Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Τέλος στις ανισότητες, τέλος στο AIDS – Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

1η Δεκεμβρίου: Μέρα ευθύνης, ευαισθητοποίησης, στήριξης, δράσης και κυρίως αποδοχής



Μήνυμα του Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ: Τριάντα χρόνια μετά την πρώτη Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, η αντίδραση στον ιό HIV βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Με ποιον τρόπο μπορούμε να ορίσουμε την πορεία της επιδημίας- είτε θα τερματίσουμε το AIDS μέχρι το 2030 είτε θα συνεχίσουμε να επιβαρύνουμε τις επόμενες γενιές με το βάρος αυτής της καταστροφικής ασθένειας.

Περισσότεροι από 77 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV και περισσότερα από 35 εκατομμύρια έχουν πεθάνει από ασθένεια που σχετίζεται με το AIDS. Έχει σημειωθεί τεράστια πρόοδος στη διάγνωση και τη θεραπεία και οι προσπάθειες πρόληψης έχουν αποφύγει εκατομμύρια νέες μολύνσεις.

Ωστόσο, ο βαθμός προόδου δεν ανταποκρίνεται στις παγκόσμιες φιλοδοξίες.  Οι νέες μολύνσεις από τον ιό HIV δεν μειώνονται αρκετά γρήγορα. Ορισμένες περιφέρειες υστερούν και οι οικονομικοί πόροι είναι ανεπαρκείς. Το στίγμα και οι διακρίσεις εξακολουθούν να αποκαθιστούν τους ανθρώπους, ιδίως τους βασικούς πληθυσμούς, συμπεριλαμβανομένων των ομοφυλοφίλων και άλλων ανδρών που έχουν σεξουαλική επαφή με τους άνδρες, τους σεξουαλικούς εργαζόμενους, τους διεμφυλικούς, τους χρήστες ναρκωτικών, τους κρατούμενους και τους μετανάστες, και τις νέες γυναίκες και τα κορίτσια.  Επιπλέον, ένας στους τέσσερις ανθρώπους που ζουν με τον ιό HIV δεν γνωρίζουν ότι έχουν τον ιό, εμποδίζοντας τους να λάβουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με την πρόληψη, την θεραπεία και άλλες υπηρεσίες φροντίδας και υποστήριξης.

Υπάρχει ακόμα χρόνος να κλιμακώθουν οι εξετάσεις για τον ιό HIV. Να επιτραπεί σε περισσότερους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση στη θεραπεία. Να αυξηθούν οι πόροι που απαιτούνται για την πρόληψη νέων μολύνσεων και να λάβει τέλος το στίγμα.  Σε αυτό το κρίσιμο σημείο, πρέπει να κάνουμε τη σωστή στροφή τώρα.

«Τερματισμός της ανισότητας και εξάλειψη του AIDS», αλλά φέτος, δηλαδή, το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας για το AIDS 2022 εξισώθηκε και αυτή τη φορά το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας για το AIDS 2022, στο πλαίσιο της «Πρόσκλησης για δράση» έχει επιλεγεί η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS 2022. Και του οποίου ο σκοπός είναι να αυξήσει όλες τις πληροφορίες για τις εξετάσεις και την ευαισθητοποίηση που σχετίζονται με τον HIV.

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Aids για το 2022 είναι «Εξισώνω: Τερματισμός της ανισότητας και εξάλειψη του AIDS», Με ιδιαίτερη έμφαση στην προσέγγιση ατόμων που έχουν μείνει πίσω, ο ΠΟΥ και οι εταίροι του υπογραμμίζουν τις αυξανόμενες ανισότητες στην πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες HIV. Η φετινή χρονιά σηματοδοτείται από τη μείωση που παρατηρείται στις νέες διαγνώσεις του HIV κατά τους πρώτους δέκα μήνες του 2021, η οποία θα πρέπει να ερμηνευτεί με προσοχή, καθώς η εξαγωγή ασφαλέστερων συμπερασμάτων θα είναι εφικτή, αφού ολοκληρωθεί η αποστολή των δηλώσεων από τους υγειονομικούς φορείς της χώρας μέχρι το τέλος του έτους. Την ίδια στιγμή, παρατηρείται μια σταδιακή μείωση των νέων διαγνώσεων στους χρήστες ενέσιμων εξαρτησιογόνων ουσιών, καθώς και στους άνδρες με σεξουαλικές επαφές με άνδρες (ΑΣΑ). Ωστόσο, αναφορικά με την πρώτη ομάδα (χρήστες ενέσιμων εξαρτησιογόνων ουσιών) ο αριθμός των νεοδιαγνωσθέντων λοιμώξεων παραμένει σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με πριν το 2011 που συνέβη η επιδημική έκρηξη στη συγκεκριμένη ομάδα.

Σύμφωνα με τον καταρράκτη των σταδίων φροντίδας των ατόμων που ζουν με τον HIV στην Ελλάδα, ο οποίος δημοσιεύθηκε βάσει των τελευταίων δεδομένων του ΕΟΔΥ, τo 81% των ατόμων που έχουν διαγνωσθεί και ζουν με HIV στη χώρα μας έχει λάβει αντιρετροϊκή αγωγή. Ειδικά για την ομάδα των ανδρών με σεξουαλικές επαφές με άνδρες, το αντίστοιχο ποσοστό εκτιμάται σε 91%. Για τα περιστατικά που διαγνώστηκαν το 2020, ο μέσος χρόνος έναρξης αγωγής από τη διάγνωση έχει μειωθεί σε, περίπου, 54 ημέρες. Η έγκαιρη έναρξη θεραπείας αποτελεί εκτός από θεραπευτική στρατηγική, και στρατηγική πρόληψης, καθώς η αποτελεσματική αντιρετροϊκή αγωγή μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο μετάδοσης του HIV.

https://www.instagram.com/p/Bq4WRnfFWwv/

Το προσωπικό των Μονάδων Λοιμώξεων κλήθηκε να υποστηρίξει τη διαχείριση της πανδημίας COVID-19, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο τη φροντίδα των ατόμων που ζουν με HIV και λαμβάνουν αγωγή. Η υποστήριξη των Μονάδων Λοιμώξεων με υλικοτεχνική υποδομή και προσωπικό προβάλλει ως επιτακτική και άμεση ανάγκη για τη διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Ιδιαίτερη μέριμνα θα πρέπει να δοθεί σε άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως οι ΧΕΝ και οι μετανάστες. Ειδικότερα για τους ΧΕΝ, ιδιαίτερης σημασίας είναι η ένταξή τους σε προγράμματα απεξάρτησης, η διασφάλιση της διασύνδεσής τους με τις Μονάδες Λοιμώξεων, η παραμονή τους στη θεραπεία και παρακολούθηση, καθώς και η προώθηση του ελέγχου για HIV μεταξύ αυτών.

Επιπλέον, επιβάλλεται η διατήρηση και περαιτέρω επέκταση των προγραμμάτων παρέμβασης και μείωσης της βλάβης, καθώς και η υλοποίηση στοχευμένων παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της φτώχειας, της έλλειψης σταθερού καταλύματος και των διακρίσεων.

https://www.instagram.com/p/Bq2Ew1AFEwQ/

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας πραγματοποιεί εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στο κέντρο της Αθήνας. έως και 01/12/2022 στο Κέντρο Σεξουαλικής  Υγείας του ΕΟΔΥ, (“Πολυκλινική Αθηνών”,  Πειραιώς 3, Ομόνοια, 2ο όροφος),  με ώρες κοινού  9:00 – 14:00.

Ο ΕΟΔΥ πραγματοποιεί διαφορετικές δράσεις με στόχευση στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, καθώς και στην κοινότητα με σκοπό την αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση του HIV/AIDS.

Κάθε χρόνο, την 1η Δεκεμβρίου, ο κόσμος εορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα του AIDS. Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ενώνονται για να δείξουν υποστήριξη σε άτομα που ζουν με HIV και να θυμούνται εκείνους που έχουν πεθάνει από ασθένειες που σχετίζονται με το AIDS.

Κάθε Παγκόσμια Ημέρα για το AIDS επικεντρώνεται σε ένα συγκεκριμένο θέμα, το οποίο φέτος θα είναι η παγκόσμια αλληλεγγύη, κοινή ευθύνη. Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS 2021 είναι «Τερματίστε τις ανισότητες. Τέλος στο AIDS». Με ιδιαίτερη έμφαση στην προσέγγιση ατόμων που έχουν μείνει πίσω, ο ΠΟΥ και οι εταίροι του υπογραμμίζουν τις αυξανόμενες ανισότητες στην πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες HIV. Καθιερώθηκε το 1988, η Παγκόσμια Ημέρα για το AIDS ήταν η πρώτη διεθνής ημέρα για την παγκόσμια υγεία. Κάθε χρόνο, οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών, οι κυβερνήσεις και η κοινωνία των πολιτών συνεργάζονται για την εκστρατεία γύρω από συγκεκριμένα θέματα που σχετίζονται με τον ιό HIV.

Οι δραστηριότητες ευαισθητοποίησης λαμβάνουν χώρα σε όλο τον κόσμο.

 https://www.instagram.com/p/CIP-nz8FI7Q/

Πολλοί άνθρωποι φορούν κόκκινη κορδέλα, το παγκόσμιο σύμβολο της ευαισθητοποίησης, της υποστήριξης και της αλληλεγγύης προς τα άτομα που ζουν με τον ιό HIV.

Τα άτομα που ζουν με HIV κάνουν τη φωνή τους να ακούγεται για θέματα σημαντικά στη ζωή τους.

Ομάδες ανθρώπων που ζουν με τον ιό HIV και άλλες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που συμμετέχουν στην αντιμετώπιση του AIDS κινητοποιούνται για την υποστήριξη των κοινοτήτων που υπηρετούν και για τη συγκέντρωση χρημάτων.

Φέτος, τα γεγονότα επισημαίνουν την τρέχουσα κατάσταση της πανδημίας.

Η Παγκόσμια Ημέρα του AIDS παραμένει τόσο σχετική σήμερα όσο ήταν πάντα, υπενθυμίζοντας σε ανθρώπους και κυβερνήσεις ότι ο HIV δεν έχει φύγει. Εξακολουθεί να υπάρχει κρίσιμη ανάγκη για αυξημένη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση του AIDS, για αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τον αντίκτυπο του HIV στη ζωή των ανθρώπων, για τον τερματισμό του στίγματος και των διακρίσεων και για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων που ζουν με τον ιό HIV.

 https://www.instagram.com/p/BcJ8TOQg7kL/

Ιστορική ανασκόπηση των κεντρικών θεμάτων που είναι αφιερωμένα κάθε χρόνο στην Παγκόσμια Ημέρα για το AIDS:

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS 2021 ήταν «Τερματίστε τις ανισότητες. Τέλος στο AIDS

 

2020  Global solidarity, shared responsibility: Παγκόσμια αλληλεγγύη, κοινή ευθύνη

 

2019    Communities make the difference: Οι κοινότητες κάνουν τη διαφορά

 

2018    Know your status: Μάθετε την κατάστασή σας

 

2017    My health, my right: Η υγεία μου, δικαίωμά μου

 

2016    Hands up for HIV prevention: αγωνιζόμαστε για την πρόληψη του HIV

 

2015 On the Fast-Track to end AIDS: στο γρήγορο δρόμο για τον τερματισμό του AIDS

 

2014 Close the gap: Κλείστε το κενό

 

2013    Zero discrimination: Μηδενική διάκριση

 

2012 Together we will end AIDS: Μαζί θα τερματίσουμε το AIDS

 

2011 Getting to zero: Φτάνοντας στο σημείο μηδέν

  

2010    Universal access and human rights: Παγκόσμια πρόσβαση και ανθρώπινα δικαιώματα

 

