Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Καλύτερες γνωστικές δεξιότητες; Το τι ώρα τρως ίσως κάνει τη διαφορά

Μάθε το πώς η ώρα των γευμάτων σου θα μπορούσε να επηρεάσει την υγεία του εγκεφάλου σου



Όταν σκεφτόμαστε παράγοντες που επηρεάζουν θετικά τη γνωστική λειτουργία, πράγματα όπως ο επαρκής ύπνος και η κατανάλωση τροφών υγιεινών για τον εγκέφαλο πιθανότατα έρχονται στο μυαλό. Αλλά σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Life Metabolism, υπάρχει ένας άλλος εκπληκτικός παράγοντας που μπορεί να σας λείπει. Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για το πώς η ώρα του γεύματός σας θα μπορούσε να επηρεάσει την υγεία του εγκεφάλου σας.

Μελετώντας πώς ο χρόνος του γεύματος επηρεάζει τη γνωστική λειτουργία

Για αυτήν τη μελέτη, οι ερευνητές ήθελαν να ερευνήσουν τη σχέση μεταξύ της «χρονικής κατανομής της ενεργειακής πρόσληψης κατά τη διάρκεια της ημέρας» (TPEI, ή με απλά λόγια, χρόνος και ποσότητες γευμάτων) και γνωστικής λειτουργίας.

Για να το κάνουν, ανέλυσαν υπάρχοντα δεδομένα από τη δημόσια βάση δεδομένων China Nutrition Health Survey (CHNS), η οποία περιελάμβανε πάνω από 3.300 μεσήλικες έως ηλικιωμένους.

Η ανάλυσή τους έδειξε έξι διαφορετικά πρότυπα διατροφής: ομοιόμορφα κατανεμημένα. πρωινό-κυρίαρχο, μεσημεριανό-κυρίαρχο, δείπνο-κυρίαρχο, πλούσια σνακ, πρωινό-παράλειψη.

Στη συνέχεια, η γνωστική λειτουργία μετρήθηκε με μερικά διαφορετικά τεστ, όπως ανάκληση λέξεων, αντίστροφη μέτρηση, γρήγορες νοητικές ερωτήσεις μαθηματικών κ.λπ.

Με βάση τα ευρήματα, φαίνεται ότι το να έχεις ένα «ομοιόμορφα κατανεμημένο» πρότυπο διατροφής είναι πιο ωφέλιμο για τη γνωστική λειτουργία από ένα που δεν είναι ομοιόμορφα κατανεμημένο. Συγκεκριμένα, οι βαθμολογίες της μακροπρόθεσμης γνωστικής λειτουργίας ήταν «σημαντικά χαμηλότερες», σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, με μη ισορροπημένα διατροφικά μοτίβα – και ειδικά για όσους παραλείπουν το πρωινό.

«Έτσι», γράφουν, «η διατήρηση ισορροπημένων TPEI έχει δυνητικά θετικά αποτελέσματα στη γνωστική υγεία, ενώ η παράλειψη πρωινού μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης σε μεσήλικες και ηλικιωμένους ενήλικες».

https://www.instagram.com/p/CtddRIJxjQd/ 

Τι να κάνεις για αυτό

Αυτή η μελέτη περιγράφει ένα «ομοιόμορφα κατανεμημένο» μοτίβο πρόσληψης τροφής ως ένα πρότυπο που είναι «περίπου ομοιόμορφα κατανεμημένο» μεταξύ του πρωινού, του μεσημεριανού και του βραδινού γεύματος. Αν λοιπόν παραλείπετε το πρωινό, ίσως είναι καιρός να ξεφύγετε από αυτή τη συνήθεια.

Και πέρα ​​από το να φροντίζετε απλώς να τρώτε λίγο κάτι για πρωινό, αυτή η μελέτη υποστηρίζει στην πραγματικότητα την ιδέα των τριών γευμάτων την ημέρα, τουλάχιστον όταν πρόκειται για την υποστήριξη της γνωστικής υγείας.

Όσον αφορά το τι πρέπει να τρώτε, μη χάνετε θρεπτικά συστατικά που είναι υγιή για τον εγκέφαλο, όπως ωμέγα-3, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και πρωτεΐνες. Και εκτός από τη διατροφή σας, η λήψη ενός ολοκληρωμένου συμπληρώματος για την υγεία του εγκεφάλου μπορεί επίσης να δώσει ώθηση στον εγκέφαλό σας.

 

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

6 καθημερινές συνήθειες που αυξάνουν εκθετικά το ρίσκο απόκτησης καρκίνου

Όλα εκείνα που πρέπει να αποφεύγεις για την προστασία της υγείας σου

ΥΓΕΙΑ

Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, αυτή η ρουτίνα θα σε βάλει για ύπνο

H ρουτίνα ύπνου ενός κλινικού ψυχολόγου μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς ένα γεμάτο 8ωρο

ΥΓΕΙΑ

Έξυπνα tips για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα αλλεργιογόνα

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το τσούξιμο και τη δυσφορία αυτή την εποχή του χρόνου

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Δευτέρας 29 Απριλίου

Μην κάνετε σοβαρές συζητήσεις, όταν είστε συναισθηματικά φορτισμένοι

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Μυσταγωγία του Θείου Πάθους με στίχους της ποιήτριας Αναστασίας Γκίτση

Μεγαλοβδομάδα: όταν το μεγάλο Α της αγάπης γεφυρώνεται με το μικρό α του ανθρώπου μέσω της κατάργησης του θανάτου και τη βεβαιότητα της Ανάστασης

CELEBS

Τόνια Σωτηροπούλου: Η τρυφερή φωτογραφία με τη μαμά της - Δες πόσο μοιάζουν

Η μαμά της ηθοποιού γιόρτασε τα 74α γενέθλιά της