέχνης, συγγραφέας

Ελλάδα για μένα είναι... αίσθηση κυρίως γεωγραφική και στάση αισθητική. Είναι τα νησιά και τα βουνά που τα ξεχωρίζω και τα ονοματίζω σε πτήσεις χαμηλές όταν φεύγω και όταν επιστρέφω στην πατρίδα και η συγκίνηση που συνοδεύει την ονοματολογία αυτή. Είναι οι ποιητές και οι ζωγράφοι μου, το ήθος της γενιάς του 1930, που παραμένω πεισματικά προσκολλημένη σ' αυτό κι έτσι κάπως αντέχω τη χυδαιότητα των καιρών και των ανθρώπων. Είναι οι άνθρωποί μου, η γλώσσα μου και η παιδική μου ηλικία. Είναι η καλοσύνη των ξένων εκεί που δεν την περιμένω και όταν δε μου οφείλεται. 

Ελπίζω... στην επικράτηση της σύνεσης και της λογικής, στην αγάπη για τη χώρα, στην ανάδειξη επιτέλους των υγιών στοιχείων της ελληνικής κοινωνίας στην επιστροφή των άκρων στο περιθώριο - εκεί όπου άλλωστε ανήκουν - στην ομόνοια και στην αλληλεγγύη, στην καλοσύνη ως μέγιστη αξία.

Φοβάμαι... αυτή τη μέρα που ήρθε. Για χρόνια ένιωσα Κασσάνδρα, για χρόνια έβλεπα, ένιωθα, έλεγα κι έγραφα χωρίς αντίκρυσμα. Ήρθε η μέρα της απαξίωσης του ανθρώπου και ήρθε στο όνομα της αξιοπρέπειας του ανθρώπου. Αυτή την εβδομάδα τη φοβήθηκα, όπως είχα φοβηθεί την εβδομάδα της 6.12.2008 και την άλλη στις αρχές Φλεβάρη του 2012. 

Φοβάμαι την απομόνωση και τη μετατροπή της Ελλάδας σε κρατίδιο του τρίτου κόσμου, φοβάμαι τη συρρίκνωση του ανθρώπου σε υποχείριο. Φοβάμαι τη μέρα που η Ελλάδα θα είναι εκτός Ευρώπης γιατί έζησα όλη μου τη ζωή στην Ευρώπη και γαλουχήθηκα με την ευρωπαϊκή ιδέα και η Ελλάδα είναι ο πυλώνας της Ευρώπης και με χαρά ολόκληρη σχεδόν την ενήλικη ζωή μου μπαινοβγαίνω στην Ευρώπη με χαρά και περηφάνεια και θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που ανήκω στις γενιές που έζησαν με ειρήνη και φοβάμαι τη βία, φοβάμαι τον πόλεμο, φοβάμαι όπως ποτέ μου δε φοβήθηκα και όπως εύχομαι να μην ξαναφοβηθώ.

 

milonakis750.gif

Μανώλης Μυλωνάκης, πολίστας 

Ελλάδα για μένα είναι... η πατρίδα μου, η μάνα όλων των Ελλήνων που οφείλουμε να προστατέψουμε.

Ελπίζω... αυτός ο διχασμός να μην αποδειχθεί καταστροφικός για τη χώρα μας, η οποία δοκιμάζεται.

Φοβάμαι... να μη γίνει η δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε ακόμη πιο δύσκολη και να μην καταστρέψουμε όποιες προσπάθειες έχουμε κάνει έως τώρα. 

 

tsapatakis750.jpg

Aντώνης Τσαπατάκης, Παραολυμπιονίκης 

Ελλάδα για μένα είναι... η χώρα-ουτοπία για όσους δεν είχαν την τύχη να ζήσουν σε αυτήν!

Ελπίζω... να σταματήσει ο Έλληνας να σκέφτεται μόνο τον εαυτό του κάποια στιγμή και να κοιτάξει το γενικό συμφέρον.

Φοβάμαι... την έλλειψη παιδείας του Έλληνα.

 

ana1100.jpg

Νίκος Αναδιώτης, ηθοποιός 

Ελλάδα για μένα είναι... ένα ευλογημένο έθνος! Είναι χριστιανισμός, είναι πολιτισμός!  Είναι η πατρίδα των προγόνων μου και θέλω να είναι η πατρίδα των απογόνων μου! 

Ελπίζω... στις δύσκολες στιγμές που έρχονται, οι Έλληνες να είναι ενωμένοι! 

Φοβάμαι... Δε φοβάμαι τίποτα γιατί πιστεύω στο Θεό.  

 

alertas750.jpg

Διονύσης Αλέρτας, chef pâtissier 

Ελλάδα για μένα είναι... η χώρα μου, η πατρίδα μου, που όσα στραβά και να έχει για κανένα λόγο δεν αλλάζω. 

Ελπίζω... πως κάποια στιγμή όλα θα φτιάξουν, όχι όμως να γυρίσουμε στην προηγούμενη κατάσταση αλλά σε μια καλύτερη και πιο αξιοκρατική.

Φοβάμαι... πως ό,τι έχω χτίσει τόσα χρόνια με πολλή δουλειά μπορεί να χαθούν από λάθη άλλων.

Διαβάστε επίσης

INTERVIEW

«Η μητέρα μου, και η αστείρευτη αγάπη της για τη ζωή, αποτελεί τη βασική πηγή έμπνευσής μου» Μαρία Κηλαηδόνη

Λίγο πριν από την εμφάνισή της στο Gazarte, 18/2, η Μαρία Κηλαηδόνη μιλάει για τα σχέδιά της στην Αγγελική Λάλου και το allyou

INTERVIEW

«Η καλύτερη εποχή είναι εδώ και τώρα, κάτι που πάλευα χρόνια να καταλάβω στην πράξη» Λουίζα Σοφιανοπούλου

Λίγο πριν τραγουδήσει «Time of my life», η ταλαντούχα τραγουδίστρια Lou Is, ή αλλιώς Λουίζα Σοφιανοπούλου, μίλησε στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr 

INTERVIEW

«Με εμπνέει η μέση γυναίκα που παλεύει για το καλό των παιδιών της και των οικείων της. Η γυναίκα αγωνίστρια της ζωής» Φωτεινή Δάρρα

Λίγο πριν τις νέες της εμφανίσεις στο Half Note, η εξαιρετική Φωτεινή Δάρρα σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr

Προτεινόμενα

DO IT YOURSELF

Pastels for spring: 7 παστέλ βερνίκια νυχιών για το μανικιούρ της άνοιξης

Χρώματα που θυμίζουν σορμπέ, για τα μανικιούρ που θα δοκιμάσουμε την περίοδο που η φύση ανθίζει

CELEBS

Νικόλαος - Τατιάνα: Έχουν χωρίσει εδώ και καιρό - Σε νέες σχέσεις και οι δύο

Ο γάμος του Νικόλαου και της Τατιάνας Μπλάτνικ διήρκησε 14 χρόνια

FITNESS

5 ιδανικά είδη άσκησης για την περίοδο της εγκυμοσύνης

Για να διατηρηθείς ενεργή και γεμάτη ευεξία τους μήνες που περιμένεις το μωρό σου