Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Αγγελική: ιδιότητες, χρήσεις του βοτάνου, καλλιέργεια και προφυλάξεις

Αγγελική: ο απόλυτος οδηγός για το βότανο, τη χρήση του, τη θεραπευτική δράση του και τις παρενέργειές του



Η αγγελική αρχαγγελική με λατινική ονομασία Angelica Archangelica είναι βότανο πολυετές, ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Ελλάδα όπου θα τη βρείτε καλλιεργημένη ήμερη αλλά και αυτοφυή, με προτίμηση σε υγρά και σκιερά εδάφη. Ανήκει στην οικογένεια των Σκιαδανθών, ενώ είναι θάμνος αρωματικός και καλλωπιστικό με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες και καλλυντικές χρήσεις.

Λατινική ονομασία: Archangelica officinalis

 

Διάβασε επίσης: Θυμάρι: ιδιότητες, οφέλη, τρόποι χρήσης, καλλιέργεια και παρενέργειες

 

Καλλιέργεια

Μολονότι ως αυτοφυές βότανο το συναντάμε σε ελάχιστες περιοχές της Ελλάδας (ορεινές, κυρίως το είδος sylvestris), καλλιεργείται. Δεν πρέπει, όμως, να συγχέεται με το καλλωπιστικό, αλλά τοξικό φυτό με την ονομασία «αγγελική», που υπάρχει σε δρόμους, πάρκα και σε κήπους. Επίσης, επειδή τα άνθη της κυρίως και λιγότερο τα φύλλα μοιάζουν αρκετά με εκείνα του κώνειου, αν κάποτε τη χρησιμοποιήσετε, καλό είναι να την προμηθευτείτε από σχετικό κατάστημα.

Θεραπευτική δράση

Απολυμαντική, διουρητική, χωνευτική, τονωτική. Καθαρίζει το έντερο και γενικά το πεπτικό σύστημα. Σε αλοιφή, καταπραΰνει πόνους από ρευματικές παθήσεις και χτυπήματα. Το αγγελικό οξύ (υπάρχει και στο χαμομήλι) χρησιμοποιείται ευρέως στην φαρμακοποιία και στην ποτοποιεία.

Οι θεραπευτικές χρήσεις της έχουν ρίζες στην Κινεζική βοτανοθεραπεία, ενώ το κατεξοχήν χρησιμοποιούμενο μέρος του φυτού για θεραπευτικούς σκοπούς είναι η ρίζα, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας της σε κουμαρίνες και αιθέριο έλαιο, χωρίς βέβαια να απορρίπτεται η χρήση των σπόρων, με μικρότερη περιεκτικότητα

Στη παραδοσιακή βοτανοθεραπεία, η αγγελική έχει πολλές εφαρμογές, όπως αντιμετώπιση βρογχίτιδας και κοινών κρυολογημάτων λόγω της αποχρεμπτικής δράσης της, ανακούφιση από πόνους αρθρίτιδας, ρευματισμών και φλεγμονών των αρθρώσεων λόγω της θερμαντικής και αντιφλεγμονώδους δράσης του ελαίου αλλά και του βάμματος. Η χρήση της επίσης ενδείκνυται για αντιμετώπιση κολίτιδας και στομαχικών διαταραχών και δυσπεψίας ως αφέψημα της ρίζας.

Το αιθέριο έλαιο αγγελικής χρησιμοποιείται σε συσκευή αρωματοθεραπέιας, αλλά και σε έλαια μασάζ για τόνωση, χαλάρωση, πνευματική διαύγεια και αντιμετώπιση της μελαγχολίας.

Σε σχέση με την επιδερμίδα, η αγγελική προστατεύει από μολύνσεις, λειτουργεί καταπραϋντικά σε παθήσεις του δέρματος όπως ψωρίαση, και είναι πολύ καλό επουλωτικό. Η καλλυντική χρήση της είναι περιορισμένη σε δέρματα με έντονη ξηροδερμία με διάλυση αιθέριου ελαίου σε βάση ελαίου.

