Skip to main content

Η... ΑΛΛΗ ΕΓΩ

Ημερολόγιο εγκυμοσύνης Νο 8: Αποχαιρετώντας την καλοκαιρινή εφηβεία μου

Κάθε χρόνο τέτοια περίοδο, κάτι με έπιανε και ξαναγινόμουν δεκάξι: ήθελα πάρτι στην παραλία μέχρι το ξημέρωμα, παθιασμένα φιλιά στην άμμο και παράτολμες εξερευνήσεις. Όμως η εγκυμοσύνη έφερε μαζί της κανόνες που δεν γνωρίζουν εποχή.


Γεωργία Κοντού

Ίσως ήταν η ζέστη, ο ήλιος ή η συσσωρευμένη πίεση πολλών μηνών, πάντως κάθε καλοκαίρι με το που ερχόταν έκλεινε το μάτι στην εφηβική πλευρά του εαυτού μου και την παρακινούσε να βγει στο φως, ακόμη κι αν είχα μπροστά μου δύο μήνες δουλειάς μέχρι τις διακοπές του Αυγούστου. «Ξεκόλλα από τον υπολογιστή», έλεγε, «πάμε να πιούμε κανένα παγωμένο κοκτέιλ, να ξενυχτήσουμε μέχρι το ξημέρωμα, να ψηθούμε κάτω από τον ήλιο, να βουτήξουμε από τα βράχια, να πάμε σε μέρη που δεν έχουμε ξαναπάει, να περιπλανηθούμε σαν να μην υπάρχει αύριο». 

Μερικές φορές ενέδιδα, άλλες όχι. Αλλά όλα τα προηγούμενα καλοκαίρια μου είχαν μικρές, έστω, δόσεις απόλυτης ελευθερίας. Όμως, όλοι λένε ότι η ζωή σου αλλάζει όταν κάνεις παιδιά. Στην πραγματικότητα οι αλλαγές αρχίζουν από τη στιγμή που κρατάς στα χέρια σου ένα θετικό τεστ εγκυμοσύνης. Από τότε ξεκινάς να θέτεις κάποια όρια, που δεν μπορείς –και δεν θέλεις– να ξεπεράσεις. 

Και κάπως έτσι τα παγωμένα κοκτέιλ έγιναν μοκτέιλ (όπως ονομάζονται τα χωρίς αλκοόλ), τα ξενύχτια έγιναν ύπνος με τις κότες για ανάκτηση δυνάμεων, το ψήσιμο κάτω από τον ήλιο αναζήτηση δροσιάς κάτω από την ομπρέλα, οι βουτιές από τα βράχια προσεκτικά και αργά βήματα μέσα στη θάλασσα. Τα μέρη που δεν έχουμε ξαναπάει παραμένουν στη λίστα των επιθυμιών, αλλά με τον όρο να μην απέχουν πολλές εκατοντάδες χιλιόμετρα από το μαιευτήριο, ενώ οι ατελείωτες περιπλανήσεις έχουν αντικατασταθεί από περπάτημα δεκαπέντε, είκοσι λεπτών, το οποίο άλλωστε συστήνεται και από τους γιατρούς για τον έλεγχο του βάρους στην εγκυμοσύνη και πιο ανώδυνο τοκετό.

Όσο παράξενο ωστόσο κι αν φαίνεται, αν και υπάρχουν στιγμές που νοσταλγώ τα προηγούμενα καλοκαίρια, στην πραγματικότητα δεν μου λείπουν πολύ. Ίσως έχω συνειδητοποιήσει ότι κάθε νέα φάση της ζωής απαιτεί να θυσιάσεις κάτι από την παλιά ή μπορεί απλά οι ορμόνες της εγκυμοσύνης να κράτησαν φέτος σε καταστολή την εφηβική πλευρά μου. Πάντως το καλοκαιρινό ξημέρωμα παραμένει φανταστικό, ακόμη κι αν δεν το απολαμβάνεις μετά από ένα ξενύχτι με την παρέα σου αλλά ύστερα από οκτώ ώρες ύπνου. 

Διαβάστε επίσης

Η... ΑΛΛΗ ΕΓΩ

Όσα νομίσαμε ότι ισχύουν

Μα τι μου είπε; Πως έβλεπα το φως ενός κόσμου που δεν υπήρχε πια -και τον πίστεψα, αλλά όχι εντελώς, γιατί τα μάτια μου μού έλεγαν άλλα, και γιατί το μυαλό μου δεν χώραγε τόση λογική και τόση επιστήμη.

Η... ΑΛΛΗ ΕΓΩ

Ευτυχώς, είναι ακόμα φθινόπωρο

Τα παιδικά μου '70s, που δεν σκοτεινιάζουν ποτέ, και η αλαβάστρινη Έλενα φταίνε  που έγινα άνθρωπος του καλοκαιριού. Ο χειμώνας κάνει τη θάλασσα μυστήρια κι έχει και τζάκι αλλά, κατά τα άλλα, δεν μου χρησιμεύει σε πολλά.

Η... ΑΛΛΗ ΕΓΩ

Καμία σαν κι αυτήν

Κι αν δεις ρωγμές επάνω της, θα τις δεις φευγαλέα, τόσο φευγαλέα που θα νομίσεις ότι τις μάντεψες- και ότι μάντεψες λάθος.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τετάρτης 24 Απριλίου

Η υπομονή και η επιμονή θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε αρκετά εμπόδια

ΜΟΥΣΙΚΗ

Ziria Festival in Athens: 15 χρόνια μετά, το Ziria Festival συναντά τους φίλους του στην πρωτεύουσα

Μια φεστιβαλική εμπειρία 6 ωρών, με ένα εκρηκτικό after party

FASHION TRENDS

7 καμπαρντίνες για να επενδύσεις στο πιο versatile πανωφόρι

Διαφορετικά πατρόν και χρώματα, για ένα από τα πλέον κλασικά items της γυναικείας γκαρνταρόμπας που δεν μας απογοητεύει ποτέ