Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Ας μιλήσουμε για το PMS: πόνοι και άλλα συμπτώματα περιόδου που μπορείς να νικήσεις με τη διατροφή

Το μαγνήσιο είναι ο σύμμαχός σου κατά της κράμπας, της ευερεθιστότητας, της ημικρανίας και χιλίων άλλων δεινών


Κατερίνα Ανδρομιδά

Καταλαβαίνεις ότι πλησιάζει η ''επόμενη φορά'' όταν η ευερεθιστότητά σου, οι ημικρανίες, ο μετεωρισμός, οι έντονες λιγούρες και η λεγόμενη ''ομίχλη'' εγκεφάλου κάνουν την επίσκεψή τους. Πριν πολλά πολλά χρόνια το φεμινιστικό κίνημα κατάφερε και απέδειξε πως το PMS είναι ένα αληθινό σύνδρομο που εκδηλώνεται με ένα εύρος από δυσάρεστα σωματικά και ψυχικά συμπτώματα στις γυναίκες λίγες μέρες πριν την εμφάνιση της περιόδου και πως δεν αποτελεί μία φανταστική ασθένεια όπως πολλοί ισχυρίζονταν τότε. Η αιτία για όλα εκείνα τα παράξενα συμπτώματα τα οποία βιώνουμε όλες, αλλά σε μεγαλύτερο βαθμό κάποιες, έχει τις ρίζες του στο προεμμηνορροϊκό σύνδρομο

PMS: μία λέξη, χίλια συμπτώματα

Ένας τρόπος να τσεκάρει μία γυναίκα αν όντως έχει PMS είναι η καταγραφή συγκεκριμένων συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια των κύκλων της που ανήκουν σε ένα φάσμα ψυχολογικό αλλά και σωματικό, ώστε ο εκάστοτε γιατρός να κάνει τη διάγνωση. Έντονο πρήξιμο στη κοιλιά και στα άκρα. Κοιλιακές κράμπες λίγες μέρες πριν εμφανιστεί η περίοδος. Μασταλγία (δηλαδή πόνος, πρήξιμο και ιδιαίτερη ευαισθησία στο στήθος). Εμφάνιση ακμής. Αϋπνίες, έντονη και αδικαιολόγητη ανησυχία. Ομίχλη εγκεφάλου (όταν περίπου 7 με 10 μέρες πριν την περίοδο, σου φαίνεται το πιο περίπλοκο πράγμα στο κόσμο να εκτελέσεις δραστηριότητες και υπολογισμούς που άλλοτε σου φαίνονταν αστείοι, όταν οι μετακινήσεις φαντάζουν το πιο δύσκολο άθλημα - ακόμα και το να κάνεις μπάνιο). Ανάγκη για κοινωνική απομόνωση. Καταθλιπτικά επεισόδια (ειδικότερα αν υπάρχει ιστορικό κατάθλιψης, δεν μιλάμε απλώς για κακή διάθεση). Ημικρανίες και πονοκέφαλοι. Αίσθημα κόπωσης. Έντονες εναλλαγές διάθεσης. Αυτά είναι μερικά μόνο από τα συμπτώματα τα οποία θα'πρεπε να υποψιάζουν κάθε γυναίκα ή και τον γιατρό της πως αποτελούν ενδείξεις για PMS, ειδικότερα εάν παρατηρούνται συνεχόμενα και για πάνω από  τρείς κύκλους περιόδου.

Κεφάλαιο: Ψυχολογία

Καταρχήν θα πρέπει να διαχωρίσουμε το βαθμό στον οποίο εμφανίζονται τα συμπτώματα περιόδου. Το ποσοστό που περνάει  βαριά όλα τα προαναφερθέντα συμπτώματα είναι ελάχιστο μπροστά στο συνολικό αριθμό γυναικών που βιώνουν τις κλασικές ενδείξεις περιόδου (που φυσικά είναι δυσάρεστες), όπως έντονους κοιλιακούς πόνους. Το PMS όμως, όταν εμφανίζεται με ακραία συμπτώματα, είναι ένα άλλο κεφάλαιο. Πολλές γυναίκες δυσκολεύονται όπως είπαμε να εκτελέσουν απλές καθημερινές ασχολίες που όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν παιχνίδι για εκείνες. Η έλλειψη παραγωγικότητας στην εργασία (χωρίς φυσικά αυτό να μας καθιστά άνισες ως προς τον βαθμό αξιοπιστίας μας), οι εναλλαγές στη λίμπιντο, η ακραία αλεξιθυμία και η ευερεθιστότητα είναι χαρακτηριστικά που ξεκινούν ακόμη και δύο εβδομάδες προτού φτάσει η στιγμή της ''απελευθέρωσης'' ενώ ως τότε κλιμακώνονται.

