Skip to main content

SINGLES

Situationship: Eχεις σύντροφο ή απλά βρίσκεσαι στην τοποθεσία «σχέση»;

Πώς η τελευταία διετία έχει θολώσει ακόμα περισσότερο το τοπίο...



Το έχουμε ξαναπεί το άγχος άλλης μίας καραντίνας βάζει πολλούς νέους ανθρώπους στο τριπάκι να ψάξουν ταίρι να ξεχειμωνιάσουν. Από την άλλη οι ήδη υπάρχουσες συνθήκες της πανδημίας έχουν αλλάξει πλήρως τον τρόπο που βγαίνεις, που βλέπεις τους φίλους και την οικογένειά σου ή που γνωρίζεις ένα καινούργιο άτομο. Το άθλημα του flirting έχει δυσκολέψει σημαντικά, παρά την έξτρα βοήθεια της τεχνολογίας. Όλα αυτά θολώνουν ακόμα περισσότερο το ήδη ομιχλώδες τοπίο των σύγχρονων σχέσεων. Για την ακρίβεια αν κοιτάξεις γύρω σου ίσως δει να έχουν ξεφυτρώσεις συνδυασμοί ζευγαριών που ωστόσο τα άτομα που τα αποτελούν δεν είναι σίγουρα ότι είναι μαζί – ότι είναι σε σχέση…

Είναι σαν να έγινε στον αυτόματο πιλότο. Δεν είσαι ακριβώς σίγουρη να το ορίσεις χρονικά και τα συναισθήματά σου είναι αυτή τη στιγμή κάπως αβέβαια.

Υπό την πίεση μιας πανδημίας και την καραντίνα που προηγήθηκε ήδη –και μπορεί να επαναληφθεί–, τα συναισθήματά σου μπορούν να κυμαίνονται δραστικά, κάτι που μπορεί να επηρεάσει τις αποφάσεις σου. Πολλοί βρέθηκαν να βιάζονται να μπουν σε σχέσεις, όχι πάντα για τους σωστούς λόγους. Αν σου θυμίζει κάτι και σένα όλο αυτό, συνέχισε να μας διαβάζεις…

Τι είναι το «Situationship»;

Πρόκειται για απροσδιόριστες σχέσεις που θεωρούνται συνήθως κάτι περισσότερο από το «φίλοι με πλεονεκτήματα», αλλά συχνά στερούνται της συναισθηματικής προσκόλλησης και του επιπέδου δέσμευσης μιας «κανονικής» σχέσης.

«Κάτι σαν σχέση» μπορεί να θεωρηθεί μια ερωτική σχέση που έχει για βάση της τη φιλία, αλλά χωρίς να σας απασχολεί η συζήτηση για ένα μέλλον μαζί. Είναι βασικά μια σχέση, αλλά χωρίς όλα τα καθορισμένα όρια. Λειτουργείτε σαν σε σχέση, αλλά δεν υπάρχει δέσμευση μεταξύ σας.

Σε αυτούς τους δύσκολους και ταχέως μεταβαλλόμενους καιρούς, είναι λογικό να μη θέλεις να προσθέσεις μια ακόμα δέσμευση στη ζωή σου. Αυτό όμως σε εμποδίζει από την ευκαιρία να δημιουργήσεις μια αληθινή σχέση.

Τον πιο σημαντικό παράγοντα που είναι καλό να λάβεις ωστόσο υπόψη σου είναι αν είστε και οι δύο στην ίδια φάση και αν καλύπτονται και των δύο οι ανάγκες και οι προοπτικές.  

https://www.instagram.com/p/BV53MM9l1Nm/

 

Ο ρόλος της πανδημίας

Με την πανδημία, έχει γίνει αισθητή μια αύξηση των «κάτι σαν σχέση», ιδιαίτερα επειδή οι περισσότερες συνομιλίες πραγματοποιούνται από απόσταση. Όλες αυτές οι ευκαιρίες για εικονικές συνομιλίες δημιουργούν πολλή συναισθηματική οικειότητα που συχνά μπορεί να φαίνεται ισχυρότερη από άλλες καταστάσεις που μπορεί να είναι απλώς φυσικές.

Είναι υπέροχο να νιώθεις συνδεδεμένος με ένα άλλο άτομο σε αυτό το επίπεδο αλλά είσαι συναισθηματικά ευάλωτη μαζί του και χρειάζεται να θυμάσαι ότι ανοίγεις τον εαυτό σου σε προσδοκίες που μπορεί να μην είναι αυτές μιας ουσιαστικής σχέσης. Εάν είσαι εντάξει με αυτό, τότε είσαι σε καλό δρόμο – αρκεί να μην ερωτευτείς…


https://www.instagram.com/p/CEjnxKklZ3Y/


«Κάτι σαν σχέση»; ή σχέση στο τούρμπο;

Η ανησυχία της πανδημίας και όλα όσα συνεπάγεται έχει παρατηρηθεί επίσης ότι κάνει τους ανθρώπους να μπαίνουν σε σχέση με συνοπτικές διαδικασίες – λειτουργώντας στο τούρμπο.

Τα ζευγάρια συναντιούνται και ύστερα αρχίζουν να ζουν μαζί σε χρόνο dt. Κατά τη διάρκεια του lockdown, υπήρξε αύξηση των σχέσεων turbo, οι οποίες δεν είναι αρκετά ίδιες με τις «κάτι σαν σχέση»;. Οι σχέσεις turbo περνούν από όλα τα στάδια μιας ισχυρής, αναπτυσσόμενης σχέσης - απλώς γρηγορότερα. Η σχέση turbo είναι μια πρωταρχική ανθρώπινη βιολογική αντίδραση στον φόβο και την αβεβαιότητα.

