Η δερματολόγος-αφροδισιολόγος δρ Αμαλία Τσιατούρα σου αποκαλύπτει

...πώς θα διορθώσεις την ακμή ενώ είσαι διακοπές. 

Αμαλία Τσιατούρα

Κανείς ποτέ δεν συμπάθησε τα σπυράκια, αυτό που εμείς οι επιστήμονες ονομάζουμε βλατίδες, φαγέσωρες ή φλυκταινίδια. Από την πιο ήπια μορφή της, τα μαύρα στίγματα, μέχρι τα σπυράκια με πύον και τις κύστεις, η ακμή δημιουργεί προβλήματα σε εφήβους αλλά και σε πολλούς ενήλικες μετά τα 30. 

Τα βήματα που θα σας πρότεινα να ακολουθήσετε αν έχετε ακμή είναι τα εξής:

Επισκεφτείτε τον δερματολόγο σας. Το να προσπαθείτε μόνοι σας να την αντιμετωπίσετε δεν φέρνει πάντοτε αποτέλεσμα. Ένας καλός δερματολόγος θα σας προτείνει κατάλληλα προϊόντα, από καθημερινό καθαριστικό μέχρι κρέμα. Ένα λάθος που βλέπω συχνά να κάνουν όσοι έχουν ακμή είναι να αγοράζουν το Χ προϊόν κατά της λιπαρότητας που είδαν σε ένα περιοδικό και να αφυδατώνεται το δέρμα τους. Ή να εφαρμόζουν συνέχεια αλοιφή με αντιβίωση και στο τέλος να αναπτύσσονται ανθεκτικά στελέχη μικροβίων. Δεν είναι όλα τα δέρματα με ακμή ίδια και υπάρχουν προϊόντα στην αγορά που μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα. Επίσης ίσως η ακμή οφείλεται σε φάρμακα ή καλλυντικά και προϊόντα μακιγιάζ και χρειάζεστε άλλη αντιμετώπιση. Σε γενικές γραμμές θα σας έλεγα να προτιμάτε προϊόντα φαρμακείου. Προσοχή λοιπόν. 

Αναζητήστε θεραπεία. Ο δερματολόγος δεν θα σας προτείνει μόνο το σωστό προϊόν για την περίπτωσή σας (π.χ. ρετινοϊκό οξύ, σαλικυλικό οξύ, αζελαϊκό οξύ, αδαπαλένη κ.ά). Ίσως σας ζητήσει να κάνετε εξετάσεις-οι πολυκυστικές ωοθήκες συνδέονται με ακμή. Αν το πρόβλημα είναι ορμονικό, θα προτείνει, σε συνεργασία με τον γυναικολόγο, κατάλληλο σκεύασμα που θα αποκαταστήσει την ορμονική ισορροπία. Το σίγουρο είναι πως ο καθαρισμός με ατμό δεν είναι καλός αν έχετε ενεργή ακμή. Ερεθίζει το δέρμα! Καταφύγετε λοιπόν στο δερματολόγο και προτιμήστε τον δερματολογικό καθαρισμό. 

Πίλινγκ ή φάρμακα; Τα πίλινγκ είναι ιδανικά για τις ουλές ακμής-όπως και το λέιζερ fractional- τη λιπαρότητα και την ήπια έως μέτρια ακμή. Αν η ακμή σας είναι βαριάς μορφής ίσως χρειαστεί να προτείνουμε ισοτρετινοϊνη από το στόμα για μερικούς μήνες. Φροντίζουμε να κάνουμε εξονυχιστικό έλεγχο προτού ξεκινήσουμε οτιδήποτε. 

Βελτιώστε τη διατροφή σας. Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι επηρεάζει την ακμή και ειδικότερα την πορεία μιας φλεγμονής. Περιορίστε τα λιπαρά και τα γλυκά. Προσθέστε φρούτα, λαχανικά και καταναλώνετε περισσότερο νερό. Εμπλουτίστε τη διατροφή με σολομό, τσιπούρα, σαρδέλα, λιναρόσπορο και ιχθυέλαιο. Τα ω-3 που περιέχουν δρουν κατά της φλεγμονής, επομένως και κατά της δραστηριότητας του βακτηριδίου της ακμής p.acnes.

Χαλαρώστε. Η ακμή διορθώνεται. Το στρες, σύμφωνα με έρευνες, την ευνοεί και την συντηρεί! 

Διάβασε περισσότερα εδώ About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares