Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

Σε έχει στα ώπα ώπα ή απλώς σε ελέγχει υπερβολικά - βρες τη διαφορά

Πώς να καταλάβεις αν η φροντίδα του συντρόφου σου γίνεται παρεμβατικός έλεγχος



Όταν είσαι σε μια σχέση, η διαφορά μεταξύ φροντίδας και ελέγχου μπορεί να είναι μια πολύ λεπτή γραμμή, καθιστώντας δύσκολη τη διάκριση μεταξύ των δύο. Ενώ η γνήσια φροντίδα προέρχεται από ένα μέρος ανιδιοτέλειας και αγάπης, ο έλεγχος της συμπεριφοράς συνήθως προέρχεται από ένα μέρος αγανάκτησης ή ανασφάλειας. Αυτό το είδος χειραγώγησης συμπεριφοράς έχει συνήθως μια κρυφή ατζέντα και μπορεί να φέρει άσχημα νέα αν δεν βγείτε από αυτήν την κατάσταση. Πώς μπορείς λοιπόν να καταλάβεις πότε η συμπεριφορά του συντρόφου σου είναι ανησυχητική;

Δημιουργεί «κανόνες» για σένα που δεν ισχύουν για τον εαυτό του.

Μπορεί να θέλει να του στέλνεις μήνυμα όταν βγαίνεις έξω ή σου ζητά να μείνεις μέσα την Παρασκευή. Ίσως δεν θέλει να μιλάς με τους πρώην σου… αλλά θα προχωρήσει και θα κάνει χωρίς συγγνώμη τα ίδια ακριβώς πράγματα. Δεν πρέπει να υπάρχει ένα σύνολο κανόνων για σένα και άλλο για τον ίδιο. Υποτίθεται ότι είστε στην ίδια ομάδα.

Δεν θα σε αφήσει να μιλήσεις με τους φίλους σου.

Είναι σημαντικό να διατηρείτε και οι δύο υγιείς σχέσεις με τους φίλους σας, ώστε να μην καταλήξετε σε μια σχέση εξάρτησης. Δεν πρέπει να υπάρχει κανένας λόγος που ο σύντροφός σου να μη θέλει να βλέπεις τους φίλους σου, οπότε αν σε αναγκάσει να σταματήσεις να τους βλέπεις, αυτό είναι σίγουρα λόγος ανησυχίας. Προσπαθεί να σε απομονώσει και αυτό είναι μια μορφή κακοποίησης.

Σου κάνει υπερβολικό «τσεκ-ιν».

Είναι ωραίο να έχεις έναν σύντροφό που να σου στέλνει ένα γρήγορο μήνυμα για να βεβαιωθεί ότι απολαμβάνεις τη βραδινή σου έξοδο με τους φίλους σου ή για να βεβαιωθεί ότι έφτασες στη δουλειά σου με ασφάλεια μετά από ένα παγωμένο πρωινό. Αλλά αν χρειάζεται να παρακολουθεί συνεχώς τις κινήσεις σου θα σε κουράσει σύντομα και θα γίνει εξαντλητικός.

Σε κάνει να διστάζεις να διαφωνήσεις μαζί του.

Οι διαφωνίες είναι μέρος μιας υγιούς σχέσης που βασίζεται στην καλή επικοινωνία, οπότε αν αισθάνεσαι ότι περιορίζεσαι και αυτολογοκρίνεσαι όταν διαφωνείς μαζί του, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρχει κάποια συναισθηματική χειραγώγηση.

Ελέγχει τη δραστηριότητά σου στα social media.

Όλοι παρακολουθούμε τις σελίδες του φίλου μας στο Facebook κάθε τόσο (συνήθως όχι εσκεμμένα!), αλλά όταν ο σύντροφός σου ελέγχει τη σελίδα σου για να διασφαλίσει ότι δεν παραβιάζεις κανέναν από τους «κανόνες» του, αυτό είναι γελοίο. Μπορεί να σου ζητήσει να μην μιλήσεις σε ένα συγκεκριμένο άτομο ή να μη δημοσιεύσεις ένα συγκεκριμένο είδος περιεχομένου… όλα αυτά είναι κόκκινες σημαίες που πρέπει να λάβεις υπόψη σου.

Χάνει την ψυχραιμία του για μικροπράγματα.

Αν εξοργίζεται όταν παραβιάζεις έναν από τους αυθαίρετους «κανόνες» του ή αντιδρά σε κάθε ασήμαντο πράγμα δυσανάλογα, ποτέ δεν ξέρεις τι είναι ικανός να κάνει. Ακόμα κι αν το βιτριόλι του περιορίζεται σε λεκτικές εκρήξεις, αυτό και πάλι δεν το κάνει εντάξει. Τα θέματα θυμού του πρέπει να τα αντιμετωπίσει άμεσα και όχι εσύ.

Περιορίζει τη διασκέδαση που έχεις χωρίς αυτόν.

Αυτό μπορεί να φαίνεται ακίνδυνο, αλλά αν γίνεται πολύ συχνά, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να χάσεις την ανεξαρτησία σου και ακόμη και φίλους. Συχνά, θα διατυπώνει δικαιολογίες όπως «Δεν τηλεφώνησες αρκετά» ή «Ένιωσα ότι με αγνοούσες», αλλά αυτό που πραγματικά λέει είναι «Κάνεις κάτι ανεξάρτητα και δεν μου αρέσει να νιώθω ότι δεν είμαι μέσα – χωρίς να σε ελέγχω».

Δεν φταίει ποτέ.

Αλλά εσύ πάλι πάντα. Ακόμα και μια συνάντηση που είχε πάει άσχημα στη δουλειά φαίνεται να είναι δικό σου λάθος. Αλλά αν κάνεις λάθος, δεν θα σε αφήσει να το ξεχάσεις.

Σου κάνει ακραίες φιλοφρονήσεις.

«Ω, αυτό το κούρεμα φαίνεται πραγματικά ωραίο – είμαι σοκαρισμένος». Συνήθως, ένας ελεγκτικός σύντροφος εκδηλώνει συμπεριφορές χαμηλής αυτοεκτίμησης, και του είναι πολύ δύσκολο να κάνει γνήσια κομπλιμέντα. Ο στόχος του είναι συχνά να μειώσει την αυτοεκτίμησή σου, οπότε όταν σου κάνει κομπλιμέντα, συνήθως κρύβεται και μια προσβολή.

Χαλιέται όταν παίρνεις θέση.

Αν τον αντιμετωπίσεις, αρχίζει να πανικοβάλλεται. Τότε είναι συχνά που μπορεί να είναι πιο χειριστικός, καθώς σε εκλιπαρεί να μην τον αφήσεις και κάνει να φαίνεται ότι οι ενέργειές του ήταν το αποτέλεσμα του πόσο ενδιαφέρεται.

Δεν ξέρεις πια τι θέλεις.

Οι φίλοι και η οικογένεια μπορεί να αρχίσουν να ρωτούν για τη σχέση σας από ανησυχία και εσύ να μην ξέρεις καν τι θέλεις πια. Ξέρεις ότι κατά βάθος δεν είσαι χαρούμενη, αλλά έχεις πειστεί από τον σύντροφό σου ότι δεν φταίει αυτός. Στην πραγματικότητα, μπορεί να σε κάνει να πιστεύεις ότι είναι η μόνη σου πηγή ευτυχίας.

Μερικές φορές ο σύντροφός σου μπορεί να μην αντιλαμβάνεται ότι νιώθεις ότι σε ελέγχουν και, αν συμβαίνει αυτό, θα μπορούσες να ανοίξεις την επικοινωνία ώστε να αρχίσεις να εργάζεσαι μαζί σε μερικά από αυτά τα θέματα. Ωστόσο, αν πιστεύεις ότι δεν μπορείς να μιλήσεις με τον σύντροφό σου, τότε αυτό είναι ένα βασικό σημάδι ότι υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα.

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

12 σημάδια ότι ένα τραύμα από το παρελθόν επηρεάζει τη σχέση σας

Πώς να καταλάβεις αν μια τραυματική σου εμπειρία έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στο πώς είστε με τον σύντροφό σου

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΣΧΕΣΕΙΣ

Λόγοι για τους οποίους δυσκολεύεσαι να αφήσεις πίσω σου μη διαθέσιμους συναισθηματικά άνδρες

Διάβασέ τους καλά, μάθε τους απέξω και πάρε επιτέλους τα μέτρα σου

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Μ. Παρασκευής 3 Μαΐου

Ο καλύτερος οδηγός που είχατε ποτέ θα είναι για σήμερα η διαίσθησή σας

ΣΠΙΤΙ

Αυτό το Πάσχα γίνε o Jackson Pollock των αυγών!

Με πολλή φαντασία και χειροτεχνίες

BLOGS

«Δεν κάνω τίποτα αν δεν μπορώ να δώσω το 100%» David Beckham

Περισσότερο ώριμος από ποτέ απολαμβάνει όλα αυτά που πέτυχε και συνεχίζει να σκοράρει τα όνειρά του