Η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος Κατερίνα Καλογεροπούλου σου προτείνει

...να κάνεις λιπομέτρηση και σου εξηγεί για ποιο λόγο. 

Κατερίνα Καλογεροπούλου

Η λιπομέτρηση είναι μια μέθοδος που μας βοηθά να εκτιμήσουμε το ποσοστό του λίπους στο σώμα. Η σύγχρονη λιπομέτρηση ουσιαστικά αναλύει την σύσταση του σώματος. Μας δίνει πληροφορίες για το σπλαχνικό λίπος, το ποσοστό άλιπης μυϊκής μάζας, την ισορροπία υγρών στο σώμα, την κυτταρική ποιότητα και τη μεταβολική ηλικία σώματος, δηλαδή το πώς συμπεριφέρεται το σώμα μας ανεξάρτητα από το πόσο χρόνων είμαστε. Επίσης η ανάλυση σύστασης σώματος μας βοηθά να διατηρήσουμε σταθερά τα κιλά μας, ειδικά έπειτα από απώλεια βάρους και να ρυθμίσουμε την αναλογία του σώματος σε υγιή επίπεδα.

Η ανάλυση σύστασης σώματος, εκτός των άλλων, είναι απαραίτητη γιατί μας βοηθά να ανιχνεύσουμε μια παθολογική κατάσταση όπως είναι η παχυσαρκία ή η υποθρεψία ή ακόμη και μια κρυφή παχυσαρκία (π.χ. στην κοιλιά) η οποία δεν είναι ορατή με ένα απλό ζύγισμα σωματικού βάρους

Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, ο έλεγχος του σωματικού βάρους αλλά και της σύστασης του σώματος μπορεί να εμποδίσει την επαναπρόσληψη κιλών ή ακόμη και να μας δώσει το κίνητρο να πετύχουμε ένα υγιές σωματικό βάρος. Αυτό συμβαίνει γιατί πολλές φορές δεν μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε μια κατάσταση αν δεν δούμε τα πραγματικά νούμερα. Έτσι, γνωρίζοντας τα πραγματικά ποσοστά των επιμέρους συστατικών του σώματος (λίπους, μυϊκής μάζας και υγρών), μπορούμε να αντιληφθούμε την κρισιμότητα μιας κατάστασης (π.χ. παθολογική παχυσαρκία) ή να επιβραβευτούμε αν οι αναλογίες του σώματος μας είναι σε υγιή επίπεδα. 

Σίγουρα, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι, ανάγκη για αξιολόγηση σώματος δεν έχουν μόνο τα υπέρβαρα ή παχύσαρκα ή υποθρεπτικά άτομα, αλλά και εκείνα με φυσιολογικό βάρος. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι το σωματικό βάρος από μόνο του δεν είναι γνώμονας καλής υγείας. Η πληροφορία που μπορεί να μας δώσει είναι τελείως υποκειμενική. Πολλά άτομα φυσιολογικού βάρους έχουν πολύ χαμηλή μυϊκή μάζα και αυξημένο ποσοστό σωματικού λίπους (ή και σπλαχνικού λίπους) και αυτό αυτόματα τους κατατάσσει σε άτομα υψηλού κινδύνου. Συνεπώς επιβάλλεται να κάνουμε μια τέτοια αξιολόγηση του οργανισμού αν θέλουμε να έχουμε ένα καλλίγραμμο και υγιές σώμα.

Η ανάλυση σύστασης σώματος καλό είναι να γίνεται στην αρχή και στο τέλος κάθε εποχής, ώστε να προλαμβάνουμε τις μεγάλες διακυμάνσεις βάρους και την πιθανή αφυδάτωση του οργανισμού. Βέβαια, τα άτομα που είναι επιρρεπή στην αύξηση βάρους, καλό είναι να κάνουν λιπομέτρηση 1 φορά το μήνα

Διάβασε περισσότερα για την λιπομέτρηση εδώAbout us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares