Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

Συναισθηματική απομάκρυνση: ο σιωπηλός εχθρός στη σχέση σου

Πώς να γκρεμίσεις τα τείχη της συναισθηματικής απομάκρυνσης όταν υψώνονται από τον σύντροφό σου



Σιωπηλή τιμωρία, μη έκφραση συναισθημάτων, τείχη που υψώνονται ανάμεσά σας – σου ακούγεται κάτι τέτοιο οικείο; Κάθε σχέση που πιστεύεις ότι αξίζει οφείλει να περιέχει άφθονη αγάπη, στοργή και ενσυναίσθηση. Όταν αυτά τα πράγματα λείπουν, δεν αργεί να αρχίσει η κατηφόρα. Το να είσαι με έναν σύντροφο που αρνείται να σου ανοιχτεί συναισθηματικά ή που κάνει τα πάντα για να σε κάνει να νιώθεις απομονωμένη ή μόνη είναι ένοχος συναισθηματικής κακοποίησης.

Δες πώς μπορείτε να αναγνωρίσετε τη συναισθηματική απομάκρυνση και τι να κάνετε γι' αυτό.

Τι είναι η συναισθηματική απομάκρυνση;

Η συναισθηματική απομάκρυνση στις σχέσεις αναφέρεται σε ένα μοτίβο συμπεριφοράς στο οποίο ο ένας σύντροφος αποκρύπτει ή συγκρατεί σκόπιμα τη συναισθηματική έκφραση, τη στοργή ή την επικοινωνία από τον άλλο σύντροφο. Αυτό μπορεί να συμβεί σε ρομαντικές σχέσεις, φιλίες ή οικογενειακές σχέσεις.

Η συναισθηματική απομάκρυνση μπορεί να βλάψει μια σχέση και μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα απογοήτευσης, μοναξιάς και δυσαρέσκειας στον σύντροφο που του αρνούνται μια πλήρη συναισθηματική σύνδεση. Μπορεί επίσης να δημιουργήσει μια ανισορροπία δύναμης στη σχέση, με τον σύντροφο που διατηρεί την παρακράτηση να έχει περισσότερο έλεγχο και τον άλλο σύντροφο να αισθάνεται ανίσχυρος. Δεν είναι μια κατάσταση στην οποία θέλει κανείς να βρίσκεται.

Σημάδια ότι ο σύντροφός σου είναι ένοχος για συναισθηματική απόκρυψη

Αποφεύγει να μιλήσει για τα συναισθήματά του ή αμύνεται όταν προσπαθείς να κάνεις μια συναισθηματική συζήτηση.

Κάθε φορά που προσπαθείς να ανοιχθείς για να τον προσελκύσεις, κλείνεται αμέσως. Συμπεριφέρεται σαν να νιώθει ότι προσπαθείς να τον ξεγελάσεις ως άτομο, σαν να είναι ευάλωτος ή κάτι τέτοιο.

Δεν εκφράζει ενσυναίσθηση ή ανησυχία για τα συναισθήματα ή την ευημερία σας.

Ο σύντροφός σου θα πρέπει να θέλει να νιώθεις υποστήριξη και κατανόηση. Ωστόσο, όταν είναι ένοχος συναισθηματικής συγκράτησης, μπορεί να φαίνεται ψυχρός ή αδιάφορος όταν εκφράζεις λύπη, ανησυχία κ.λπ.

Στερεί ή είναι φειδωλός ως προς τη σωματική στοργή, όπως αγκαλιές, φιλιά ή κρατήματα χεριών.

Θα πρέπει να θέλει να σου δείξει πόσο νοιάζεται για σένα σωματικά. Ωστόσο, όταν αρνείται να το κάνει για να διατηρήσει την εξουσία πάνω σου ή να σε κάνει να αισθανθείς άσχημα, αυτό είναι συναισθηματική κακοποίηση. Μην το ανέχεσαι.

Πάντα βρίσκει δικαιολογίες για να αποφύγει να περάσει χρόνο μαζί σου ή να ασχοληθεί με δραστηριότητες που απολαμβάνετε μαζί. Είστε σε μια σχέση, οπότε ο ποιοτικός χρόνος είναι μέρος της συμφωνίας

Απορρίπτει τις ιδέες ή τις απόψεις σου χωρίς να τις λάβει υπόψη.

Η συναισθηματική απομάκρυνση μπορεί επίσης να λάβει τη μορφή απορριπτικότητας. Εάν δεν ενδιαφέρεται ποτέ για το τι αισθάνεσαι ή σκέφτεσαι για μια κατάσταση και δεν σε συμβουλεύεται πριν λάβει αποφάσεις, συμπεριφέρεται άδικα απέναντί σου. Υπάρχουν δύο άτομα στη σχέση σας. Θα έπρεπε να συμπεριφέρεται λαμβάνοντάς σε υπόψη του.

Χρησιμοποιεί τη σιωπή ή την παθητική-επιθετική συμπεριφορά ως τρόπο να σας τιμωρήσει ή να ελέγξει τη σχέση.

Όταν υπάρχει σύγκρουση σε μια σχέση, πρέπει να επικοινωνήσεις. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσετε τα πράγματα. Ωστόσο, αν αρνηθεί να δεσμευτεί ή σκόπιμα να σεαφανίσει για να νιώσει δυνατός, δεν είναι ένοχος μόνο για συναισθηματική απομάκρυνση αλλά και για συναισθηματική κακοποίηση.

Σε κάνει να νιώθεις ενοχές ή ντροπή που εκφράζεις τα συναισθήματα ή τις ανάγκες σου.

Αυτό δεν πρέπει ποτέ να συμβαίνει. Όχι μόνο θα πρέπει να επικυρώνει τις ανάγκες και τα συναισθήματά σου, αλλά θα πρέπει επίσης να στοχεύει στην ικανοποίησή τους όπου είναι δυνατόν. Σίγουρα, κανείς άλλος δεν είναι υπεύθυνος για τη συνολική σουευτυχία. Ωστόσο, η έλλειψη επιθυμίας να βεβαιωθεί ότι είσαι εντάξει είναι μια σοβαρή κόκκινη σημαία.

Ποτέ δεν ζητά συγγνώμη ούτε αναλαμβάνει την ευθύνη για τα λάθη του ή την προσβλητική συμπεριφορά του.

Είμαστε όλοι άνθρωποι και όλοι κάνουμε λάθη. Όταν το κάνουμε, δεν θα πρέπει να έχουμε πρόβλημα να κατεβάσουμε το κεφάλι και να πούμε ότι λυπούμαστε. Κάποιος που χρησιμοποιεί συναισθηματική απομάκρυνση ως μορφή ελέγχου αρνείται να ζητήσει συγγνώμη. Συμπεριφέρεται σαν να είναι τέλειος όταν πραγματικά δεν είναι.

Συχνά σε διακόπτει ή μιλάει για σένα όταν εκφράζεσαι.

Ενώ του λες πώς νιώθεις, αρχίζει να δίνει τη δική του πλευρά της ιστορίας ή σηκώνεται και απομακρύνεται για να σε απορρίψει. Είναι σαν τα συναισθήματά σου να μην έχουν καν σημασία για εκείνον.

Δεν ανταποκρίνεται στις προσπάθειές σου να συνδεθείτε συναισθηματικά ή αποσύρεται συναισθηματικά χωρίς να δώσει εξήγηση.

Αυτό είναι ίσως το πιο επώδυνο πράγμα σε αυτή τη λίστα. Θέλεις να είσαι κοντά στον σύντροφό σου γιατί τον αγαπάς. Ωστόσο, η συναισθηματική απομάκρυνσή του καθιστά αδύνατη μια βαθιά σύνδεση.

Τι να κάνεις για αυτό

Επικοινώνησε τα συναισθήματά σου.

Είναι σημαντικό να ενημερώσεις τον σύντροφό σου πώς σας επηρεάζει η συναισθηματική του συμπεριφορά. Χρησιμοποίησε δηλώσεις «εγώ» για να εκφράσεις τα δικά σου συναισθήματα και αποφύγετε τη χρήση κατηγοριών. Επίσης, μην τον αφήσεις να σε διακόψει. Πρέπει να εισακουστείς.