2009 Universal access and human rights: Καθολική πρόσβαση και ανθρώπινα δικαιώματα

 

2008 Stop AIDS. Keep the promise—lead, empower, deliver: Σταματήστε το AIDS. Τηρήστε την υπόσχεση — οδηγήστε, ενδυναμώσετε, πραγματοποιήστε

 

2007 Stop AIDS. Keep the promise—leadership: Σταματήστε το AIDS. Τηρήστε την υπόσχεση - ηγεσία

 

2006 Stop AIDS. Keep the promise—accountability: Σταματήστε το AIDS. Τηρήστε την υπόσχεση - λογοδοσία

 

2005 Stop AIDS. Keep the promise: Σταματήστε το AIDS. Κρατήστε την υπόσχεση

 

2004 Women, girls, HIV and AIDS: Γυναίκες, κορίτσια, HIV και AIDS

 

2003 Stigma and discrimination: Στίγμα και διακρίσεις

 

2002 Stigma and discrimination: Στίγμα και διακρίσεις

 

2001   I care, do you? Με νοιάζει, εσένα;

 

2000 AIDS: men make a difference AIDS: οι άνθρωποι κάνουν τη διαφορά

 

1999 Listen, learn, live! World AIDS campaign with children and young people: Ακούστε, μάθετε, ζήστε! Παγκόσμια εκστρατεία για το AIDS με παιδιά και νέους

 

1998 Force for change—world AIDS campaign with young people: Δύναμη για αλλαγή - παγκόσμια εκστρατεία για το AIDS με νέους

 

1997 Children living in a world of AIDS: Παιδιά που ζουν σε έναν κόσμο του AIDS

 

1996 One world, one hope: Ένας κόσμος, μια ελπίδα

 

1995 Shared rights, shared responsibilities: Κοινά δικαιώματα, κοινές ευθύνες

 

1994 AIDS and the family: Το AIDS και η οικογένεια

 

1993 Time to act: Ώρα για δράση

 

1992 AIDS—a community commitment: AIDS - μια κοινοτική δέσμευση

 

1991 Sharing the challenge: Μοιραστείτε την πρόκληση

 

1990 Women and AIDS: Γυναίκες και AIDS

 

1989 Our lives, our world—let’s take care of each other: Οι ζωές μας, ο κόσμος μας - ας φροντίσουμε ο ένας τον άλλον

 

1988 A world united against AIDS Ένας κόσμος ενωμένος κατά του AIDS

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

6 καθημερινές συνήθειες που αυξάνουν εκθετικά το ρίσκο απόκτησης καρκίνου

Όλα εκείνα που πρέπει να αποφεύγεις για την προστασία της υγείας σου

ΥΓΕΙΑ

Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, αυτή η ρουτίνα θα σε βάλει για ύπνο

H ρουτίνα ύπνου ενός κλινικού ψυχολόγου μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς ένα γεμάτο 8ωρο

ΥΓΕΙΑ

Έξυπνα tips για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα αλλεργιογόνα

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το τσούξιμο και τη δυσφορία αυτή την εποχή του χρόνου

Προτεινόμενα

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Πώς να βάψετε τα πασχαλινά αυγά χρησιμοποιώντας υλικά που έχετε ήδη στο σπίτι

Πώς να βάψετε τα πασχαλινά αυγά με παντζάρια, κουρκουμά, λάχανο και πολλά άλλα.

BLOGS

«Μένεις παντρεμένη για 39 χρόνια όχι λόγω σεξ ή αγάπης, αλλά επειδή ο σύντροφός σου σε σέβεται πραγματικά» Ολυμπία Δουκάκη

Η βραβευμένη με Όσκαρ Ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός απεβίωσε πριν από τρία χρόνια σε ηλικία 89 ετών

DO IT YOURSELF

Πώς να αποφασίσεις αν πρέπει να κρατήσεις ένα ρούχο στην γκαρνταρόμπα σου

Ο προσωπικός σου οδηγός για τις εκκαθαρίσεις που συχνά πρέπει να γίνονται στην ντουλάπα μας!