Διάβασε επίσης: Χαμομήλι: Ιδιότητες, τα 18 οφέλη του και οι παρενέργειες

Τρόποι χρήσης

Κυρίως οι σπόροι και η ρίζα. Αλοιφή, αφέψημα (συνήθως οι σπόροι), το οινοπνευματώδες εκχύλισμά της.

Προφυλάξεις

Η κατανάλωση της αγγελικής πρέπει να γίνεται κατόπιν συνεννόησης με γιατρό. Σε καταστάσεις εγκυμοσύνης δεν πρέπει να καταναλώνεται. Η υπερκατανάλωση προκαλεί σοβαρές παρενέργειες. Η εξωτερική χρήση πρέπει να γίνεται με προσοχή καθώς η χρήση πριν την έκθεση στον ήλιο προκαλεί ερεθισμούς και πανάδες.

Προσοχή

Η παρουσίαση των βοτάνων σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή και έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Τα βότανα θα πρέπει να καταναλώνονται με ιδιαίτερη προσοχή και με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού, κυρίως για όσους ακολουθούν ιατροφαρμακευτική αγωγή, αλλά και για τις εγκύους, τις θηλάζουσες και τα παιδιά. Τα βότανα δεν αποτελούν φάρμακα, ούτε πρέπει να τα καταναλώνουμε αλόγιστα και με την ελπίδα ότι θα γιατρέψουν όλες τις ασθένειες.Τα φυτά πρέπει να χρησιμοποιούνται με μέτρο και βάσει των συμβουλών των ειδικών, που γνωρίζουν καλύτερα. Πριν χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε βότανο είναι απαραίτητο να είστε σίγουροι ότι είναι το σωστό φυτό. Η λανθασμένη αναγνώριση βοτάνων είναι η αιτία συχνά για πολλές παρενέργειες.

Διάβασε επίσης: Τσάι του βουνού: τα οφέλη και οι παρενέργειες

Πηγές

Η κουζίνα των βοτάνων - Σπυριδογιαννάκη Μαίρη, Εκδόσεις Οξύ
Μοναστηριακές Θεραπείες - Σπυριδογιαννάκη Μαίρη, Εκδόσεις Οξύ
230 βότανα-Ιουλίας Δαβάρα-Αθήναι 1978
Το πράσινο φαρμακείο Βοτανο θεραπείες, Dr James A. Duke
100 Βότανα 1000 Θεραπείες, Κώστας Μπαζαίος, Εκδόσεις Διατροφή και Υγεία
Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος – Larousse – Britannica
https://www.britannica.com/topic/list-of-herbs-and-spices-2024392 
https://greatist.com/health/herb-guide#1 
https://web.extension.illinois.edu/herbs/directory.cfm 
https://www.planetnatural.com/category/gardening/herb/growing-guides-herbs/
https://www.health.com/food/
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AE
https://botanologio.com/angelica-angelica-archangelica/
https://www.iatronet.gr/ygeia/enallaktikes-therapeies/article/46716/dong-quai-i-kineziki-aggeliki.html

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, αυτή η ρουτίνα θα σε βάλει για ύπνο

H ρουτίνα ύπνου ενός κλινικού ψυχολόγου μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς ένα γεμάτο 8ωρο

ΥΓΕΙΑ

Έξυπνα tips για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα αλλεργιογόνα

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το τσούξιμο και τη δυσφορία αυτή την εποχή του χρόνου

ΥΓΕΙΑ

«Μια μέρα χωρίς γέλιο είναι μια μέρα χαμένη»

Έλεγε ο Τσάρλι Τσάπλιν που σαν σήμερα γεννήθηκε – και σου θυμίζουμε τα οφέλη του να γελάς πιο συχνά

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Πέμπτης 25 Απριλίου

Ενισχύστε την υγεία σας, φυσική, πνευματική και ψυχική

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΘΕΑΤΡΟ

Θέατρο στη Στέγη: «Περιμένοντας τον Γκοντό» σε σκηνοθεσία Θεοόδωρου Τερζόπουλου

15 – 19 Μαΐου 2024 | Κεντρική Σκηνή | Τετάρτη – Κυριακή | 20:30