Δεν συζητάμε καν το πόσο πολύ επηρεάζει όλες εμάς που υποφέρουμε από αυτά τα συμτπώματα το κομμάτι των διαπροσωπικών μας σχέσεων. Η αλλόκοτη συμπεριφορά η οποία σε καμία περίπτωση δεν ειναι αντιπροσωπευτική του εαυτού μας αλλά αποτέλεσμα...ορμονών, είναι αιτία για πολλές παρανοήσεις. Όμως, είναι δικαίωμά μας. Η φύση έχει τους λόγους της, ακόμη και σε αυτό. Δεν θα μπούμε καν στη διαδικασία στο σημείο αυτό να συζητήσουμε πόσο απαράδεκτα είναι όλα τα στερεότυπα που έχουν επιβιώσει μέχρι σήμερα γύρω από τη διάθεση μίας γυναίκας κατά τη διάρκεια της περιόδου της. Η έλλειψη παιδείας είναι προσωπικό ζήτημα. Η γυναικεία φύση είναι μόνο άξια θαυμασμού και όχι αιτία για σεξιστικά ανέκδοτα υπό το μανδύα του χιούμορ.

Διατροφή: η αρχή του τέλους της ταλαιπωρίας

1. Μαγνήσιο, το θαυματουργό

Η έλλειψή του οδηγεί σε αίσθημα άγχους, ανησυχία, ημικρανία και  προβλημάτων στον κύκλο. Πήρες ήδη αρκετές απαντήσεις που έψαχνες καιρό. Οι πόνοι στις αρθρώσεις και ίσως όλα τα συμπτώματα του προεμμηνοροϊκού εξαφανίζονταν αν το μαγνήσιο έμπαινε στη διατροφή σου. Είναι το Α και το Ω στην αντιμετώπιση των κακώς κειμένων της περιόδου και γι' αυτό μπαίνει πρώτο. 

Θα το βρεις στα προϊόντα ολικής άλεσης, στα φυστίκια, τα κάσιους, τα αμύγδαλα, τους ηλιόσπορους, το σπανάκι και τις μπανάνες.

2. Σίδηρος (εννοείται)

Αν χρειαζόμαστε κάτι τόσο όσο το μαγνήσιο και λίγο περισσότερο  τις δύσκολες μέρες, είναι ο σίδηρος. Ο αιματοκρίτης είναι ο πιο σημαντικός μας άσσος ειδικά για όσες χάνουμε μεγάλες ποσότητες αίματος. Κόκκινο κρέας, πορτοκάλια, σπανάκι και όσπρια είναι must. Ακόμη, φράουλες, ακτινίδια, ντομάτες και πιπεριές είναι πηγές βιταμίνης C που συμβάλλουν για τα καλά!

3. Καλά λιπαρά

Τα χρειάζεσαι γιατί απομακρύνουν το πρήξιμο στο στήθος σου και σταθεροποιούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα (κάτι πολύ σημαντικό για τις μέρες που η ανάκη για γλυκά είναι ακατανίκητη). Θα βρεις καλά λιπαρά στο σολομό, στους ξηρούς καρπούς (όπως προείπαμε) και στα έλαια ξηρών καρπών.

4. Κανέλα

Είναι κοινό μυστικό ίσως στον γυναικείο κύκλο. Ευτυχώς ταιριάζει στα φρούτα, σε ροφήματα αλλά και στο φαγητό. Καταπολεμά σε μεγάλο βαθμό τον πόνο της περιόδου. Τύφλα να' χουν τα Nurofen!

Τα μυστικά βρίσκονται σε τροφές που ούτε φανταζόμασταν. Τροφές που έχουμε όλες στα σπίτια μας αλλά δεν μας κλείνουν το μάτι εκείνες τις ημέρες που επιτακτική ανάγκή μας γίνονται τα γλυκά και τα λιπαρά. Οι μεγάλες ποσότητες σοκολάτας, το αλάτι, το αλκοόλ και η καφεΐνη έχε υπόψιν σου ότι συμβάλλουν στο να γίνονται ακόμη πιο έντονα όλα αυτά τα συμπτώματα. 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

7 tips στοματικής υγιεινής που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε

Πώς να προστατέψεις την υγεία των δοντιών και των ούλων σου αποτελεσματικά

ΥΓΕΙΑ

Η μεσογειακή διατροφή συνδέεται με καλύτερη ποιότητα σπέρματος, σύμφωνα με μελέτη

Άλλη μια έρευνα αναδεικνύει τη σημασία της διατροφής στην ανδρική γονιμότητα

ΥΓΕΙΑ

6 τροφές για να αυξήσεις την πρόσληψη βιταμίνης D μέσα από τη διατροφή σου

Κι όμως, η βιταμίνη D δεν έρχεται μόνο μέσα από την έκθεση στον ήλιο

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τρίτης 19 Μαρτίου

Ο δυναμισμός σας θα τραβήξει το ενδιαφέρον των άλλων

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς να απαλλαγείς μια και καλή από τους τοξικούς ανθρώπους

Για ορισμένους χρειάζεσαι κάτι παραπάνω από 2 μέτρα απόστασης…

SELF-LOVE

Πώς να αποφύγεις την… ψυχολογική αποφυγή;

Συνέχισε να διαβάζεις, αν συνηθίζεις να αποφεύγεις πράγματα που σου προκαλούν δυσφορία ή άγχος;