Εξασκήσου στην ενεργητική ακρόαση.

Όταν ο σύντροφός σου επικοινωνεί μαζί σου, φρόντισε να τον ακούς προσεκτικά και να δείχνεις ότι καταλαβαίνεις τι λέει. Δεν θέλεις να σε κατηγορήσει ότι αγνοείς αυτά που λέει (ακόμα κι αν αυτό είναι που σου κάνει πάντα).

Επικύρωσε τα συναισθήματα του συντρόφου σου.

Βεβαιώσου ότι ο σύντροφός σου γνωρίζει ότι τα συναισθήματά του είναι έγκυρα και σημαντικά. Να αποφύγεις την απόρριψη ή την ελαχιστοποίηση των συναισθημάτων. Ακριβώς επειδή απομακρύνεται συναισθηματικά δεν σημαίνει ότι πρέπει να του συμπεριφέρεσαι το ίδιο. Συνεχίστε να είστε ο σύντροφος που θέλετε να έχετε ως αντάλλαγμα.

Αναζητήστε θεραπεία.

Εξετάστε το ενδεχόμενο να δείτε έναν θεραπευτή ή έναν σύμβουλο μαζί για να εργαστείτε για την επικοινωνία και τη συναισθηματική οικειότητα στη σχέση. Φυσικά, για να λειτουργήσει αυτό, ο σύντροφός σου πρέπει να αποδεχθεί ότι η συμπεριφορά του είναι λάθος και να είναι πρόθυμος να εργαστεί πάνω σε αυτό.

Να προσέχεις τον εαυτό σου.

Είναι σημαντικό να φροντίζετε τις δικές σας συναισθηματικές ανάγκες, ακόμα κι αν ο σύντροφός σας δεν τις ικανοποιεί. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει αναζήτηση υποστήριξης από φίλους, οικογένεια ή θεραπευτή.

Εξασκήσου στον αυτοστοχασμό.

Αφιέρωσε χρόνο για να σκεφτεί τη δική σου συμπεριφορά στη σχέση αυτή και πώς μπορεί να συμβάλλει στο πρόβλημα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κατηγορείς τον εαυτό σου. Δεν φταις εσύ για τη συμπεριφορά του συντρόφου σου όσο κι αν προσπαθεί να σε πείσει για το αντίθετο.

Σκεφτείτε το μέλλον της σχέσης.

Εάν ο σύντροφός σου δεν είναι πρόθυμος να ασχοληθεί με το θέμα ή η απόμακρη συναισθηματική του συμπεριφορά προκαλεί ανεπανόρθωτη ζημιά στη σχέση, μπορεί να είναι απαραίτητο να σκεφτείτε να τερματίσετε τη σχέση για τη δική σου συναισθηματική ευημερία.

Θέσε όρια.

Ενημέρωσε τον σύντροφό σου ποιες συμπεριφορές δεν είναι αποδεκτές για σένα και τι περιμένεις από αυτόν στη σχέση σας. Δεν έχει σημασία αν συμφωνεί με αυτά τα όρια ή όχι. Είναι δικά σου και έχεις το δικαίωμα να τα ορίσεις.

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΣΧΕΣΕΙΣ

Λόγοι για τους οποίους δυσκολεύεσαι να αφήσεις πίσω σου μη διαθέσιμους συναισθηματικά άνδρες

Διάβασέ τους καλά, μάθε τους απέξω και πάρε επιτέλους τα μέτρα σου

ΣΧΕΣΕΙΣ

Παθητική Επιθετικότητα: ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες

Η παθητική επιθετικότητα καταστρέφει τις σχέσεις, δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγετε

Προτεινόμενα

CELEBS

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Παντρεύεται στην Ελλάδα!

Πότε και πού θα γίνει ο γάμος του κορυφαίου μπασκετμπολίστα

CELEBS

Μαρίνα Σάττι: Ξέσπασε σε λυγμούς στην εκπομπή Στούντιο 4

Όταν αναφέρθηκε στον θάνατο του πατέρα της