Skip to main content

Η... ΑΛΛΗ ΕΓΩ

5 βιβλία κλασικής λογοτεχνίας για το καλοκαίρι

Επιστρέφουμε σε διαχρονικές αξίες και βυθιζόμαστε σε έργα που άφησαν εποχή.


Γεωργία Κοντού

Μάλλον δεν υπάρχει καλύτερη εποχή από το καλοκαίρι για να ανακαλύψεις -ή να γνωρίσεις καλύτερα- τους κλασικούς λογοτέχνες, όταν οι ρυθμοί της καθημερινότητας πέφτουν κι εσύ μπορείς να διοχετεύσεις την προσοχή σου απερίσπαστη στις σελίδες των βιβλίων τους. Αυτές είναι μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες επανεκδόσεις διαχρονικών έργων.

- Η σχέση πατέρα-γιου, χαρακτηριστικό μοτίβο του Φραντζ Κάφκα, κυριαρχεί και στο διήγημά του "Η ετυμηγορία" (εκδ. Μελάνι), το οποίο θέτει το ερώτημα: Τελικά, ποιος είναι τρελός; Ο εγωιστής πατέρας που ανοίγει το ερεβώδες ξεδοντιασμένο στόμα του για να καταπιεί ό,τι πιο πολύτιμο έχει ο γιος του; Ή μήπως ο γιος, που ζει σε έναν κόσμο δικό του, εγκλωβισμένος σε αυταπάτες και αραχνιασμένα νήματα φόβων και ενοχών;

- Ένας νεαρός πρίγκιπας που έρχεται για πρώτη φορά αντιμέτωπος με τον πραγματικό κόσμο είναι ο ήρωας του "Ηλίθιου" (εκδ. Γκοβόστη) του Φιοντόρ Ντοστογιέβσκη. Ευγενικός, δειλός, απλοϊκός, όταν βρίσκεται ξαφνικά σε μια πολιτεία που κατοικείται από άρπαγες, απατεώνες, φιλήδονους, παλιάτσους και μέθυσους, φαίνεται σαν παρείσακτος.

- Η "Χοντρομπαλού" είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους χαρακτήρες του Γκυ Ντε Μωπασάν, στο ομώνυμο βιβλίο (εκδ. Κίχλη), το οποίο μας ταξιδεύει στη Νορμανδία του 1870. Εκεί, μέσα στη δίνη του Γαλλοπρωσικού Πολέμου, δέκα πολίτες της Ρουέν, μικρογραφία της γαλλικής κοινωνίας -ευγενείς, αστοί και δύο μοναχές- σοκάρονται όταν ανακαλύπτουν ότι συνταξιδεύουν με μια νεαρή πόρνη, η οποία ωστόσο μπροστά στην υποκρισία τους αναδεικνύεται πηγαία και αυθεντική.

- Όταν ένας καθηγητής μεταμοσχεύει στον αδέσποτο σκύλο Σάρικ την υπόφυση και τους όρχεις ενός νεαρού άντρα στη Μόσχα του 1924, το αγαθό ζώο μετατρέπεται σε έναν ανυπόφορο αγροίκο, που περιφρονεί κάθε κανόνα ευπρέπειας στο αριστοκρατικό διαμέρισμα του ακαδημαϊκού. Στη νουβέλα επιστημονικής φαντασίας "Καρδιά σκύλου" (εκδ. Αντίποδες) ο Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ διακωμωδεί την καθημερινή ζωή στη Ρωσία τα πρώτα χρόνια μετά την επανάσταση.

- Ο Γκράχαμ Γκριν στο μυθιστόρημά του "Η δύναμις και η δόξα" (εκδ. Πόλις) μας συστήνει έναν παπά-αντιήρωα ο οποίος ωστόσο στο Μεξικό του 1924, όπου η επαναστατική κυβέρνηση διώκει άγρια την καθολική εκκλησία, μετακινείται από χωριό σε χωριό, προσπαθώντας να ξεφύγει, φροντίζει ασθενείς, τελεί λειτουργίες, βαφτίζει παιδιά και οδηγείται στο μαρτύριο, κινούμενος από ένα ιδιότυπο αίσθημα αξιοπρέπειας. 

Διαβάστε επίσης

Η... ΑΛΛΗ ΕΓΩ

Όσα νομίσαμε ότι ισχύουν

Μα τι μου είπε; Πως έβλεπα το φως ενός κόσμου που δεν υπήρχε πια -και τον πίστεψα, αλλά όχι εντελώς, γιατί τα μάτια μου μού έλεγαν άλλα, και γιατί το μυαλό μου δεν χώραγε τόση λογική και τόση επιστήμη.

Η... ΑΛΛΗ ΕΓΩ

Ευτυχώς, είναι ακόμα φθινόπωρο

Τα παιδικά μου '70s, που δεν σκοτεινιάζουν ποτέ, και η αλαβάστρινη Έλενα φταίνε  που έγινα άνθρωπος του καλοκαιριού. Ο χειμώνας κάνει τη θάλασσα μυστήρια κι έχει και τζάκι αλλά, κατά τα άλλα, δεν μου χρησιμεύει σε πολλά.

Η... ΑΛΛΗ ΕΓΩ

Καμία σαν κι αυτήν

Κι αν δεις ρωγμές επάνω της, θα τις δεις φευγαλέα, τόσο φευγαλέα που θα νομίσεις ότι τις μάντεψες- και ότι μάντεψες λάθος.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 26 Απριλίου

Αφεθείτε στην ευτυχία που σας προσφέρει η καθημερινότητα

PETS

Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτούν επίμονα και πώς να ανταποκριθείτε

ΒΙΒΛΙΟ

12 βιβλία για το Πάσχα του 2024

Η Ναταλία Πετρίτη επιλέγει τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές και που θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας.