Skip to main content

Η... ΑΛΛΗ ΕΓΩ

Ημερολόγιο εγκυμοσύνης Νο 6: Το δημοψήφισμα και ένα μωρό

Ή γιατί, αν σκηνοθετούσες τη δική σου ζωή, η κάμερα θα έκανε γκρο πλαν στη φουσκωμένη κοιλιά σου, ακόμη κι αν όλα γύρω σου κατέρρεαν.


Γεωργία Κοντού

«Ένα παιδί είναι ευλογία», «δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευτυχία από το να γίνεσαι μητέρα», «μια γυναίκα δεν είναι ολοκληρωμένη αν δεν κάνει παιδιά». Αυτά ακούς μεγαλώνοντας, αλλά και πολλά άλλα: «Τα παιδιά έχουν έξοδα», «γιατί να γίνεις γονιός, αν δεν μπορείς να προσφέρεις στα παιδιά σου ό,τι χρειάζονται;», «σε τι κόσμο θα φέρεις τα παιδιά σου;». Και όταν αρχίζει η κρίση, ακολουθούν ακόμη περισσότερα: «Η επόμενη γενιά θα ζήσει χειρότερα από τη δική μας», «έρχονται δύσκολες εποχές», «το ψωμί θα μοιράζεται με το δελτίο». 

Να κάνω λοιπόν παιδί ή να μην κάνω; Μεγάλο το δίλημμα. Να ζητήσω τη βοήθεια του κοινού; Ή μήπως του λαού; Ή έστω της μαμάς, της πεθεράς, της κουνιάδας, της γειτόνισσας;

Στο μεταξύ, ενώ αναρωτιέσαι, παίρνεις (ένα ακόμη) πτυχίο, πιάνεις δουλειά, αλλάζεις δουλειά, μένεις χωρίς δουλειά, πλουτίζεις, φτωχαίνεις, δεν ξαναπλουτίζεις, αρρωσταίνεις, αναρρώνεις, βλέπεις δικούς σου ανθρώπους να περνούν περιπέτειες υγείας, κάποιοι τη βγάζουν καθαρή, άλλοι όχι, ταξιδεύεις, βγαίνεις, και κάπου μετά τα τριάντα, συνειδητοποιείς ότι οι σταθερές φτιάχτηκαν για τη φυσική αλλά όχι για τη ζωή. Και αν μέχρι τότε έχεις βρει ένα σύντροφο με τον οποίο μπορείς να φανταστείς το μέλλον σου, ίσως αποφασίσεις να ζήσεις και την εμπειρία της μητρότητας.

Και κάπως έτσι βρίσκεσαι σήμερα με την κοιλιά φουσκωμένη στο επίκεντρο ενός κυκλώνα από ατελείωτες πολιτικές διαπραγματεύσεις και σενάρια καταστροφής, να περιμένεις μεταξύ άλλων ένα δημοψήφισμα όπου διακυβεύονται πολλά, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα. 

Και είσαι λίγο ζεν. Όχι γιατί, όπως σού λένε οι παλιότεροι, παιδιά γεννιόνταν και σε περιόδους πολέμου – τέτοιες συγκρίσεις είναι για την ώρα άνισες, έως και επικίνδυνες, και ελπίζεις να παραμείνουν έτσι. Αλλά ίσως γιατί όταν μάς συμβαίνει κάτι μεγάλο σε προσωπικό επίπεδο –καλό ή κακό, δεν έχει σημασία–, τα μεγάλα πολιτικοοικονομικά γεγονότα περνούν τουλάχιστον προσωρινά σε δεύτερο πλάνο. Περίπου όπως η κάμερα εστιάζει στο πρώτο φιλί ανάμεσα στους ερωτοχτυπημένους ήρωες μιας ταινίας, ενώ γύρω τους το σύμπαν καταρρέει.

Διαβάστε επίσης

Η... ΑΛΛΗ ΕΓΩ

Όσα νομίσαμε ότι ισχύουν

Μα τι μου είπε; Πως έβλεπα το φως ενός κόσμου που δεν υπήρχε πια -και τον πίστεψα, αλλά όχι εντελώς, γιατί τα μάτια μου μού έλεγαν άλλα, και γιατί το μυαλό μου δεν χώραγε τόση λογική και τόση επιστήμη.

Η... ΑΛΛΗ ΕΓΩ

Ευτυχώς, είναι ακόμα φθινόπωρο

Τα παιδικά μου '70s, που δεν σκοτεινιάζουν ποτέ, και η αλαβάστρινη Έλενα φταίνε  που έγινα άνθρωπος του καλοκαιριού. Ο χειμώνας κάνει τη θάλασσα μυστήρια κι έχει και τζάκι αλλά, κατά τα άλλα, δεν μου χρησιμεύει σε πολλά.

Η... ΑΛΛΗ ΕΓΩ

Καμία σαν κι αυτήν

Κι αν δεις ρωγμές επάνω της, θα τις δεις φευγαλέα, τόσο φευγαλέα που θα νομίσεις ότι τις μάντεψες- και ότι μάντεψες λάθος.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 26 Απριλίου

Αφεθείτε στην ευτυχία που σας προσφέρει η καθημερινότητα

PETS

Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτούν επίμονα και πώς να ανταποκριθείτε

ΒΙΒΛΙΟ

12 βιβλία για το Πάσχα του 2024

Η Ναταλία Πετρίτη επιλέγει τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές και που θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας.