Skip to main content

ΣΠΙΤΙ

Κουζίνα: καθάρισε με τη μία!

Απολαμβάνεις να μαγειρεύεις, αλλά απεχθάνεσαι τη λάντζα που ακολουθεί; Τα παρακάτω tips θα σε βοηθήσουν να κάνεις λιγότερο επίπονη τη διαδικασία! 


Γεωργία Κοντού

Μπολ και κατσαρόλες γεμάτες υπολείμματα φαγητού σε στοίβα στον νεροχύτη, βρόμικα εργαλεία μαγειρικής παρατημένα σε κάθε γωνιά του δωματίου, «πινελιές» από σάλτσες και λάδι σε διάφορα σημεία των πάγκων. Αυτά είναι τα θλιβερά απομεινάρια μιας νύχτας που πέρασες απολαμβάνοντας ένα σπιτικό γεύμα με τους φίλους ή την οικογένειά σου. Αν όμως οργανωθείς σωστά, μπορείς να περιορίσεις την, καθόλου δημοφιλή, λάντζα που συνοδεύει κάθε μαγείρεμα.

Μαγείρεψε απλά: Άλλωστε μάλλον και εσύ δεν θα έχεις διάθεση να περνάς ώρες πάνω από μια καυτή κατσαρόλα στην καρδιά του καλοκαιριού. Αν φτιάξεις έναν ντάκο ή μια ομελέτα αντί π.χ. για κοκκινιστό μοσχαράκι, το αποτέλεσμα θα είναι πιο ελαφρύ στομάχι, και λιγότερα σκεύη για πλύσιμο στον νεροχύτη.

Άφησε τα πάντα να μουλιάζουν: Μόλις αδειάσει η κατσαρόλα ή κάποιο άλλο σκεύος φαγητού, γέμισέ τη με νερό και, προαιρετικά, με απορρυπαντικό πιάτων και άφησέ τη για λίγη ώρα προτού την πλύνεις. Κάνε κάτι αντίστοιχο και με τα λερωμένα εργαλεία μαγειρικής: Αφού τα χρησιμοποιήσεις, τοποθέτησέ τα σε μια λεκάνη με νερό. Έτσι, στο πλύσιμο οι λεκέδες και τα λίπη θα απομακρυνθούν με μία κίνηση!

Βρες τη σωστή κάλυψη: Για να μη χρειαστεί να τρίβεις σχάρες και ταψιά μετά το μαγείρεμα ή το ψήσιμο, προτού τοποθετήσεις μέσα το φαγητό κάλυψέ τα με αλουμινόχαρτο ή λαδόχαρτο. 

Περιόρισε το τσιτσίρισμα: Ένας από τους πιο ενοχλητικούς και κοινούς λεκέδες μετά το μαγείρεμα προέρχονται από τις σταγόνες λαδιού που εκτοξεύονται στους πάγκους και τις εστίες της κουζίνας στη διάρκεια του τηγανίσματος. Για να προλάβεις το τσιτσίρισμα, αφού πλύνεις το κρέας ή τα λαχανικά που πρόκειται να τηγανίσεις, άφησέ τα πάνω σε χαρτί κουζίνας μέχρι να στραγγίσουν.  

Κάηκε το φαγητό στην κατσαρόλα; Γέμισέ τη με λίγο νερό και απορρυπαντικό και βάλε τη για μερικά λεπτά να ζεσταθεί σε χαμηλή φωτιά. 

Καθάρισε με ξίδι: Είναι μια οικολογική εναλλακτική στα απορρυπαντικά πιάτων και κουζίνας. Χρησιμοποίησε λευκό ξίδι για να αφαιρέσεις τα άλατα από τα σερβίτσια και τον βραστήρα, να καθαρίσεις τον νεροχύτη από τα λίπη ή να απαλλάξεις τον κάδο απορριμμάτων από την κακοσμία.

 

Διαβάστε επίσης

ΣΠΙΤΙ

Γιατί ένα μπουκέτο φρέσκα λουλούδια αναβαθμίζει αμέσως τον χώρο του σπιτιού μας

Γιατί έχεις όλες τις δικαιολογίες του κόσμου ώστε να αγοράσεις στον εαυτό σου φρέσκα λουλούδια.

ΣΠΙΤΙ

Αυτό το Πάσχα γίνε o Jackson Pollock των αυγών!

Με πολλή φαντασία και χειροτεχνίες

ΣΠΙΤΙ

5 έξυπνα tips για να κάνεις τον χώρο σου να φαίνεται μεγαλύτερος

Ακόμα και τα πιο μικρά σπίτια μπορούν να δείξουν πιο ευρύχωρα, αν ακολουθήσεις μερικές έξυπνες συμβουλές

Προτεινόμενα

CELEBS

Κατερίνα Καινούργιου: Το άλμπουμ των πασχαλινών διακοπών της στη Μύκονο

Η έκπληξη που δέχτηκε από τον Γιάννη Πουλόπουλο

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Μ. Σαββάτου 4 Μαΐου

Οργανώστε τις υποθέσεις σας βάζοντας προτεραιότητες σε ό,τι έχετε ανάγκη πρώτα

ΣΙΝΕΜΑ

May the 4th be with you με 20 από τις πιο ρομαντικές στιγμές Star Wars

Η αγάπη είναι μεγάλη με τον γαλαξία - απέραντη