Υπάρχει πολύς φόβος με το ξέσπασμα του ιού και την αβεβαιότητα για το μέλλον, οπότε είναι φυσική αντίδραση να θέλεις να συνδεθείς γρήγορα τώρα – και να μην το ψειρίσεις τόσο όσο θα έκανες υπό νορμάλ συνθήκες. Υπερτερούν άλλα κριτήρια και μπαίνουν σε εφαρμογή μηχανισμοί που πριν ίσως να μην είχαν μέσα σου την ίδια βαρύτητα.

https://www.instagram.com/p/BkIzjnSlSpw/


Πώς να ξέρεις πού βρίσκεσαι;

Υπάρχουν βασικές διαφορές μεταξύ μιας αληθινής σχέσης και της «κάτι σαν σχέση. Μια «κάτι σαν σχέση» είναι περισσότερο μια σχέση που έχει κολλήσει στο κενό χωρίς ετικέτα. Συνήθως έχει δυνατότητες, αλλά στην πραγματικότητα δεν θα γίνουν περισσότερα για οποιονδήποτε αριθμό λόγων που έχουν να κάνουν με κακή χρονική στιγμή ή έλλειψη δέσμευσης.

1) Δεν υπάρχει δέσμευση

2) Δεν ξέρετε πότε θα δείτε ο ένας τον άλλο στη συνέχεια

3) Δεν υπόσχεστε τίποτα

4) Ξέρετε ότι δεν υπάρχει μέλλον σε αυτό

Πώς να το αλλάξεις

Εάν θέλεις να το κάνεις να λειτουργεί, εδώ είναι μερικά πράγματα που μπορείς να δοκιμάσεις για να καταστήσεις τα πράγματα ξεκάθαρα και να μεταβείς σε μια πραγματική σχέση:

Ονομάστε το σχέση

Ίσως μια από τις καλύτερες προσεγγίσεις για να λειτουργήσει μια σχέση όταν τα πράγματα δεν είναι απολύτως σαφή είναι να το ονομάσουμε ως τέτοια. Το να αφήσεις πίσω σου ετικέτες όπως «απλό φλερτ» «φίλος» «φίλος με πλεονεκτήματα» όταν μιλάς σε άτομα γύρω σου και κυρίως μέσα σου είναι το πρώτο βήμα για να βοηθήσεις αυτή τη νέα σχέση μακροπρόθεσμα.

Κάντε σχέδια και φτιάξτε κοινές αναμνήσεις

Εάν θέλετε και οι δύο να κάνετε αυτή τη νέα σχέση, πρέπει να έχετε τη σωστή στάση απέναντί ​​της. Και οι δύο πρέπει να αισθανθείτε σαν να είστε σε αυτό για μεγάλο χρονικό διάστημα και να δεσμευτείτε να τη μετατρέψετε σε μια σοβαρή δέσμευση. Ένα από τα πιο εποικοδομητικά βήματα προς τη δέσμευση είναι να αρχίσετε να κάνετε σχέδια για το μέλλον και να φτιάχνετε μαζί αναμνήσεις.

Μπορείς να σας δεις να είστε μαζί το επόμενο έτος; Σε λίγα χρόνια; Αν μπορείτε να μιλήσετε για ένα κοινό μέλλον και να κάνετε κάποια σχέδια για ένα χρόνο ή ακόμα και για λίγους μήνες, είστε στο σωστό δρόμο για να κάνετε τη σχέση να λειτουργήσει.

Μην φοβάσαι το παρελθόν - μάθε από αυτό

Είναι σημαντικό να μαθαίνεις από το παρελθόν, αλλά να μην το αναπαράγεις. Η εκμάθηση από προηγούμενα λάθη είναι βασικό στοιχείο για να είσαι σε θέση να προχωρήσεις και να κάνεις τη νέα σου σχέση να λειτουργεί. Εάν σκέφτεσαι πάντα τις προηγούμενες σχέσεις που σε έχουν πληγώσει, αυτός δεν είναι ο πιο υγιής τρόπος να συνεχίζεις τη ζωή σου ή να αρχίσεις μια νέα σχέση. Είτε υπάρχει κάτι που πρέπει να σταματήσεις, είτε κάτι που πρέπει να αρχίσεις να κάνεις, αξιοποίησε αυτή τη γνώση για να την εφαρμόσεις προκειμένου αυτή η σχέση να πετύχει.

Cover photo credits: The kooples

Διαβάστε επίσης

SINGLES

11 ενδείξεις ότι υπερασπίζεστε τον εαυτό σας και δεν ανέχεστε τις αηδίες των άλλων

Δεν συμβιβάζεστε με τίποτα λιγότερο απ’ αυτό που είναι επιλογή σας

SINGLES

16 σημάδια ότι αναζητάτε την ευτυχία σε όλα τα λανθασμένα μέρη

Πώς να σταματήσετε να ψάχνετε την ευτυχία εκεί που δεν θα την βρείτε

SINGLES

Πώς να καταλάβεις αν σε θέλει από τα μηνύματά του

Αποκωδικοποιώντας τη γραπτή σας επικοινωνία

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 27 Απριλίου

Προσπεράστε με άνεση ό,τι δεν σας πάει καλά

VIRAL

Η Taylor Swift παρουσιάζει το video της για το “Fortnight”, στο οποίο συνεργάζεται με τον Post Malone

Ethan Hawke και Josh Charles συμπρωταγωνιστούν μαζί με τους Swift και Malone στο πρώτο μουσικό video του Tortured Poets Department