Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Κοτόσουπα για κρυολόγημα

4 λόγοι για να τρως κοτόσουπα όταν αρρωσταίνεις και μια πρόταση για θαυματουργή και αρωματική κοτόσουπα.



Γιατί η πρώτη ατάκα της μαμάς σου είναι: «Κάτσε, φτιάχνω τώρα μια κοτόσουπα!» όταν της λες ότι δεν νιώθεις καλά και ότι μάλλον κάτι σε περιτριγυρίζει;

Γιατί η μάνα ξέρει. Και οι επιστήμονες την δικαιώνουν.

Δεν σου κάνω πλάκα. Η επιστημονική κοινότητα έχε ασχοληθεί επισταμένως με το θέμα της κοτόσουπας και το πόσο καλό (ή όχι) σου κάνει όταν είσαι άρρωστη.

1. Το 1978, ο Marvin Sackner εκπόνησε επιστημονική μελέτη με την οποία απέδειξε ότι η κοτόσουπα παρέχει ανακούφιση σε ασθενείς που εκδηλώνουν ρινική συμφόρηση.

2. Το 1980, ο Irwin Ziment απέδειξε ότι ο ζωμός του κοτόπουλου βοηθά να μειωθεί η συσσώρευση βλέννας στους πνεύμονες, κυρίως εάν ο ζωμός περιέχει καυτερά μπαχαρικά.

3. Το 2000 την έρευνα του Ziment επιβεβαίωσε ο Dr. Stephen Rennard, πνευμονολόγος στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα, που υποστήριξε ότι η κοτόσουπα, επειδή ακριβώς μειώνει την ποσότητα βλέννας στους πνεύμονες, ενισχύει τη δράση των λευκών αιμοσφαιρίων ενάντια στο κρυολόγημα. Σύμφωνα με τον ειδικό, η κοτόσουπα περιέχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που βοηθούν στην πρόληψη ή τον περιορισμό των δυσάρεστων συμπτωμάτων του κρυολογήματος ή μιας ίωσης.  

4.Υπάρχουν όμως και ορισμένοι γιατροί που λένε ότι τα οφέλη της κοτόσουπας είναι κυρίως ψυχοσωματικά. Ακόμα και ως comfort food να το δεις, ακόμα και ως μια πράξη αγάπης, η καλή ψυχολογία πάντα σε βοηθάει να αντιμετωπίσεις μια ασθένεια.

Τα αξεπέραστα ταπεράκια της μαμάς. Αψού!
 

 

Πρόταση: Αρωματική κοτόσουπα

Υλικά για 4 μερίδες

5 φλ. ζωμός κοτόπουλου

225g κοτόπουλο στήθος, χωρίς την πέτσα

1/2 φλ. κριθαράκι

2 μεγάλα αβγά, ελαφρώς χτυπημένα

1/4 φλ. φρέσκο χυμό λεμονιού

1/2 φλ. κλωναράκια άνηθο

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

1. Βάζεις το ζωμό σε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και τον αφήνεις να πάρει μια βράση. Προσθέτεις το κοτόπουλο, χαμηλώνεις τη φωτιά και μαγειρεύεις μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο, περίπου 15 λεπτά. Στη συνέχεια, μεταφέρεις το κοτόπουλο σε ένα μπολ και κρατάς το ζωμό στην κατσαρόλα. Αφήνεις το κοτόπουλο να κρυώσει λίγο και, έπειτα, το κόβεις σε κομμάτια με πιρούνια.

2. Βράζεις νερό σε μια μέτρια κατσαρόλα. Προσθέτεις το κριθαράκι και το μαγειρεύεις σύμφωνα με τις οδηγίες που θα βρεις στη συσκευασία. Το σούρωνεις και, έπειτα, ρίχνεις το κριθαράκι και το κοτόπουλο στην κατσαρόλα με το ζωμό. Αφήνεις τη σούπα να πάρει μια βράση και, τέλος, χαμηλώνεις τη φωτιά.

3. Χτυπάς τα αβγά και το χυμό του λεμονιού, μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιόμορφο μείγμα. Μεταφέρεις 1 φλ. ζωμό στο αβγολέμονο και ανακατεύεις καλά μέχρι το μείγμα να γίνει ζεστό. Ρίχνεις το αβγολέμονο στην κατσάρολα και συνεχίζεις να ανακατεύεις. Τέλος, αλατοπιπερώνεις και προσθέτεις τον άνηθο. 

Tip: Μην αφήσεις τη σούπα να βράσει αφότου προσθέσεις τα αβγολέμονο, διαφορετικά θα ψηθεί και θα «κόψει».

Πηγή: www.marthastewart.com

 

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

Έξυπνα tips για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα αλλεργιογόνα

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το τσούξιμο και τη δυσφορία αυτή την εποχή του χρόνου

ΥΓΕΙΑ

«Μια μέρα χωρίς γέλιο είναι μια μέρα χαμένη»

Έλεγε ο Τσάρλι Τσάπλιν που σαν σήμερα γεννήθηκε – και σου θυμίζουμε τα οφέλη του να γελάς πιο συχνά

ΥΓΕΙΑ

Πώς να προστατέψεις την υγεία σου τις ημέρες με υψηλή περιεκτικότητα σκόνης στην ατμόσφαιρα

Η έντονη περιεκτικότητα σκόνης στην ατμόσφαιρα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το αναπνευστικό σύστημα και να προκαλέσει μια σειρά από ενοχλήσεις

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός