Skip to main content

ΕΙΔΙΚΟΙ

"Πότε και πώς να αφαιρέσω τους σπίλους μου;"

Η δερματολόγος-αφροδισιολόγος Δρ Αμαλία Τσιατούρα σου εξηγεί.



Όσοι από εμάς έχουμε ελιές ή σπίλους στο δέρμα πρέπει να είμαστε διαρκώς σε επαγρύπνηση. Να προσέχουμε την έκθεση στον ήλιο ακόμα και τον χειμώνα. Να φοράμε αντηλιακό όλες τις εποχές του χρόνου. Και να μην αμελούμε την επίσκεψη στον δερματολόγο μας. Να γιατί αποφάσισα να σας παροτρύνω να κάνετε μια δερματοσκόπιση προτού έρθει η εβδομάδα μελανώματος την άνοιξη.  

Πότε να αφαιρέσω ένα σπίλο;

Το πιο σημαντικό που πρέπει να πούμε είναι ότι δεν είναι όλοι οι σπίλοι ίδιοι και επικίνδυνοι. Εμείς οι δερματολόγοι κοιτάζουμε στο ιατρείο χαρακτηριστικά όπως το μέγεθος, το σχήμα, το χρώμα, η διάμετρος και η εξέλιξή του. Εμείς προτείνουμε σε κάποιον να αφαιρέσει ένα σπίλο όταν εκείνος είναι ύποπτος για εξαλλαγή, δηλαδή όταν τα χαρακτηριστικά του εκπέμπουν σήμα SOS ότι κάτι δεν πάει καλά. Ο σπίλος έχει άνισα όρια; Αλλάζει χρώμα; Όσοι από εσάς έχετε κάποιο ιστορικό με καρκίνο του δέρματος, έχετε ανοιχτό τύπο δέρματος, μεγάλο αριθμό σπίλων σε πρόσωπο και σώμα είστε στην πιο ευάλωτη ομάδα. Από την άλλη, κάποιοι σπίλοι είναι 100% αθώοι αλλά για αισθητικούς λόγους αφαιρούνται. Πολλές κοπέλες και αγόρια δεν θέλουν εκείνη την ελιά στο βλέφαρο ή στη μασχάλη ή στην πλάτη. Είναι απόλυτα κατανοητό!

Τι εξέταση θα κάνω;

Πλέον δεν αρκεί να βλέπουμε τους σπίλους με γυμνό μάτι. Μας βοηθούν σύγχρονα όργανα, όπως το δερματοσκόπιο. Το ψηφιακό δερματοσκόπιο μάλιστα βλέπει με ακρίβεια όλα τα παραπάνω στοιχεία και μας βοηθά να τους κατατάξουμε. Επιπλέον χάρη σε μια ψηφιακή κάμερα κάνουμε και χαρτογράφηση, δηλαδή με ειδικό λογισμικό τους καταγράφουμε και τους απεικονίζουμε με ηλεκτρονική μορφή ώστε να μπορούμε να τους συγκρίνουμε στο μέλλον. Έτσι όταν εσείς έρθετε μετά από ένα χρόνο για επανεξέταση, έχουμε δει αν μεγάλωσαν, αν άλλαξαν χρώμα κ.ά. 

Πώς αφαιρούνται;

Ο πιο εύκολος και αναίμακτος τρόπος είναι το laser C02 που δεν αφήνει σημάδια και ουλές και το προτιμούμε σε υπερπλασίες, θηλώματα κ.ά. Αν ο σπίλος είναι επίπεδος αφαιρείται με χειρουργική εκτομή (shave excision), υπό τοπική αναισθησία. Με αυτό τον τρόπο αφαιρούμε το τμήμα που προεξέχει. Τέλος, υπάρχει και ο χειρουργικός τρόπος στον οποίο καταφεύγουμε σε περιπτώσεις που χρειάζεται και βιοψία.

Διαβάστε επίσης

ΕΙΔΙΚΟΙ

Μεσογειακή Διατροφή ως τρόπος ζωής

Τα οφέλη της Μεσογειακής δίαιτας. Η διαιτολόγος-διατροφολόγος Κατερίνα Καλογεροπούλου μάς εξηγεί γιατί πρέπει να την ακολουθήσουμε.  

ΕΙΔΙΚΟΙ

"Πώς θα απαλλαγώ από τα ψωμάκια και την κοιλίτσα;"

Η δερματολόγος-αφροδισιολόγος Δρ Αμαλία Τσιατούρα απαντά.

ΕΙΔΙΚΟΙ

Περί πρωινών meetings και άλλων δαιμονίων

Εργασία και... χαρά

Προτεινόμενα

FASHION NEWS

Η Gigi Hadid μας ταξιδεύει νοσταλγικά στο 1930

Σε μια φωτογράφιση εμπνευσμένη από το στυλ του διάσημου φωτογράφου Yevonde

CELEBS

Έλενα Τσαγκρινού: Το gender reveal party & το φύλο του μωρού που περιμένει

Η τραγουδίστρια βρίσκεται στον 6ο μήνα της εγκυμοσύνης της

ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ

Πώς να απαλλαγείτε από τα μαύρα στίγματα σωστά, σύμφωνα με τους ειδικούς

Όλα τα χρήσιμα tips για να το κάνετε σωστά.