Skip to main content

Η... ΑΛΛΗ ΕΓΩ

5 βιβλία ξένης λογοτεχνίας για το καλοκαίρι

Ταξίδεψε στις σελίδες τους άφοβα!


Γεωργία Κοντού

Είναι τόσο πλούσια και συναρπαστική η λογοτεχνική παραγωγή στο εξωτερικό, που όταν καλείσαι να διαλέξεις λίγα βιβλία για να στριμώξεις στη βαλίτσα των καλοκαιρινών διακοπών σου αντιμετωπίζεις σοβαρά διλήμματα. Αυτές είναι πάντως μερικές από τις νέες εκδόσεις, μεταφρασμένες στα ελληνικά, που ξεχωρίζουμε για διαφορετικούς λόγους.

1. Μια νέα συλλογή διηγημάτων με τίτλο "Απόδραση" (εκδ. Μεταίχμιο) έχουμε από την Άλις Μονρό. Η Καναδή Νομπελίστρια, που σύμφωνα με τον σπουδαίο Τζόναθαν Φράνζεν "ανήκει σ’ εκείνη τη χούφτα συγγραφέων τους οποίους έχω στο μυαλό μου όταν λέω ότι η πεζογραφία είναι η θρησκεία μου", δίνει σάρκα και οστά σε ένα πλήθος ηρώων, όπως συνηθίζει, και τους τοποθετεί σε ιστορίες με επίκεντρο την αγάπη, τις εκπλήξεις αλλά και τις προδοσίες της.

2. Ο Τζορτζ Σόντερς, που φαίνεται ότι θα μας απασχολήσει πολύ το επόμενο διάστημα, παραδίδει κι αυτός μια συλλογή διηγημάτων, τη "Δεκάτη Δεκεμβρίου" (εκδ. Ίκαρος). Ο ρεαλισμός της σκληρής καθημερινότητας ανταλλάσσει χειραψίες με τη δυστοπική επιστημονική φαντασία, αλλά ακόμη και μέσα στο βαθύ σκοτάδι λάμπει πάντα ένα μικρό φως. Άλλωστε, όπως υπονοοεί κι ο ίδιος, έχουμε πάντα την αγάπη.

3. Στον πέμπτο αιώνα μ.Χ., στην Αγγλία λίγο μετά το θάνατο του βασιλιά Αρθούρου, μάς μεταφέρει το μυθιστόρημα "Θαμμένος γίγαντας" (εκδ. Ψυχογιός) του Καζούο Ισιγκούρο, του συγγραφέα με την ανεξάντλητη έμπνευση. Εκεί συναντάμε ένα ηλικιωμένο ζευγάρι, τους Αξλ και Μπέατρις, που παρά την αρρώστια της γυναίκας αποφασίζει να αφήσει την ασφάλεια του σπιτιού του με σκοπό να ταξιδέψει μακριά και να βρει το γιο του, τον οποίο έχει να δει εδώ και χρόνια.

4. Στον "Καναδά" αναγκάζεται να καταφύγει με τη βοήθεια μιας οικογενειακής φίλης ο έφηβος ήρωας του ομώνυμου μυθιστορήματος του Ρίτσαρντ Φορντ (εκδ. Πατάκη) τη δεκαετία του '50, όταν οι γονείς του ληστεύουν μια τράπεζα. Με τους Χέμινγουεϊ και Φόκνερ έχει συγκριθεί, μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός συγγραφέας.

5. Μια από τις καλύτερες νέες πένες της Ιταλίας, ο Πάολο ντι Πάολο, υπογράφει το μυθιστόρημα "Δώσε μου λίγη ζωή" (εκδ. Ίκαρος). Μας μεταφέρει στο Τορίνο του 1926 και μας συστήνει τους ήρωές του: τον φοβισμένο Μοράλντο και το ίνδαλμά του, τον επαναστάτη ενάντια στη δικτατορία του Μουσολίνι Πιέρο. Η μοίρα θα το φέρει αυτοί οι δύο να συναντηθούν στο Παρίσι.

Διαβάστε επίσης

Η... ΑΛΛΗ ΕΓΩ

Όσα νομίσαμε ότι ισχύουν

Μα τι μου είπε; Πως έβλεπα το φως ενός κόσμου που δεν υπήρχε πια -και τον πίστεψα, αλλά όχι εντελώς, γιατί τα μάτια μου μού έλεγαν άλλα, και γιατί το μυαλό μου δεν χώραγε τόση λογική και τόση επιστήμη.

Η... ΑΛΛΗ ΕΓΩ

Ευτυχώς, είναι ακόμα φθινόπωρο

Τα παιδικά μου '70s, που δεν σκοτεινιάζουν ποτέ, και η αλαβάστρινη Έλενα φταίνε  που έγινα άνθρωπος του καλοκαιριού. Ο χειμώνας κάνει τη θάλασσα μυστήρια κι έχει και τζάκι αλλά, κατά τα άλλα, δεν μου χρησιμεύει σε πολλά.

Η... ΑΛΛΗ ΕΓΩ

Καμία σαν κι αυτήν

Κι αν δεις ρωγμές επάνω της, θα τις δεις φευγαλέα, τόσο φευγαλέα που θα νομίσεις ότι τις μάντεψες- και ότι μάντεψες λάθος.

Προτεινόμενα

ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ

Πώς να απαλλαγείτε από τα μαύρα στίγματα σωστά, σύμφωνα με τους ειδικούς

Όλα τα χρήσιμα tips για να το κάνετε σωστά.

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τετάρτης 24 Απριλίου

Η υπομονή και η επιμονή θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε αρκετά εμπόδια

ΜΟΥΣΙΚΗ

Ziria Festival in Athens: 15 χρόνια μετά, το Ziria Festival συναντά τους φίλους του στην πρωτεύουσα

Μια φεστιβαλική εμπειρία 6 ωρών, με ένα εκρηκτικό after party