Skip to main content

Η... ΑΛΛΗ ΕΓΩ

Ημερολόγιο εγκυμοσύνης Νο 7: Την ευτυχία τη φέρνει ο πελαργός;

Μια φορά κι έναν καιρό υπήρχε μια πόλη στην οποία ήταν όλοι τόσο δυστυχισμένοι, ώστε μια μπουτίκ για αυτόχειρες έκανε χρυσές δουλειές. Μέχρι που γεννήθηκε εκεί ένα χαμογελαστό μωρό...


Γεωργία Κοντού

Έτσι ξεκινάει το γαλλικό animation του Πατρίς Λεκόντ «Μπουτίκ για αυτόχειρες» (φωτό), ιδιοφυές στη σύλληψή του αλλά και αφελές μαζί, αφού –σπόιλερ– παρά το χάπι εντ του, όλοι ξέρουμε ότι στην αληθινή ζωή δεν αρκεί ένα χαμογελαστό μωρό για να φέρει την ευτυχία σε μια ολόκληρη πόλη που φαίνεται να έχει αγαπήσει τη μιζέρια της. 

Αρκεί όμως ένα χαμογελαστό μωρό για να φέρει την ευτυχία σε μια οικογένεια (η οποία δεν είναι απαραίτητα βουτηγμένη στη δυστυχία όπως η οικογένεια Τουβάς της ταινίας, αλλά -σαν τις περισσότερες- παλεύει καθημερινά ενάντια σε προσωπικές και κοινωνικές αντιξοότητες); Για την ώρα δεν μπορώ να δώσω μια απάντηση από πρώτο χέρι. 

Είναι γεγονός ότι έχω δει γύρω μου μετά τη γέννηση ενός μωρού να στέκονται στα πόδια τους οικογένειες που πενθούν ή που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα ή που μέχρι τότε αναλώνονταν σε ανόητες διαμάχες και ίντριγκες ανάμεσα σε αδέλφια, ξαδέλφια, θείους και μπατζανάκηδες. Αρκεί, όμως, αυτό το μωρό να μη γίνει το απόλυτο στήριγμα της ευτυχίας τους παρά μόνο το εφαλτήριό της διαφορετικά, μεγαλώνοντας, είναι θέμα χρόνου να λυγίσει από το βάρος της τεράστιας ευθύνης που επωμίστηκε από τα γεννοφάσκια του ακόμη και μάλιστα χωρίς να το έχει επιλέξει.

Άλλωστε στην αληθινή ζωή, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στις ταινίες, ένα μωρό -από τη μήτρα ακόμη- πιστεύω ότι δεν απορροφά μόνο γνώσεις αλλά και τη διάθεση των γύρω του σαν σφουγγάρι. Και όσο κι αν απεχθάνομαι τις προτροπές περί θετικής σκέψης, λες και η θετική σκέψη είναι ένα αξεσουάρ που απλά φοράς το πρωί πάνω από τα ρούχα σου, τώρα έχω ένα ακόμη κίνητρο να προσπαθήσω να είμαι αισιόδοξη για το μέλλον ή τουλάχιστον να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ.

Διαβάστε επίσης

Η... ΑΛΛΗ ΕΓΩ

Όσα νομίσαμε ότι ισχύουν

Μα τι μου είπε; Πως έβλεπα το φως ενός κόσμου που δεν υπήρχε πια -και τον πίστεψα, αλλά όχι εντελώς, γιατί τα μάτια μου μού έλεγαν άλλα, και γιατί το μυαλό μου δεν χώραγε τόση λογική και τόση επιστήμη.

Η... ΑΛΛΗ ΕΓΩ

Ευτυχώς, είναι ακόμα φθινόπωρο

Τα παιδικά μου '70s, που δεν σκοτεινιάζουν ποτέ, και η αλαβάστρινη Έλενα φταίνε  που έγινα άνθρωπος του καλοκαιριού. Ο χειμώνας κάνει τη θάλασσα μυστήρια κι έχει και τζάκι αλλά, κατά τα άλλα, δεν μου χρησιμεύει σε πολλά.

Η... ΑΛΛΗ ΕΓΩ

Καμία σαν κι αυτήν

Κι αν δεις ρωγμές επάνω της, θα τις δεις φευγαλέα, τόσο φευγαλέα που θα νομίσεις ότι τις μάντεψες- και ότι μάντεψες λάθος.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 26 Απριλίου

Αφεθείτε στην ευτυχία που σας προσφέρει η καθημερινότητα

PETS

Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτούν επίμονα και πώς να ανταποκριθείτε

ΒΙΒΛΙΟ

12 βιβλία για το Πάσχα του 2024

Η Ναταλία Πετρίτη επιλέγει τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές και που θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας.