Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

«Προορισμός: Μια καλύτερη Ζωή. Σκέψου θετικά!» 


Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας (31 Μαΐου).



Έχεις ακουστά αυτή την πάθηση, κι όμως δεν θέλησες να μάθεις περισσότερα. Φοβάσαι... Κι όμως, αξίζει να ενημερωθείς καθώς η νόσος πλήττει κυρίως νέους.

Με το μήνυμα «Προορισμός: Μια καλύτερη Ζωή. Σκέψου θετικά!» και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας συνεχίζεται και φέτος η Εκστρατεία Ενημέρωσης Κοινού για την Πολλαπλή Σκλήρυνση, από την εταιρεία Novartis, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανοσολογίας και τη στήριξη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας.

Στόχος της εκστρατείας είναι η ενημέρωση του κοινού, αλλά και η ενθάρρυνση της θετικής στάσης των ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας. Ότι αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να έχουν μια γεμάτη ζωή και ότι είναι σημαντικό να διαφυλάξουν την πνευματική και σωματική τους ανεξαρτησία.

- Τι είναι η Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ); 
Είναι μια χρόνια διαταραχή του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (ΚΝΣ) που επηρεάζει τη φυσιολογική λειτουργικότητα του εγκεφάλου, των οπτικών νεύρων και του νωτιαίου μυελού μέσω φλεγμονής και απώλειας ιστού. 
- Στον καθένα η νόσος έχει διαφορετική εξέλιξη και πορεία. 
- Περίπου 2,5 εκατομμύρια ασθενείς νοσούν παγκοσμίως. 
- Προσβάλλει κατά πλειοψηφία νέους ενήλικες, και γυναίκες σε αναλογία 2/3, στην πιο παραγωγική ηλικία των 20-40 ετών και επιφέρει σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις.

Τα άτομα με ΠΣ πιθανόν να διαγνωσθούν ως πάσχοντα από υποτροπιάζουσες μορφές ΠΣ (RMS), στις οποίες περιλαμβάνεται η υποτροπιάζουσα διαλείπουσα ΠΣ (RRMS) και η δευτεροπαθώς προϊούσα ΠΣ (SPMS), ή από πρωτοπαθώς προϊούσα ΠΣ (PPMS).

Οι λένε οι ίδιοι οι ασθενείς; Από την πλευρά τους, η Βασιλική Μαράκα, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας, τόνισε ότι: 
«Η Πολλαπλή Σκλήρυνση επηρεάζει το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και συνεπώς κάθε πτυχή της ζωής μας. Τα συμπτώματα ποικίλλουν από άτομο σε άτομο και μπορεί να διαφέρουν σε ένταση. Μερικές φορές είναι εμφανή (όπως προβλήματα κινητικά, λόγου, όρασης κλπ) και άλλες όχι (όπως είναι τα ουρολογικά και ψυχολογικά προβλήματα, η σπαστικότητα, ο πόνος και η κόπωση). Τα ΑμΣΚΠ καλούμαστε να ξεπεράσουμε καθημερινά πολλαπλά εμπόδια και δοκιμασίες. Συμμετέχουμε όμως σε όλο το φάσμα της ζωής, μέσα στις δυνατότητές μας. Μαθαίνουμε να είμαστε υπερήφανοι για τον εαυτό μας και να τον φροντίζουμε. Η «καταιγίδα» μας αλλάζει, αλλά με χαμόγελο προχωράμε μπροστά γιατί «Σκεφτόμαστε Θετικά»!».
 

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

6 καθημερινές συνήθειες που αυξάνουν εκθετικά το ρίσκο απόκτησης καρκίνου

Όλα εκείνα που πρέπει να αποφεύγεις για την προστασία της υγείας σου

ΥΓΕΙΑ

Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, αυτή η ρουτίνα θα σε βάλει για ύπνο

H ρουτίνα ύπνου ενός κλινικού ψυχολόγου μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς ένα γεμάτο 8ωρο

ΥΓΕΙΑ

Έξυπνα tips για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα αλλεργιογόνα

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το τσούξιμο και τη δυσφορία αυτή την εποχή του χρόνου

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια για 29/4 έως 4/5

Πριν πάρετε οριστικές αποφάσεις σε οτιδήποτε, χρειάζεται να βάζετε μπροστά τη λογική

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Cupcakes-λαγουδάκια για να γιορτάσετε το Πάσχα

Δημιουργήστε τα δικά σας γλυκά έθιμα αυτό το Πάσχα