Skip to main content

Η... ΑΛΛΗ ΕΓΩ

5 βιβλία αστυνομικής λογοτεχνίας για το καλοκαίρι

Πόσο Σέρλοκ Χολμς νιώθεις;


Γεωργία Κοντού

Υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να χάνεσαι στις σελίδες ενός αστυνομικού βιβλίου στην παραλία, με φόντο το απέραντο γαλάζιο; Αλλά ακόμη κι αν αυτό το θέμα σε βρίσκει (ακόμη) στην πόλη, η αστυνομική λογοτεχνία είναι το ιδανικό μέσο απόδρασης. Αν λοιπόν απολαμβάνεις το συγκεκριμένο είδος (ή σε ενδιαφέρει να το ανακαλύψεις), αυτά είναι μερικά από τα αναγνώσματα που υπόσχονται να σημαδέψουν το φετινό καλοκαίρι σου:

1. Στο "Στριπτήζ" του Τζορτζ Σιμενόν (εκδ. Άγρα) συναντάμε μια στριπτιζέζ στο Μονακό, τη 32χρονη Σελίτα, η οποία καθώς βλέπει το άστρο της να ξεθωριάζει φιλοδοξεί να διαδεχτεί την αφεντικίνα της στο μπαρ. Όταν κάνει την εμφάνισή της η 19χρονη Μοντ αρχίζει μια επαγγελματική και ερωτική αντιζηλία όπου ακόμη και το έγκλημα είναι θεμιτό... 

2. Το "Βιβλίο της Χρονιάς", σύμφωνα με τους New York Times, είναι "Τα σκοτάδια μου. Το χρονικό ενός εγκλήματος" του Τζέημς Ελλρόυ (εκδ. Άγρα), ένα αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα. Ο Ελλρόυ ήταν δέκα χρονών όταν δολοφονήθηκε η μητέρα του σε ένα ανεξιχνίαστο έγκλημα. Η ενηλικίωσή του σημαδεύτηκε από την απώλειά της. Προσπαθώντας να την επαναφέρει στη ζωή, έγινε συγγραφέας προκλητικών, ριζοσπαστικών και δημοφιλών αστυνομικών μυθιστορημάτων.

3. Την αστυνομική λογοτεχνία με την ιστορία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου μπλέκει για ακόμη μία φορά ο Φίλιπ Κερ στο νέο του μυθιστόρημα "Φλόγα που σιγοκαίει" (εκδ. Κέδρος). Ο αγαπημένος του ήρωας, Μπέρνι Γκούντερ, φτάνει στο Μπουένος Άιρες να ερευνήσει την υπόθεση δολοφονίας μιας έφηβης στην οποία δράστης, σύμφωνα με τις υποψίες της τοπικής αστυνομίας, είναι κάποιος από τους εκατοντάδες πρώην ναζί που είχαν καταφύγει στην Αργεντινή μετά το 1945.

4. Ο Σαντιάγο Ρονκαλιόλο στο καινούριο βιβλίο του "Η εσχάτη των ποινών" (εκδ. Καστανιώτη) καταπιάνεται με την πολιτική ιστορία του '70. Το 1978 ενώ η Λίμα, η πρωτεύουσα του Περού, έχει καρφωμένο το βλέμμα της στους αγώνες του Μουντιάλ στα γήπεδα της Αργεντικής, ένας άντρας με ένα παράξενο σακίδιο στα χέρια δολοφονείται σε μια φτωχογειτονιά της. Ο εισαγγελέας Φέλιξ Τσακαλτάνα, που διερευνά την υπόθεση, έρχεται αντιμέτωπος με μια από τις πιο άγριες και απάνθρωπες σελίδες των δικτατοριών που σημάδεψαν τις χώρες της Λατινικής Αμερικής εκείνη την περίοδο.

5. Από ένα αφιέρωμα σε αστυνομικά βιβλία δύσκολα θα μπορούσε να λείψει ο Νορβηγός μπεστσελερίστας Τζο Νέσμπο. Στο "Αίμα στο χιόνι" (εκδ. Μεταίχμιο), τον πρώτο τόμο της νέας διλογίας του, ένας πληρωμένος δολοφόνος ερωτεύεται τη γυναίκα του πελάτη του, η οποία τυχαίνει να είναι ο στόχος της αποστολής που αναλαμβάνει. Τα δικαιώματα της κινηματογραφικής μεταφοράς της διλογίας έχει ήδη αγοράσει ο Λεονάρντο ντι Κάπριο, ενώ το δεύτερο μέρος της θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο.

Διαβάστε επίσης

Η... ΑΛΛΗ ΕΓΩ

Όσα νομίσαμε ότι ισχύουν

Μα τι μου είπε; Πως έβλεπα το φως ενός κόσμου που δεν υπήρχε πια -και τον πίστεψα, αλλά όχι εντελώς, γιατί τα μάτια μου μού έλεγαν άλλα, και γιατί το μυαλό μου δεν χώραγε τόση λογική και τόση επιστήμη.

Η... ΑΛΛΗ ΕΓΩ

Ευτυχώς, είναι ακόμα φθινόπωρο

Τα παιδικά μου '70s, που δεν σκοτεινιάζουν ποτέ, και η αλαβάστρινη Έλενα φταίνε  που έγινα άνθρωπος του καλοκαιριού. Ο χειμώνας κάνει τη θάλασσα μυστήρια κι έχει και τζάκι αλλά, κατά τα άλλα, δεν μου χρησιμεύει σε πολλά.

Η... ΑΛΛΗ ΕΓΩ

Καμία σαν κι αυτήν

Κι αν δεις ρωγμές επάνω της, θα τις δεις φευγαλέα, τόσο φευγαλέα που θα νομίσεις ότι τις μάντεψες- και ότι μάντεψες λάθος.

Προτεινόμενα

VIRAL

Η Taylor Swift παρουσιάζει το video της για το “Fortnight”, στο οποίο συνεργάζεται με τον Post Malone

Ethan Hawke και Josh Charles συμπρωταγωνιστούν μαζί με τους Swift και Malone στο πρώτο μουσικό video του Tortured Poets Department 

ΣΠΙΤΙ

5 έξυπνα tips για να κάνεις τον χώρο σου να φαίνεται μεγαλύτερος

Ακόμα και τα πιο μικρά σπίτια μπορούν να δείξουν πιο ευρύχωρα, αν ακολουθήσεις μερικές έξυπνες συμβουλές